Sa opp trygg jobb for å gi omsorg til de svakeste

– Det var dristig av Ludvig Karlsen å spørre, smiler Ole Holmen (63). Han var fylkesagronom da han ble utfordret til å bli bestyrer på evangeliesenteret på Østerbo.

Publisert Sist oppdatert

I dag leder Ole Holmen Evangeliesenteret i Porsgrunn og angrer ikke på valget han tok da han forlot en sikker jobb i fylkeskommunen for 20 år siden for å bli bestyrer på evangeliesenteret på Østerbo.

Å bytte arena ikke var helt fjernt for ekteparet Laila og Ole Holmen. En reise i Sør-Amerika tidligere i 1998 hadde satt tankene i sving.

– Vi så fattigdommen i Bolivia og kjente begge en økende lyst til å jobbe med mennesker. Jeg hadde dessuten vært sivilarbeider på rehabiliteringssentret Ten Center i Nannestad og kjente Ludvig Karlsen fra flere besøk i Skien, forteller Holmen.

Meningsfull

Ludvig Karlsen grunnla Evangeliesenteret, som tar imot utslåtte og rusmisbrukere til behandling og omsorg i pinsebevegelsens regi.

– Det var stor forskjell på å skrive forvaltningsvedtak og inngå i det fylkeskommunale byråkratiet til å takle mennesker i krisesituasjoner. Jeg måtte innta en helt annen lederstil. Ta stilling til ting der og da og samtidig se enkeltmenneskene midt i en travel hverdag, sier Ole Holmen.

Bestyrerpar

Østerbo er selve flaggskipet i Stiftelsen Evangeliesenteret, som ble grunnlagt av Lise og Ludvig Karlsen. Sentret ved Halden hadde plass til 120 beboere i tillegg til en stab på 60–70 da Laila og Ole tiltrådte som bestyrerpar. Mens han hadde det administrative ansvaret arbeidet hun i barnehagen. Stedets gårdsbruk, bibelskole, barnehage, kjøkken, vaskeri og tekniske senter ga arbeidsoppgaver til beboerne.

En intens og krevende, spennende og god periode, oppsummerer ekteparet.

– Det var sterkt å jobbe sammen med Ludvig. Han besøkte oss ofte og nøt stor respekt. For beboerne var det bare Jesus som overgikk ham, smiler Ole.

Vitnesbyrd ledet til tro

«En enkel bondegutt fra Melum» er Holmens karakteristikk av seg selv. Melum er ei bygd i Skien kommune. Her vokste Ole opp på gård.

– Jeg hadde en god oppvekst, men var mye ensom som barn. Kanskje var det den erfaringen som utløste omsorgsevnen for andre, undrer han.

Et vitnesbyrd fra en kamerat ledet Ole til tro på Jesus.

– Jeg var 17 og det var mamma som ba frelsesbønnen med meg.

Skolelaget på Skien gymnas ble ungguttens åndelige hjem og også den første arenaen der lederegenskapene fikk utfolde seg. Lagsbevegelsen forble viktig under påfølgende studie-år på Landbrukshøgskolen på Ås. Fordi han var pinsevenn måtte toppledelsen i det da så lutherske Laget gi spesialtillatelse til at han kunne bli lokal formann.

Administrasjon og omsorg

Det var mens han var sivilarbeider på Ten Center at Ole og Laila fant hverandre. Parets engasjement i pinsemenigheten i Nannestad fortsatte da Ole ble herredsagronom i Eidsvoll.

Syv år deretter følte ekteparet behov for å gjøre noe nytt. Dagen etter at de hadde bedt om Guds ledelse, annonserte avisa Varden ledig stilling som herredsagronom i Skien.

– Det var Herren. Det kjente vi og flytta til Skien da jeg fikk jobben.

Etter ti aktive år i Skien gikk veien så til Østerbo og etter fem år i Østfold dro Laila og Ole Holmen rundt som sangere og forkynnere en kort periode. Det neste tiåret delte Ole Holmen tida mellom Pinsekirken Tabernaklet i hjembyen og Stiftelsen Evangeliesenteret, henholdsvis som administrasjonsleder og som fagkonsulent med ansvar for kompetanseutvikling og anbud.

I Tabernaklet tok han ansvaret for omsorgsarbeidet – ikke minst for «Annerledes-kveldene». Hver mandag arrangerer menigheten kafémøte med lav terskel, myntet mest på dem som ikke finner seg til rette på vanlige møter. Mellom 80 og 100 bruker å finne veien hit. Blant møtedeltagerne er også noen med Evangeliesenter-bakgrunn.

– Erfaringene fra ettervernarbeidet tilsier at det er best å finne en menighet å tilbakeføre eksmisbrukerne i, sier Holmen.

Fødestue

Holmen betegner det som et kall da han sammen med Anton Kolle og Alf D. Hovland innledet arbeidet med å starte varmestue og evangeliesenter i Porsgrunn. Våren 2014 gjenopptok Stiftelsen Evangeliesenteret et tidligere inntak i byen og samme år ble Holmen ansatt som bestyrer for Evangeliesenteret Porsgrunn. Senteret har ni plasser og tilbyr inntak og avrusning over én til to uker. Rehabiliteringen skjer på andre sentre.

– Senteret i Porsgrunn er en slags fødestue. Så langt har vi tatt imot vel 1000 personer og sett 136 bli frelst. Det kristne budskapet er x-faktoren som gjør evangeliesenterne ettertraktede. Vi tar også inn de aller svakeste misbrukerne, de som er erklært behandlingsudyktige og uten fast bolig. Vi tar dem ut av rusmiljøet, gir struktur i hverdagen og kjærlighet framfor henvisning til psykolog. Trenger de det, videresender vi selvsagt til spesialisthelsetjenesten, understreker Holmen.

Stiftelsen Evangeliesenteret har gode resultater, påpeker han og viser til stiftelsens ferskeste brukerundersøkelse. Der svarer 91 prosent at de er fornøyd med hjelpen de har fått for sitt rusproblem ved et av de seks senterne.

Smertefullt og gledelig

Rusmønsteret har endret seg atskillig siden Ole Holmen som sivilarbeider første gang stiftet bekjentskap med miljøet.

– Tidligere var det mest alkohol, heroin, amfetamin og hasj. Nå ser vi at mange går på nyere kjemiske stoffer, andre på illegal Subutex og benzo-preparater (beroligende/sovemedisiner. journ. anm.). Kort sagt er miljøet tøffere og hardere i alle aldersgrupper.

– Hva er de største personlige utfordringene i arbeidet blant rusmisbrukere?

– Du blir utfordret som medmenneske. Om du ikke er ærlig, blir du avslørt. Noen ganger skulle jeg ønske jeg kunne velge for dem. Enhver sprekk er smertefullt også for oss ansatte. Desto mer gledelig er det når en gutt eller jente etter gjentatte forsøk endelig blir varig rusfri!

Powered by Labrador CMS