Samler seg i protest mot søndagsåpent
Norges Kristne Råd ber politikerne tenke seg om en gang til før de endrer «en gudgitt balanse» for samfunnet.
Regjeringens forslag til endring av åpningstidene for butikker på søndager var en av sakene som var oppe til samtale da Norges Kristne Råd (NKR) var samlet til rådsmøte i Bergen mandag og tirsdag. De fleste norske kirkesamfunn er tilsluttet organisasjonen.
– Det er et sterkt engasjement for dette på tvers av kirkesamfunn, sier generalsekretær Knut Refsdal i NKR.
Han understreker at dette er naturlig ut fra en teologisk eller bibelsk begrunnelse.
– Men det er det også ut fra hensyn til samfunnets helsetilstand, sier Refsdal.
Han opplyser at styret i NKR i forkant hadde snakket om at det ville være en enkel sak å samle rådsmøtet om en uttalelse i denne saken.
Innskrenket rom
«Søndagen har gjennom århundrene vært en helligdag og en felles hviledag som har gitt rom for rekreasjon, samling om gudstjenestefelleskap, familieliv, frilufts- og idrettsaktivitet. Ved å åpne opp for generell søndagshandel innskrenkes dette rommet», heter det i uttalelsen som delegatene stilte seg bak.
Den har tittelen «Produksjon og rekreasjon – en gudgitt balanse».
Kjøpepress
Delegatene valgte å gi uttalelsen form av et avisinnlegg, i håp om at dette kunne nå lenger ut enn tradisjonell resolusjon. Samtidig som søndagen blir løftet fram som en skaperordning, mener man også at «familie– og organisasjonsliv vil bli tilført en stressfaktor som vil være uheldig ut fra et allment, samfunnsmessig synspunkt».
Konkret dreier det seg blant annet om økt belastning på butikkansatte og større vansker med å rekruttere av frivillige til å gjennomføre arrangementer. Det hevdes også at «det siste vårt samfunn trenger er mer kjøpepress».
Større spredning
Terje Aadne, som er generalsekretær i Baptistsamfunnet, er nyvalgt styreleder i NKR. Han viser til at folk gleder seg til helgen fordi søndagen er et felles hvilepunkt.
– Hva tror du blir konsekvensene for kirkene hvis regjeringens forslag blir vedtatt?
– Det er vanskelig å forutse. Gudstjenestene er for de fleste menigheter det tradisjonelle samlingspunktet, men det blir vanskeligere å få dette til jo mer spredt folk blir på søndagen, påpeker Aadne.
Synodeformann Jarle Skullerud i Den Evangelisk Lutherske Frikirke tror det er viktig at NKR kommer med et felles signal i denne saken.
– Som kristne kan vi alltids finne muligheter til å feire Jesu oppstandelse på andre dager. Det gjør kristne i andre land som ikke har våre tradisjoner. Men jeg tror det er godt for samfunnet at vi roer ned og puster ut, sier han, og viser til hviledagen som en skaperordning.
Det samme understreker Sigmund Kristoffersen, som leder Pinsebevegelsens lederråd.
– Jeg tror hviledagen er en guddommelig forordning. Den har et kristent utgangspunkt, men også menneskelig talt er det godt med en dag da man gjør ting annerledes, sier Kristoffersen.
Lørdag nummer to
Biskop Halvor Nordhaug i Bjørgvin har markert seg sterkt i kampen mot regjeringens forslag. Han var også delegat på rådsmøtet.
– Jeg finner det veldig naturlig og riktig at Norges Kristne Råd har en klar uttalelse mot dette, for det er noe alle er enige om. Søndagen er et av de tydeligste avtrykkene som kristendommen har satt i vår kultur, sier Nordhaug.
Han synes det er et paradoks at en regjering som i sin erklæring erklærer at man baserer seg på den kristen–humanistiske arven, legger opp til et brudd med tradisjonen for en felles hviledag.
– Hviledagen er ikke et individuelt prosjekt, understreker Nordhaug.
Han tror søndagsåpne butikker vil føre til mer husmaling, bilvask og plenklipping på søndagen.
– Den blir en lørdag nummer to, sier biskopen.
– Tapsprosjekt
Overfor kulturminister Thorhild Widvey (H) har biskopen advart om at regjeringen sikter høyt med forslaget og sikter til høstens kommune– og fylkestingsvalg. Han viser til at støttepartiet Venstre ønsker å la kommunene avgjøre om de vil gi rom for søndagsåpent, og at dette dermed kan komme til å få flertall. Biskopen påpeker at denne typen verdisaker sjelden ikke er tema i lokalvalg.
– Men jeg har sagt at jeg ikke vil nøle med å be folk ta konsekvenser av partienes syn på dette når de stemmer, sier Nordhaug.
Han tror søndagsåpne butikker er et tapsprosjekt for regjeringen.
Uttalelsen fra NKR avslutter med en klar oppfordring. «Si nei til regjeringens forslag, la søndagen fortsette som hviledag!»
– Vi vil jo lytte til dette på samme måte som vi lytter til andre innspill. Kirken har uttalt seg ganske kritisk til dette allerede, så vi har fått med oss denne beskjeden fra flere kristne hold, sier stortingsrepresentant Kristin Vinje (H) som sitter i Kirke- utdannings– og forskningskomiteen.