- Rusreform ødelegger for ideell rusomsorg
Kortsiktige avtaler skaper usikkerhet for kontinuiteten i den ideelle rusomsorgen. Nå står motivasjonstilbudet ved rusinstitusjonen P22 i Oslo i fare for å legges ned.
- Jeg frykter at liv vil gå tapt, sier «David», en bruker som har vært på P22s avrusnings- og motivasjonstilbud i Oslo siden juli.
Ifølge Blå Kors er ti rusbehandlingstilbud lagt ned siden 2004 på grunn av dårlig økonomi eller dårlig kvalitet.
Forrige uke sa Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann, Håkon Haugli, til Dagen at aktørene må regne med usikkerhet og konkurranse med andre.
Årsverk forsvinner
Nå har Stiftelsen P22, som gir tilbud for rusbehandling i Oslo, sagt opp fire årsverk på grunn av for usikre økonomiske utsikter.
Fra nyttår kan de bli nødt til å legge ned motivasjonstilbudet, der syv brukere får bo i rundt tre måneder etter avrusning, mens de venter på plass på rehabiliteringssenter. Da kan ytterligere fire årsverk forsvinne.
- Det er snakk om mange ansatte, fordi flere har stillinger på 60 eller 70 prosent. Det er krevende tider, sier daglig leder Torbjørn Matre.
- Byråkratene avgjør
P22s tilbud om avrusning får økonomisk støtte fra Helsedirektoratet, mens det er Oslo kommune som har gitt motivasjonsavdelingen de 5 millioner kronene som trengs til driften av denne.
Oslo kommune jobber med å gå gjennom tilskuddsordningen. En vurdering etter lov om offentlige anskaffelser vil avgjøre hvem som får tilskudd og hvem som må konkurrere om anbud. Det opplyser Thea Schjerven, byrådssekretær for helse og sosiale tjenester.
Da frykter Matre at P22 vil miste støtten fra kommunen.
- Makten vil bli flyttet fra politikerne til byråkrater, sier Matre.
Frykter for liv
«David» synes det er trist at motivasjonsavdelingen er i fare for å bli nedlagt.
- Tar de dette vekk, er jeg redd for at liv vil gå tapt. Det er håpløst å drive med avrusning uten motivasjonsarbeid. Jeg har ikke bopel, og vennekretsen min er ikke bra. Jeg ville falt tilbake til det gamle, sier «David».
Mannen i trettiårene begynte med narkotika i slutten av tenårene, men har hatt noen rusfrie perioder.
Etter to uker på avrusningsavdelingen, har han nå vært en måned i motivasjonsavdelingen, én etasje opp i P22s hus. Det kan ta flere måneder å få plass på et rehabiliteringssenter.
- Uten støtten og oppfølgningen du får her, er det lett å falle tilbake, sier han.
Refser rusreform
Helst skulle P22 hatt langtidskontrakter på flere år om gangen for å sikre stabil drift.
- Vi får midler ett og ett år av gangen, og gjør det beste ut av det. Vi har lønnsplikt for de ansatte, og med tre måneders oppsigelsestid er det vanskelig å vite om vi får midler for å drive neste år på slutten av inneværende år, sier Matre.
Han er ikke fornøyd med ordningen for finansiering av privat og ideell rusomsorg etter rusreformen i 2004.
- Rusreformen er en fiasko.
P22-lederen frykter at kun store, kommersielle aktører som tjener penger på rusomsorg vil overleve, mens de ideelle går dukken når de ikke vinner anbudskonkurranser.
- Da blir det et mindre mangfold i rusomsorgen. Det minsker sjansen for at brukere lykkes i å bli rusfrie, sier Matre.
Han mener at helseforetakene har fått for stor makt i forhold til politikerne.
- Helseforetakene har fokus på anbud framfor å verne ideelle aktører. Det er tragisk om kompetanse som er bygd opp over 30 år skal forsvinne, sier Matre.
- I 2011 sendte vi ut permitteringsvarsler. Det er en fare hvert år, men nå er det ekstra ille. Det er det tøffeste året siden 2005, da jeg begynte her, sier han.
Også i 2005 var det stor nedbemanning i P22, da stiftelsen måtte legge ned driften av Skogtun rehabiliteringsgård utenfor Kongsvinger.
DAGEN