Samler kristne og ikke-kristne tenkere ved samme mikrofon
En samtaleserie mellom tenkere om livets største spørsmål har vakt overveldende interesse.
I løpet av 2018 lagde den britiske radioverten Justin Brierley seks programmer i serien «The Big Conversation». Den bygger på podcasten «Unbelievable?» som han har laget i over ti år.
I Brierleys studio møter kristne tenkere blant annet ateistiske og muslimske tenkere for å diskutere tros- og livssynsspørsmål. For kristne Brierley vil Kristus alltid være svaret, men det bør ikke være til hinder for å stille de store spørsmålene, mener han.
Større publikum
I kirken starter det nye kalenderåret som alltid med Kristi åpenbaringsdag, en dag der en særlig feirer det faktum at Gud åpenbarer seg i Kristus. I søndagens tekst er det åpenbart at Jesu budskap når langt inn i etablissementet, også blant jødene. Ideene som Jesus forfektet virket både utfordrende og tiltrekkende på menneskene rundt, noe Brierley også har fått merke. Selv om Storbritannia er stadig mer sekulært har «Unbelievable?» nådd et stadig større publikum. I 2018 ble episodene totalt lastet ned 3,5 millioner ganger. I tillegg sendes programmet på Premier Christian Radio i Storbritannia.
Men Brierley har ønsket å nå et enda større publikum, og her kommer filmserien «The Big Conversation» inn.
– Jeg har hatt en idé om å lage en debattserie om de store trostankene i vår tid, og få med noen av de beste stemmene som engasjerer seg i slike spørsmål, forklarer Brierley til Dagen.
Han er fornøyd med at blant andre de ikke-kristne psykologiprofessorene Jordan Peterson og Steven Pinker og den kristne matematikkprofessoren John Lennox har deltatt.
I hvert program møter en tenker med gudstro en tenker uten gudstro. Blant spørsmålene har vært om vi trenger Gud for at livet skal ha mening, om vitenskapen har motbevist Gud og hva et menneske egentlig er.
Kjente deltakere
Programskaperen søkte amerikanske John Templeton Foundation om midler til å lage serien. Formålet til denne stiftelsen er å «fremme menneskets beste ved å støtte forskning på de store spørsmålene, og ved å fremme karakterdanning, individuell frihet og frie markeder», ifølge dens egne nettsider.
– Vi spurte om en finansiering som ville gå mest til selve innspillingen og publiseringen av serien, forklarer Brierley.
Han mener det har vært avgjørende å få med deltakere som er kjent for mange fra før, både av de kristne og de ikke-kristne.
– Mottakelsen har vært fantastisk og har åpnet for et helt nytt publikum.
Etterkristen virkelighet
For Brierley er det viktig at både ikke-troende blir utfordret til å tenke gjennom hvilke konsekvenser det har hvis Gud ikke finnes, og at kristne også tenker gjennom hva de tror på. Vissheten om åpenbaringen som kirken feirer på søndag kan med andre ord stå i fare for å gjøre at kristne ikke tenker over hvordan troen ser ut utenfra.
– Jeg prøver å bevege oss fra å bare presentere den kristne siden av en diskusjon til hvordan vi skal leve i en etterkristen virkelighet, forklarer han.
Mange uttrykker bekymring for at kulturen preges av et stadig sterkere trykk av mer fragmentert informasjon, forteller Brierley. Det gjør ham bare mer inspirert over at det faktisk er interesse for dype samtaler om eksistensielle spørsmål. Han mener samtaleformatet som benyttes i filmserien gjør at krevende spørsmål blir langt mer tilgjengelige enn om man på egen hånd skal orientere seg i en skog av tung faglitteratur.
– Jeg tror vi virkelig har truffet en nerve. Jeg er også ydmyk med tanke på at så mange ikke-kristne lytter, sier han.
Erkjenner risiko
– Er du bekymret for om for eksempel en kristen tenåring som lytter, kan bli styrket i sin tvil?
– Det er alltid en risiko for at noen opplever at en ateist i et program er mer overbevisende. Men jeg tror den kristne tenåringen kommer til å møte på slike innvendinger senere likevel. Da er det bedre å høre dem i en setting der man også får høre et kristent perspektiv.
Brierley mener slike utfordringer kan oppleves større for den eldre generasjonen som er mer vant til at formidling av kristen tro og tanke skjer uten motsigelse.
– De yngre ønsker rom til å stille spørsmål og tenke over det de hører.
Tilstreber balanse
Som programleder er han opptatt av at begge sider skal oppleve ham som balansert og rettferdig.
– Håpet er at folk vil bevege seg nærmere kristen tro og ikke bort fra dem. Men hvis vi ender opp med å plante tvil isteden for tro, tenker jeg at programmene også inngår i en mye større reise for dem som hører. Mitt kall er å prøve å få ut det beste fra hver side. Så må jeg også stole på at Gud er virksom.
Brierley har inntrykk av at flere briter som ikke har noen kristen bekjennelse, de siste årene har begynt å spørre seg hva som blir erstatningen hvis den kristne innflytelsen i samfunnet forsvinner. Skribenter som ikke-kristne Douglas Murray og kristne Peter Hitchens har advart om økende islamsk innflytelse.
– Mange ser at de heller vil ha kristendommen enn islam. Jeg tror ikke sekulærhumanismen gir noe virkelig håp eller mening, sier han.
Forvirring og muligheter
Dermed mener han samfunnet er i en overgangsperiode som er forvirrende, men også byr på mange muligheter. I en slik virkelighet stiller den kristne åpenbaringen sterkt, tror Brierley.
– Som kristen tror jeg det er viktig at vi har de samtalene. Og jeg tror at Kristus er svaret, sier han.