Salget av brukte klær tar av hos NMS Gjenbruk
Det har skjedd en tekstilrevolusjon i NMS Gjenbruk på relativt kort tid. I flere av kjedens butikker har etterspørselen etter brukte klær eksplodert.
For mange er det for lengst blitt stuerent å handle brukte klær, noe som merkes godt i NMS sin gjenbruksbutikk i Knarvik sentrum i Alver kommune nord for Bergen.
Styreleder i forretningen, Kari Sørheim, opplyser til Dagen at salg av klær er blitt en svært viktig inntektskilde etter at man valgte å satse på dette sortimentet i butikken.
– Brukte klær utgjør nå nummer to av de mest inntektsbringende vareslagene hos oss. Etterspørselen har økt hele tiden siden vi startet med salg av klær i 2019, sier Sørheim.
God tilgang
Helt innerst i butikklokalene finner vi klesavdelingen hvor plagg etter plagg er hengt pent opp på rekke og rad. Her finner kundene alt fra barneklær til penklær som kan benyttes til festlige anledninger. Tekstilene som selges i butikken leverer giverne fra seg til de frivillige i forretningen, og det er jevnt tilsig av klær hele året.
– Vi får inn veldig mye fint. Det sorteres, sjekkes og klargjøres før det legges ut for salg, forklarer Sørheim.
Med seg for å håndtere sortimentet med brukte klær, har hun Elfrid Gaulen. I halvannet år har hun vært frivillig i NMS-butikken.
Når Dagen besøker forretningen i Knarvik, er den stengt for kunder. Det er den alltid hver mandag, for da inntar Gaulen og det store korpset med frivillige lokalene for å jobbe dugnad noen timer.
Arbeidskrevende
Selv om bruktssalget av klær er blitt en viktig inntektskilde, legger ikke Gaulen skjul på at det også er en arbeidskrevende oppgave å følge opp all logistikken rundt klessalget. Det er mye å passe på.
– Det går mye tid med til å plukke ut klær som skal selges. Ikke alt er salgbart, og da er det vår jobb å sortere og til slutt prissette varene. Noen ganger mangler kanskje et plagg en knapp som vi må sy på, så oppgavene tar jo sin tid. Men det er veldig kjekt å være med på dette, sier Elfrid.
Unge kunder
– Har dere noen formening om hvorfor mange kommer for å kjøpe brukte klær?
– Jeg ser jo at mange av kundene som kjøper klær er ungdom. For dem virker det helt naturlig å gå i en bruktbutikk for å handle, og samtidig er det jo «litt in» å kjøpe klær på den måten, svarer hun.
Kari Sørheim tror miljøperspektivet er en viktig motivasjon for mange når de velger å oppsøke en bruktbutikk når de skal anskaffe seg tekstiler, mens andre ser på det som en fin mulighet til å handle rimelige klær.
– Vi er i hvert fall veldig godt fornøyd med etterspørselen og salget av klær siden vi begynte med dette, understreker Sørheim.
– Salget øker
Daglig leder Siri Lindtveit i NMS Gjenbruk bekrefter at alle salgspilene peker oppover for omsetningen av klær i bruktkjeden. Aktører som Fretex har lenge vært i markedet, men først de senere årene har også andre oppdaget at det er gode penger å tjene på området.
Tall fra NMS Gjenbruk viser at nettosalget for kjeden når det gjelder klær i 2020 havnet på drøyt 4,8 millioner kroner. I 2021 steg det til underkant av sju millioner, og ved utgangen av august i år har virksomheten allerede passerte 7,5 millioner. Det ligger med andre ord til rette for en ny salgsrekord inneværende år.
– Det NMS Gjenbruk opplever er nærmest å betrakte som et «kleseventyr». Tekstilrevolusjonen er det kundene som gjør, og det er gøy å konstatere at mange synes det er kult å kjøpe brukte klær, sier Lindtveit begeistret.
Frivillige å selge klær
For butikkene i gjenbrukskjeden er det frivillig om de vil selge klær, men gjenbrukslederen i NMS forteller at stadig flere av forretningene henger seg på «kleseventyret» og omsetter denne typen varer.
– Butikkene er selvstendige og må selv ta stilling til om de har kapasitet til å gå inn i dette, men vi oppfordrer dem til å se på muligheten. Vi ser jo helt klart at brukte klær genererer betydelige inntekter for oss, sier Lindveit til Dagen.
Hun legger til at alt mottak av klær skjer i den enkelte butikk, og at det ikke foreligger noen planer om å plassere ut klescontainere tilsvarende det både Fretex og NLM Gjenbruk har. Gjenbrukslederen understreker at de brukte klærne som leveres inn for salg må være rene og hele.
Ikke sofa, men klær
Turid Øyre Øygard som i vår var konstituert daglig leder i NMS Gjenbruk sa i et intervju i Misjonstidende at hun tror veksten i bruktsalget har sammenheng med satsingen på klær i butikkene.
– Det er ikke sofa folk spør etter lenger. Flere butikker har solgt klær en stund, men da NMS Gjenbruk i Kristiansand begynte i 2020, tok det helt av, sa hun i intervjuet.