Salmedugnad for flyktninger
Søndag skal det synges salmer til inntekt for Syria i Svelvik. – Et forsøk på å gjøre avstanden kortere mellom oss og flyktningene, sier sognepresten.
Etter at den nye salmeboka kom i 2013, har menigheten i Berger kirke møttes jevnlig for å gjøre seg kjent med de nye salmene. Søndag skjer det i en litt annen setting.Dyktige, utøvende musikere stiller opp gratis og spiller sin favorittsalme.
LES: Vil gjøre Stavanger til beste flyktning-by
Det blir gratis å komme inn, men det skal tas inn et offer som skal brukes til å lage et gjestebud for fastboende og flyktninger.
Flott initiativ
Den mest kjente blant de som skal opptre, er artisten Maria Solheim. Hun har med seg Silje Vinje, som er kjent som programleder i barne-tv. De har skrevet en barnesalme som skal fremføres. I tillegg opptrer en lokal operasanger, lokale artister, solister som ofte blir brukt i begravelser, noen konfirmanter, en ungdomsleder, et lokalt band og kirkevergen som skal spille saksofon.
– Det blir en skikkelig salmedugnad, sier sogneprest Anette Stenseng, som forteller at mange synes det er et flott initiativ.
Responsen har vært god fra kommunen, og ordføreren stiller også opp.
Liten og fattig
Svelvik kommune har rundt 5.000 innbyggere og får 24 flyktninger i år. De neste tre årene får de 16 nye årlig. Det er et stort lokalt engasjement, og på nettsiden til kommunen står det at de er overveldet over de positive engasjementene som svelvikingene viser flyktningene som kommer. «Det er så mange som vil hjelpe. Folk gir av sin tid, sitt innbo, klær og penger. Kreativiteten er stor for å finne smarte løsninger som på en eller annen måte kommer flyktningene til gode», står det.
– Svelvik er en kommune med mange utfordringer, og der er mange som trenger hjelp. Men vi kan få til noe. Dugnadsånden er imponerende, konstaterer sognepresten.
Stenseng er en av mange som har latt seg berøre av flyktningestrømmen mot Europa.
– I kjølvannet av alle akutte aksjoner og tiltak som ble satt i gang rundt i landet, slo det meg at vi som kirke kan jobbe på litt lenger sikt. Vi får nye innbyggere som skal bli her en stund, og da vil nettverk og relasjonsbygging avgjøre hvor vellykket integreringen skal bli.
Søndagsengler
I forbindelse med salmekvelden har sognepresten sin egen lille aksjon. Hun har laget fire ulike lister, som hun håper folk vil skrive seg på. En for musikere og folk som går i kor. En for matmonser som kommer sammen for å lage mat. En for folk som er glad i å gå turer i skog og mark, og en hun har kalt «søndagsengler».
– Flere av de som kommer hit er kristne. Å være en «søndagsengel» handler om å invitere med seg flyktninger på kirkelige aktiviteter.
LEDER: På flukt fra Afrika og Nord-Korea
Etter salmekvelden søndag kommer hun til å gi listene til kommunen. Der vil det forhåpentligvis stå navn og telefonnummer til en rekke personer de kan koble sammen med flyktningene som trenger et nytt nettverk.
– Man må se for seg sin egen hverdag og spørre seg: Hvor kan jeg koble på et nytt bekjentskap?
Syria og Eritrea
Sognepresten sier at kirken har mange arenaer hvor det handler om å treffes og å knytte vennskap. Det håper hun vil komme flyktningene til gode. Hun har også snakket med kirketjeneren om de kan trekkes inn i dugnadsarbeid. Hun ser også mange muligheter i løpet av kirkeåret til å sette fokus på ulike sider ved nestekjærlighet og praksis.
– Jeg ser mange mulige måter å koble menigheten med nykommere, men jeg håper jo at flere blir tent for det, og har hjerte for inkludering. Jeg kan spille ut noen idéer og være med og legge til rette, men flere må ta tak.
De fleste flyktningene som kommer til Svelvik er enslige, og kommer fra Syria og Eritrea. Håpet er at de kan arrangere en salmekveld fra Syria neste år, og ta i bruk de ressursene som flyktningene har.
– Mange er ressurssterke, og har mye å tilføre. Det håper vi å nyttiggjøre oss, sier Stenseng.