LEIR: KRIK har rundt 15.000 medlemmer samler flere tusen ungdommer til ulike leire hvert år. Dette bildet er fra Action i Bø i Telemark i sommer.

Samarbeidspartnere uenige om KRIKs samlivsvedtak

– Det er uproblematisk med fortsatt samarbeid, sier generalsekretær i Misjonskirken. – Et urovekkende signal, mener generalsekretær i Indremisjonsforbundet.

Publisert Sist oppdatert

I forrige uke var landsstyret til Kristen Idrettskontakt (KRIK) samlet til ekstraordinært styremøte. Eneste sak på dagsorden var diskusjon om homofilt samlevende kan ha lederverv i KRIK.

Styret samlet seg om følgende vedtak: «Landsstyret i KRIK har etter grundig vurdering av referansegruppens anbefalinger og administrasjonens forslag til forvaltning konkludert med at KRIK skal løfte opp ekteskapet mellom mann og kvinne som Guds gode ordning for samlivet».

Videre bestemte de også følgende, men da tok én person dissens:

«Samtidig respekterer vi at våre ledere kan ha et annet syn og praksis enn KRIK i dette spørsmålet. Samlivsform skal derfor ikke være avgjørende for hvorvidt man kan være frivillig leder på KRIK-leir».

– Står for samme teologi

KRIK samarbeider med flere lavkirkelige organisasjoner og har blant annet KRIK-linjer på tre folkehøgskoler, tre bibelskoler og tre videregående skoler.

En av dem er Ansgar Bibelskole i Kristiansand som eies av Misjonskirken Norge. Generalsekretær Øyvind Haraldseid er fornøyd med vedtaket.

– Vi er glade for at vedtaket KRIK har gjort der de fortsatt anbefaler ekteskapet mellom mann og kvinne. Når de gjør det, ønsker organisasjonen fremdeles å ha en KRIK-linje på Ansgar Bibelskole, sier Haraldseid.

– Så det er uproblematisk at vedtaket ikke får konsekvenser for lederne?

– De står for samme teologi som oss. Derfor er det uproblematisk med fortsatt samarbeid.

– Du sier dere står for samme teologi. Hva mener Misjonskirken om homofilt samliv?

– Vi holder frem ekteskapet mellom mann og kvinne. Der er vi tydelige og KRIK løfter frem det samme.

– Selv om man kan praktiserer noe annet enn en lærer?

– Hvordan KRIK forstår vedtaket, må du spørre dem om, men vi praktiserer det ikke slik i vår sammenheng, sier Haraldseid.

– Urovekkende

Generalsekretær-kollega i Indremisjonsforbundet, Erik Furnes, er derimot mer skeptisk til det som KRIK har vedtatt.

– Det vi har registrert så langt er et urovekkende signal, sier Furnes.

Nå vil Indremisjonsforbundet bruke tid på å sette seg inn i vedtaket og samtale med både KRIK og de andre samarbeidsorganisasjonene.

– Vi må snakke med KRIK for å få klarhet i hvilke lederposisjoner det er snakk om. Vi kjenner ikke på noe tidspress om å komme med en rask uttalelse eller si noe om eventuelle konsekvenser. Vi vil ta den tiden vi trenger før vi lander en konklusjon, sier Furnes.

– Er det et godt vedtak?

– Når jeg bruker ord som urovekkende, så synes jeg ikke at vedtaket er godt. Det ser ut som de bruker samme strategi som Den norske kirke med å innføre både høyre-kjøring og venstre-kjøring samtidig. KRIK har noen spilleregler, men sier samtidig at de trenger ikke å få konsekvenser for hvem som er ledere. Det er veldig krevende. Vi har sett hva en slik praksis har betydd for Den norske kirke, og det er ingen grunn til å tro at det blir enklere for KRIK, sier Furnes.

Trekker studenter

Bibelskolen på Bildøy utenfor Bergen er blant skolene som KRIK har samarbeid med. Skolen eies av Indremisjonsforbundet og har i år svært høye elevtall. Over halvparten av førsteårsstudentene går på KRIK-linjen.

– Hvilke konsekvenser får det om dere bryter samarbeidet?

– KRIK er en meget sterk merkevare, så det er ikke tvil om at KRIK selger. Samtidig tror jeg også merkevaren Bildøy trekker studenter. Men innholdet på KRIK-linjen kan i all hovedsak være det samme selv om vi ikke samarbeider med organisasjonen, sier rektor ved skolen Gunnar Ferstad.

– Hva synes du om vedtaket?

– Jeg synes de har gjort et vanskelig vedtak. De har laget seg en hinderløype som jeg tror kan bli krevende å manøvrere i, sier han.

Må snakke sammen

Ole Martin Rudstaden er fungerende generalsekretær i Normisjon. Misjonsorganisasjonen samarbeider med KRIK lokalt og har KRIK-linje på Nordfjord folkehøgskule i Sogn og Fjordane.

– Jeg er glad for første del av vedtaket, at KRIK fastholder ekteskapet mellom mann og kvinne. Til den andre delen så forstår jeg at dette er veldig vanskelig for KRIK. Jeg har behov for å snakke med dem for å finne ut hva dette betyr i praksis, sier Rudstaden.

– Er det et godt vedtak?

– KRIK er en annen organisasjon enn Normisjon, og de må få lov å gjøre sine vedtak.

– Tror du dette vil få konsekvenser for samarbeidet?

– Det er tidlig å si noe om det, ettersom vi ikke har fått snakket med KRIK om hva dette betyr i praksis. Vi har en helt annen praksis enn det kan se ut til at KRIK legger opp til. Men Normisjon samarbeider mange ganger med Den norske kirke lokalt, og vil på samme måte kunne fortsette å samarbeide med KRIK lokalt, sier Rudstaden.

KRIK

KRIK står for Kristen idrettskontakt og ble opprettet i 1981.

Visjonen er å skape idrettsglede, trosglede og livsglede.

I 2018 hadde de 370 aktive lokallag og ca 7000 deltakere og ledere på kurs, leirer og arrangementer.

Powered by Labrador CMS