RIKTIG STEG: Den samiske pinsepastoren Håvald Hansen mener rapporten som ble presentert i Stortinget torsdag er et skritt i riktig retning for det norske samfunn.

Samisk pinsepastor mener kristne bør gå foran i forsoningsarbeidet

Håvald Hansen var med på lokal markering av den nye rapporten om behandlingen av etniske minoriteter i Norge.

Publisert Sist oppdatert

– Denne dagen er et stort steg i riktig retning for det norske samfunn, sier Håvald Hansen til Dagen.

Han er pastor for pinsemenigheten Betel i Tana, Finnmark, og daglig leder i Samisk Nærings- og Utredningssenter (SEG).

Hansen er en av flere med samisk bakgrunn som har uttalt seg i norske aviser i kjølvannet av rapporten som Sannhets- og forsoningskommisjonen la frem på Stortinget på torsdag.

Oppdraget til Sannhets- og forsoningskommisjonen (tredelt)

* Gjennomføre en historiske kartlegging av fornorskningspolitikken

* Granske virkningene av fornorskningen og om det fortsatt finnes noen ettervirkninger

* Foreslå tiltak som kan bidra til videre forsoning

Kommisjonen har siden juni 2018 blant annet jobbet med å granske den uretten som ble begått mot samer, kvener og skogfinner gjennom fornorskningspolitikken, som startet allerede på 1850-tallet.

Hansen har brukt store deler av dagen på en markering i hjemkommunen Tana sammen med representanter med samisk, kvensk, finsk og norsk bakgrunn.

HÅVALD HANSEN: Pastor i pinsemenigheten Betel i Tana, Finnmark.

– Det var en veldig positiv opplevelse. Temaene er alvorlige, og her oppe er vi ikke bortskjemte med at myndighetene har forståelse av vår kultur. Men det som skjedde på Stortinget i dag gir forhåpninger om fremtiden, sier pastoren.

Forsoning som faktum

Leder for Sannhets- og forsoningskommisjonen, og tidligere partileder i KrF, Dagfinn Høybråten, sier til NTB at fornorskningspolitikken har fått svært alvorlige konsekvenser for minoriteter i landet.

– Fortsatt opplever folk urett og negative virkninger som har sine røtter i den lange historien med fornorskningspolitikk. Nå er det tid for et oppgjør med nasjonens urett overfor samer, kvener, norskfinner og skogfinner, sier Høybråten.

OVERLEVERINGEN: Stortingspresident Masud Gharahkhani (t.v.) og Dagfinn Høybråten (t.h) da Sannhets- og forsoningskommisjonen skulle overlevere sin rapport til Stortinget i lagtingssalen torsdag.

Håvald Hansen kjenner seg igjen i beskrivelsene.

– Vi på min alder er vokst opp med fornorskning som et faktum. Jeg gikk på barneskolen da den samiske oppvåkningen begynte. Siden da har utviklingen på enkelte områder vært god, med Sametinget og mer midler til å bevare språket og kulturen. Men når det gjelder for eksempel næring og naturvern, har vi en lang vei å gå, sier Hansen.

– Hva tar du med deg fra dagen i dag?

– At Høybråten la vekt på erkjennelsen av historien. Av den uretten som har fått pågå. For meg er det en nøkkel at flere får kunnskap om fortiden, slik at den blir etablert. Har vi en større forståelse omkring de ulike folkegruppene våre, er det enklere å bygge videre og få til mer forsoning, sier Hansen.

Mener erkjennelse viktigere enn tiltak

Sannhets og forsoningskommisjonen peker i rapporten på forslag til tiltak som skal bidra til videre forsoning i sin rapport.

Noen av forslagene er følgende:

*Opprette et nasjonalt kompetansesenter om fornorskningspolitikk og urett.

*En målrettet satsing på synliggjøring av kvensk og samiske språk i offentligheten.

*Nasjonal satsing på språkopplæring for kvensk og samiske språk fra barnehage til voksenopplæring.

Hansen synes tiltakene er gode, men mener noe annet fra fremleggingen i Stortinget var vel så viktig.

FLERE TALER: Sametingspresident Silje Karine Muotka på talestolen i lagtingssalen under overleveringen av Sannhetskommisjonens rapport til stotingspresiedenten.

– At Høybråten la stor vekt på erkjennelsen av historien oppleves som utrolig viktig. At den uretten som har fått pågå mot samer og andre minoriteter i Norge blir slått fast, sier han.

Han tror mer ressurser og penger er lite verdt om ikke holdningene og det medmenneskelige styrkes like mye.

– For meg er det en nøkkel at flere får kunnskap om fortiden, slik at den blir etablert hos alle. Har vi som samfunn en større forståelse og kunnskap om de ulike folkegruppene våre, er det enklere å bygge videre og få til mer forsoning, sier pastoren.

Oppfordrer kristne til å gå foran

Håvald Hansen var med på en pinsedag i Varangerbotn i Øst-Finnmark forrige uke.

Der fortalte han om det som skulle skje på Stortinget i dag og hvor viktig denne dagen også er for kristne.

– Er det noen som bør ha forsoning lengst fremme i panna, så er det oss kristne. Fordi vi allerede er forsonet i Kristus.

SAMISKE KONFIRMANTER: Konfirmanter utenfor Kautokeino kirke i samedrakta til Kautokeino.

– Hva er ditt budskap til kristne og menigheter på en dag som denne?

– At kristne bør gå foran i arbeidet med forsoning. Fordi uansett hvem vi er og hvilket folk vi tilhører, så går vi i samme menighet. Vi er alle del av Jesu kropp. Det bør være det mest naturlige for oss å møte alle mennesker med overbærenhet og aksept, sier pinsepastoren.

Powered by Labrador CMS