KORSREISING: Biskop Iakov ledet følget av troende som reiste korset ved Pyramiden på Svalbard.

Russiske kristne reiste kors uten norsk tillatelse

– Et forsøk på underminere norsk suverenitet på Svalbard, sier forsker ved Institutt for forsvarsstudier.

Publisert Sist oppdatert
LENIN: Lenin-statuen skuer utover den russiske gruvebyen Pyramiden som ble forlatt i 1998. Bygninger og infrastruktur er fortsatt intakt, og det er mulig å få en guidet tur i spøkelsesbyen.

Den tidligere gruvebyen Pyramiden på Svalbard framstår som en forlatt etterlevning av Sovjetunionens tid på norsk grunn. Der fins en byste av Lenin, et russisk kultursenter og KGB-kontorer.

1996: Før fraflytningen var det planlagt å bygge en ortodoks kirke i byen. Bildet viser far og sønn som passerer er korset hvor kirken i Pyramiden var planlagt.

Det russiske gruveselskapet Trust Arktikugol hadde drevet med kullutvinning på stedet i 50 år da en økonomisk nedgangstid førte til at operasjonen ble avsluttet i 1998. Byens innbyggertall gikk fra over 1.000 personer på 80-tallet til at det nå bare er registrert seks fastboende.

Russland satser

De siste årene har myndighetene i Moskva likevel fornyet sin interesse for det forlatte gruvesamfunnet. I fjor ble det kjent at Trust Arktikugol ville bruke 1,5 milliarder rubler (som da tilsvarte 300 mill. norske kroner) på å ruste opp Pyramiden og en annen russisk bosetning, Barentsburg. Både forskning og turisme skulle etableres.

Som følge av krigen i Ukraina har forholdet mellom de norske og de russiske aktørene i øysamfunnet surnet. De russiske initiativene er møtt av en kald skulder fra norsk side, og reiselivet på Svalbard er bedt om å boikotte russiske bedrifter.

RUSSISK NÆRVÆR: Bildet viser en av de få gjenværende russiske fastboende i Pyramiden, Svalbard. Nå skal det satses på turisme.

Biskop: – Russiske Pyramiden

I begynnelsen av august tok russiske kristne initiativ til en markering som fra norsk side ble forstått som en ny måte å hevde russisk herredømme, i alle fall kulturelt og åndelig.

Pyramiden fikk nemlig besøk av biskop Iakov (Jevgenij Ivanovitsj Tislenko), som er beryktet for å besøke russiske utkantstrøk og velsigne stedene.

I en film publisert av Trust Arktikugol kaster biskopen hellig vann utover stedet mens han sier «russiske Pyramiden! I Faderens og Sønnens og Den Hellige Ånds navn!»

Deretter ledet han et følge av kristne til fjellsiden ved byen (som byen har fått sitt navn etter), og fikk reist et 7 meter høyt kors:

Norske reaksjoner

Til The Barents Observer uttaler sysselmester Lars Fauske at han er overrasket over korsreisingen og at saken vil bli fulgt opp.

Doktorgradsstipendiat ved Institutt for forsvarsstudier, Karen-Anna Eggen, mener at hendelsen er en måte å demonstrere et russisk nærvær.

REAGERER: Karen-Anna Eggen er doktorgradsstipendiat ved Institutt for forsvarsstudier.

– Dette handler om å sakte normalisere det russiske nærværet og bruke retorikk for å underminere norsk suverenitet på Svalbard, sier Eggen.

– En integrert del av Hellige Russland

Forskeren viser til at det ofte er nettopp biskop Iakov som opptrer når de russiske grensene skal velsignes. Flere ganger tidligere har han reist til arktiske områder for å utføre dette. I 2013 kom han med følgende uttalelse etter en seremoni:

– Det kjente ordtaket «Moderlandets grenser er hellige og ukrenkelige!» har nå fått den guddommelige velsignelsens kraft. Russiske nasjonale interesser i de arktiske områdene krever pålitelig statlig beskyttelse, og Den ortodokse kirkens åndelige nærvær her er også ekstremt viktig, for de arktiske områdene er en integrert del av Hellige Russland, sa biskopen.

Powered by Labrador CMS