- Rusreform ødelegger for ideell rusomsorg

Kortsiktige avtaler skaper usikkerhet for kontinuiteten i den ideelle rusomsorgen. Nå står motivasjonstilbudet ved rusinstitusjonen P22 i Oslo i fare for å legges ned.

Publisert Sist oppdatert

- Jeg fryk­ter at liv vil gå tapt, sier «David», en bru­ker som har vært på P22s av­rus­nings- og mo­ti­va­sjons­til­bud i Oslo siden juli.

Iføl­ge Blå Kors er ti rus­be­hand­lings­til­bud lagt ned siden 2004 på grunn av dår­lig øko­no­mi eller dår­lig kva­li­tet.

For­ri­ge uke sa Ar­bei­der­par­ti­ets helse­po­li­tis­ke tals­mann, Håkon Haug­li, til Dagen at ak­tø­re­ne må regne med usik­ker­het og kon­kur­ran­se med andre.

Års­verk for­svin­ner

Nå har Stif­tel­sen P22, som gir til­bud for rus­be­hand­ling i Oslo, sagt opp fire års­verk på grunn av for usik­re øko­no­mis­ke ut­sik­ter.

Fra nytt­år kan de bli nødt til å legge ned mo­ti­va­sjons­til­bu­det, der syv bru­ke­re får bo i rundt tre må­ne­der etter av­rus­ning, mens de ven­ter på plass på re­ha­bi­li­te­rings­sen­ter. Da kan yt­ter­li­ge­re fire års­verk for­svin­ne.

- Det er snakk om mange an­sat­te, fordi flere har stil­lin­ger på 60 eller 70 pro­sent. Det er kre­ven­de tider, sier dag­lig leder Tor­bjørn Matre.

- By­rå­kra­te­ne av­gjør

P22s til­bud om av­rus­ning får øko­no­misk støt­te fra Helse­di­rek­to­ra­tet, mens det er Oslo kom­mu­ne som har gitt mo­ti­va­sjons­av­de­lin­gen de 5 mil­lio­ner kro­ne­ne som trengs til drif­ten av denne.

Oslo kom­mu­ne job­ber med å gå gjen­nom til­skudds­ord­nin­gen. En vur­de­ring etter lov om of­fent­li­ge an­skaf­fel­ser vil av­gjø­re hvem som får til­skudd og hvem som må kon­kur­re­re om anbud. Det opp­ly­ser Thea Schjer­ven, by­råds­sek­re­tær for helse og so­sia­le tje­nes­ter.

Da fryk­ter Matre at P22 vil miste støt­ten fra kom­mu­nen.

- Mak­ten vil bli flyt­tet fra po­li­ti­ker­ne til by­rå­kra­ter, sier Matre.

Fryk­ter for liv

«David» synes det er trist at mo­ti­va­sjons­av­de­lin­gen er i fare for å bli ned­lagt.

- Tar de dette vekk, er jeg redd for at liv vil gå tapt. Det er håp­løst å drive med av­rus­ning uten mo­ti­va­sjons­ar­beid. Jeg har ikke bopel, og venne­kret­sen min er ikke bra. Jeg ville falt til­ba­ke til det gamle, sier «David».

Man­nen i tretti­åre­ne be­gyn­te med nar­ko­ti­ka i slut­ten av ten­åre­ne, men har hatt noen rus­frie pe­rio­der.

Etter to uker på av­rus­nings­av­de­lin­gen, har han nå vært en måned i mo­ti­va­sjons­av­de­lin­gen, én eta­sje opp i P22s hus. Det kan ta flere må­ne­der å få plass på et re­ha­bi­li­te­rings­sen­ter.

- Uten støt­ten og opp­følg­nin­gen du får her, er det lett å falle til­ba­ke, sier han.

Ref­ser rus­re­form

Helst skul­le P22 hatt lang­tids­kon­trak­ter på flere år om gan­gen for å sikre sta­bil drift.

- Vi får mid­ler ett og ett år av gan­gen, og gjør det beste ut av det. Vi har lønns­plikt for de an­sat­te, og med tre må­ne­ders opp­si­gel­ses­tid er det vans­ke­lig å vite om vi får mid­ler for å drive neste år på slut­ten av in­ne­væ­ren­de år, sier Matre.

Han er ikke for­nøyd med ord­nin­gen for fi­nan­sie­ring av pri­vat og ide­ell ru­som­sorg etter rus­re­for­men i 2004.

- Rus­re­for­men er en fias­ko.

P22-le­de­ren fryk­ter at kun store, kom­mer­si­el­le ak­tø­rer som tje­ner pen­ger på ru­som­sorg vil over­le­ve, mens de ide­el­le går duk­ken når de ikke vin­ner an­buds­kon­kur­ran­ser.

- Da blir det et mind­re mang­fold i ru­som­sor­gen. Det mins­ker sjan­sen for at bru­ke­re lyk­kes i å bli rus­frie, sier Matre.

Han mener at helse­fore­ta­ke­ne har fått for stor makt i for­hold til po­li­ti­ker­ne.

- Helse­fore­ta­ke­ne har fokus på anbud fram­for å verne ide­el­le ak­tø­rer. Det er tra­gisk om kom­pe­tan­se som er bygd opp over 30 år skal for­svin­ne, sier Matre.

- I 2011 send­te vi ut per­mit­te­rings­vars­ler. Det er en fare hvert år, men nå er det eks­tra ille. Det er det tøf­fes­te året siden 2005, da jeg be­gyn­te her, sier han.

Også i 2005 var det stor ned­be­man­ning i P22, da stif­tel­sen måtte legge ned drif­ten av Skog­tun re­ha­bi­li­te­rings­gård uten­for Kongs­vin­ger.

DAGEN

Stiftelsen P22

Stiftelsen med avrusningsavdeling ble opprettet i 1979 av frelsesarmeoffiseren Aase Marti.

Målet var å skape et sted hvor narkomane i Oslo kunne komme rett inn fra gata, bli tatt hånd om, og hjulpet videre til rehabilitering.

I 2006 ble motivasjonsavdelingen startet, med plass til syv brukere. Avrusningsavdleingen har ni plasser.

Det er i dag 40 ansatte fordelt på de to avdelingene, som utgjør 20 årsverk.

I 2012 var driftsinntektene på 17,2 millioner kroner. 15,4 kom fra Helsedirektoratet og Oslo kommune.

Slik organiseres rusbehandling

Powered by Labrador CMS