Ruster seg for de tøffe dagene
Etter mange år som kjærester, ektepar og foreldre har Guro og Håvard Tvedten fortsatt ukentlige stevnemøter.
14. februar er det valentinsdag. I den forbindelse inviterer partolk Maria Mork til en helaften på et hotell i Oslo. Hun viser til at rundt 20.000 norske barn, hvert år, opplever at foreldrene går fra hverandre.
– Svært mange av de som vokser opp i dag tror ikke at et forhold eller ekteskap kan vare. Mange barn frykter og forventer at deres foreldre skal skilles, fordi «alle» rundt dem har skilte foreldre. Hvorfor ikke få inn undervisning i skolen om hvordan man tar vare på de nære relasjonene, spør hun.
Møttes under håndball-VM
Rundt 50 par deltar på arrangementet i Oslo. Der kan de nyte et bedre måltid, musikkinnslag og foredrag som gir påfyll til parforholdet.
I år skal Mork blant annet ha en sofaprat med Guro Fostervold, som ble kjent da hun jobbet for TV2-sporten, og ektemannen Håvard Tvedten, som har spilt på håndballandslaget. Paret møtte hverandre første gang under håndball-VM i Tunisia i 2005 og har i dag to gutter på seks og åtte år.
Verne om nærheten
– Håvard og jeg hadde mange år sammen før vi fikk barn. Vi synes det er trivelig og inspirerende å være nær hverandre. Vi ble tidlig enige om at vi ville verne om kjæresteforholdet da vi fikk barn, sier Guro Fostervold Tvedten til Dagen.
– Hvordan får dere det til?
– Vi prøver å sette av tid til hverandre ukentlig. Slik verner vi om den nærheten som er der. Vi er engasjert i den andre og er ikke redde for å «slippe den andre fri».
Da de fikk barn, så de straks at det var en altoppslukende oppgave å være foreldre. Likevel prøvde de å skape rom i hverdagen der det bare var de to.
– I starten kunne det dreie seg om tre kvarter til en time der vi kunne stikke av og overlate den lille til en barnevakt. Vår erfaring er at vi får en annen type samtaler når vi kommer oss litt bort fra hjemmet. Det skal ikke så mye til for å oppleve at nærheten i parforholdet får næring, sier Tvedten.
Bedre rustet
Hun understreker at de ikke har et perfekt samliv, men at de hele tiden har brydd seg om den andre i forholdet.
– Under «Årets viktigste date» skal vi snakke om hvordan vi håndterer hverdagsstress og samtidig tar oss tid til hverandre. Vi er åpne om at vi satser på ekteskapet, også i sosiale medier. Det er nok derfor vi er invitert til arrangementet.
Tvedten liker konseptet med «Årets viktigste date», som i år er en del av kampanjen #tavarepåforholdet.
– Når man jevnlig har fokus på hverandre, står man bedre rustet når livet kan oppleves tøft. Skilsmissestatistikken i Norge er høy. Det er godt å ha noen verktøy og råd og tips til hvordan vi kan se hverandre bedre og på den måten skjerme familien. Når forholdet ender med brudd går det først og fremst ut over barna, sier hun.
Helaften
Maria Mork tror det har mye for seg å tilbringe en helaften sammen med partneren og bli inspirert og utfordret til å utvikle forholdet.
– Det unike er at begge kan sitte og ta imot. På «Årets viktigste date» deltar man ikke i gruppeterapi, og det legges ikke opp til dypere samtaler. Men det er fin mulighet å prate om det som kommer fra scenen.
Partolken forteller at årets arrangementet blir en kickstart for kampanjen #tavarepåforholdet, som først og fremst er planlagt som en viral kampanje.
– Målet er å skape en bevissthet og trend som handler om å ta vare på forholdet midt i en hektisk hverdag, aller helst når man fortsatt har det bra sammen. Videre handler kampanjen om å senke terskelen for å snakke ærlig sammen om vanlige utfordringer.
Etter hvert håper Mork også å få laget en reklamekampanje som «fremsnakker» det å leve sammen.
– Jeg opplever at det produseres mye reklame som ikke bygger opp om parforholdet. Mitt ønske er å få ut et budskap som løfter fram verdien av å stå sammen i tøffe tider og satse på et livslangt forhold.
Korte påminnelser
Som et ledd i kampanjen jobber Mork mye med å gi korte og enkle påminnelser i hverdagen via sosiale medier, blant annet i «ukens peptalk» på sosiale medier hver fredag.
– Tilbakemeldingene fra mange er at dette gir dem et spark bak til å gjøre små grep. De fungerer som en hjelp til å snakke sammen om hvordan man har det og hva man ønsker og trenger i forholdet. Min erfaring når jeg jobber med par er at mange sliter med å snakke sammen om det viktigste. De klarer dermed ikke møte hverandre på behov, sier hun.