Sakte gjenåpning av vaffelkirken
Flere enn vanlig har «tatt turen innom» sjømannskirkene de siste ukene.
Etter å ha vært stengt i drøye to måneder, skjer det en gradvis gjenåpning. Kirkebyggene i Asia er fortsatt stengt, men i Europa åpnes flere i løpet av kort tid.
Kirken i England, Frankrike og Belgia blir trolig stengt til over sommerene, og i USA har de kun begynt å åpne igjen i Miami, skriver sjomannskirken.no.
Store omstillinger
Sjømannsprest Magnus Hegland Ingvaldsen i Paris forteller at det har vært en tid med store omstillinger, men samtidig lærerik.
– Vi skal betjene hele Frankrike og har tidligere basert oss på å treffe folk fysisk. Folk har enten kommet til oss, eller så har vi reist for å besøke dem, forteller han.
I Paris, som ellers i verden, har det aller meste av virksomheten skjedd via digitale plattformer. En planlagt påskevandring i Sacré-Coeur måtte avlyses. I stedet kunne man se bilder fra den vakre kirken på video sammen med et korsvandringshefte fra hjemmesiden.
Andre arrangementer, som vaffeldag og lørdagsgrøt, har også blitt markert med videofilmer om hvordan man lager dette hjemme - uten tilgang på de norske ingrediensene.
Normalisering
– Vi har prøvd å følge den oppsatte kalenderen med vaffeldag, lørdagsgrøt og fredagstaco. For oss som bor her, har det vært en hjelp til å normalisere en høyst unormal hverdag og samtidig vise at vi er her. Vi er alltid tilgjengelig for folk som har behov for å prate, sier han.
Sjømannspresten er gift med Maren Hegland Ingvaldsen, som er daglig leder og diakonal medarbeider ved kirken. Annenhver uke arrangerer hun digitale skravletreff sammen med praktikant Andrine Elnes Rabbevåg.
– Noen av de som «stikker innom» kjenner vi fra før. Alle gangene har det kommet folk vi ikke har kjent så godt, men som er bosatt i Frankrike. Selv om det er en fin måte å være sammen på, kan det likevel aldri erstatte det faktiske møtet med folk, sier hun.
Ekteparet Hegland Ingvaldsen har pendlet mellom jobb i kirken og fire barn som har hatt hjemmeundervisning.
Et samlingspunkt
Flere steder rapporterer kirken at de har nådd flere og lenger. I San Fransisco har sjømannsprest Morgan Berg merket hvordan Sjømannskirken har blitt et samlingspunkt i en tid der kirken har vært stengt. Folk de vanligvis ikke hører noe fra, uttrykker at kirken er viktig for dem, sier han til sjomannskirken.no.
Sjømannsprest i Los Angeles, Vegard Husby, tror at korona-epidemien har gjort at norsk kultur og norske tradisjoner har blitt enda mer relevante for nordmenn i utlandet.
I Berlin har de brukt mye tid med enkeltmennesker i tillegg til at de har vært tilgjengelige på nett.
– Her har vi kun hatt lov til å møte én person utenom egen husholdning. Det har vi lagt mye vekt på i denne tiden, selv om det ikke er spesielt effektivt hvis man tenker statistikk, sier sjømannsprest Kristin Heskje.
Religionsfrihet
10. mai hadde de den første bakgårdsgudstjenesten der opptil 50 mennesker kunne treffes, så sant avstandsregelen ble overholdt og at de ikke sang under gudstjenesten.
Flere ganger har de solgt norsk mat som et påskudd for å treffe folk og for å bidra økonomisk.
– Det handler om å gi et lite stykke Norge i en tid der «hjemme» plutselig ble ganske mye lenger unna, sier presten.
Jobbe annerledes
Generalsekretær Jeffrey Huseby beskriver de siste månedene som uvirkelige.
– For mange av våre ansatte har det vært en krevende tid. Mange har måttet forholde seg til restriksjoner samtidig som de skal bety noe for andre. Det er utvist stor kreativitet, og de har brukt handlingsrommet som har vært på de ulike stedene, sier han.
Da krisen var på det verste, kalte de hjem alle ambulerende prester, praktikanter og vinterassistenter som er på korttidskontrakt. Videre bestemte de seg for å ikke sende ut sommervikarer.
– Det viste seg å være en viktig avgjørelse. På lenger sikt er vi veldig spente på å se hvordan krisen har påvirket nordmenns reisevaner. Det blir også spennende å se i hvilken grad firma og næringsliv kommer til å sende folk til utlandet etter at man har gjort erfaringer med digitale verktøy.
Større behov
Huseby sier til Dagen at også Sjømannskirken kommer til å se nærmere på sitt reisemønster.
– Vi kommer til å lage kriterier for når man trenger å være fysisk til stede og når det holder å treffes digitalt. Jeg tror vi får mindre reising fremover. Men så lenge det bor nordmenn i utlandet, ønsker vi fortsatt å være der.
Om det skulle bli færre nordmenn i utlandet, tror ikke generalsekretæren at det vil påvirke behovet for en norsk kirke i utlandet.
– Tvert imot vil kanskje behovet blir enda større, fordi folk kan kjenne seg mer isolert og ha større behov for fellesskap og noen å snakke med. Sånn sett tror jeg at vårt oppdrag blir vel så viktig fremover, sier han.
Best besøkt
På Gran Canaria, som er den best besøkte av alle sjømannskirkene, har det vært svært liten aktivitet de siste månedene. Sjømannsprest Bjørnar Tho skriver i en tekstmelding til Dagen at de hadde voldsom trafikk på telefonen da krisen inntraff, og mange fikk hjelp.
– Omsetningen på kirken har derimot falt helt bort. I mars måned har vi normalt god inntjening med opptil 1.000 besøkende på enkeltdager. Det var full stans i løpet av 24 timer.
Kirken er også et populært sted å gifte seg. Det skulle vært 20 vielser i vår. Noen er avlyst, men mange har valgt å utsette til høsten.