VEKKELSE: Anne-Linda Bratsberg Thorsen og John Malvin Eriksen vil skape enhet blant de kriste i Bergensområdet. De lengter etter at Gud skal sende vekkelse, og skal 23. juni innvie seg for Ham i bønn, faste og lovsang.

Samles til lovsangsfest på festning

Hele Kirke-Bergen samles for å feire kirkens konge.

Publisert Sist oppdatert

– Jesus må tilbake på tronen i sin menighet, slik at vi kan være jordas lys og salt. Vi kommer sammen for å erklære for hele Bergen at vi bare har én konge og at Han skal være i førersetet, sier John Malvin Eriksen, om lovsangsfesten Kron Ham.

Den finner sted på historisk grunn, ved Bergenhus Festning i Bergen Sentrum på sankthansaften. Det er varmerekord i Bergen og ved festningen ruver den praktfulle Håkonshallen. Under middelalderen ble flere konger kronet i Kristkirken som lå like ved. Området ved festningen kan romme over 7000 mennesker.

Brann Stadion

John Malvin Eriksen er pastor i Misjonskirken i Bergen og leder for en prosjektgruppe på fire personer som arrangerer Kron Ham. Han forteller at de har latt seg inspirere av predikanten Lou Engle og hans bevegelse i USA som heter «The Call». Eriksen trekker frem profeten Joel som innviet seg for Gud og kalte sammen Israelsfolket til en hellig faste, fordi de begynte å gå bort fra Gud.

– Jeg opplevde at menigheten i Bergen er ribbet for liv, åndelig sett. Hver gang jeg tenkte på det å samle Guds folk for å opphøye Jesus, så kjente jeg en strøm på innsiden. Jeg fikk et bilde inni meg der jeg så åndsmakter i himmelrommet bøye kne på Brann Stadion, sier Eriksen som tidligere har gått på bibelskole ved Bethel Church i Redding California.

Positive

Budsjettet for arrangementet er på over 500.000 kroner for leie av festningen, sikkerhet og flere andre ting. Til nå har prosjektgruppen klart å samle inn over 150.000 kroner til arrangementet på det de kaller et spleiselag.

Pastor i metodistmenigheten Centralkirken, Dag Martin Østevold, støtter arrangementet. Han tror det er en gylden anledning for kristne til å bli kjent med andre kristne de aldri før har møtt.

– Det er helt fabelaktig at arrangementet har kommet i stand gjennom menighetene og blant kristenfolket i Bergen. Det sømmer seg med lovprisning og opphøyelse av Jesus midt i byen, sier han.

Positiv: – Det sømmer seg med lovprisning og opphøyelse av Jesus midt i byen, sier Dag Martin Østevold, pastor i Centralkirken i Bergen. Kirken tilhører Metodistkirken i Norge.

Sogneprest Alois Brodersen i den katolske menigheten St. Paul støtter også lovsangsfesten. Han er åndelig leder for nesten 20.000 katolikker i Hordaland og Sogn og Fjordane.

– Dette er en veldig fin anledning for kristne av alle kirkeretninger å komme sammen for å love og takke Gud, og for å vise at vi er forenet i troen. Jeg håper mange fra min menighet og andre menigheter finner veien til Kron Ham på St. Hans aften, sier han i en video publisert på Facebook.

Katolikk: – Selv om det er en del ting som skiller oss, står vi sammen og arbeider for det ene mål, om at flest mulig mennesker skal finne veien til Jesus Kristus, sier Alois Brodersen, sogneprest i St. Paul menighet i Bergen.

Syv fjell

Alle lovsangsteamene som deltar på arrangementet er tverrkirkelige, og i løpet av det 13 timer lange arrangementet vil en rekke økter med bønn og lovsang kombineres. De forsikrer at arrangementet er for alle aldersgrupper, nasjonaliteter og kulturer.

– Vi ønsker å skape enhet og relasjoner mellom kristne. Hver lovsangsbolk har forskjellig uttrykk, alt fra salmesang for den eldre generasjonen, til mer ungdommelig musikkstil for de yngre, forteller diakon i Centralkirken, Anne-Linda Bratsberg Thorsen.

– Hva forventer dere at skal skje i Bergen, Eriksen?

– Vi tror det er veldig på Guds hjerte at byen skal bli forandret og at mennesker skal bli frelst - at menigheten skal bringe frelse og liv. Kron Ham handler om at hvis vi vender oss tilbake til Gud, så setter vi Ham inn i førersetet, og det begynner med oss - med at vi omvender oss, sier han.

St. Hans

Eriksen forteller at de kommer til å avslutte arrangementet med å lovsynge Gud mens de tenner bål på hver av de syv fjellene i Bergen.

– Vi holder arrangementet dagen før veirydderen og døperen Johannes' minnedag. Vi ønsker at det skal være noe som rydder vei for Guds rike. Jeg tror også at det er bra å ta tilbake denne dagen, sier han.

– Hva mener du med det?

– St. Hans har blitt en sekulær dag som mange historisk sett forbinder med det å brenne hekser. Vi skal ikke tenne bål på festningen, men på hver av de syv fjellene, hvor det også vil være lovsang klokken halv elleve på kvelden.

Venter flere katolikker

– Hvilke reaksjoner har dere fått på at katolikker skal delta?

– 97 prosent er positive, resten består i kritiske spørsmål. Enkeltpersoner har undret seg over samarbeidet og spurt om vi har samme frelsesgrunnlag.

Lovsangsfest: –Bergenhus Festning kan romme over 7000 mennesker, opplyser John Malvin Eriksen.

– Hvorfor har dere valgt å samarbeide med katolikker?

– Det har vært helt naturlig for oss å invitere katolikkene, sier Bratsberg Thorsen og fortsetter.

– Jeg ser på dem som Guds folk. Så lenge vi er enige om at Jesus den eneste veien til frelse, at han er Guds sønn, at han døde og sto opp så har vi riktig grunnlag å bygge på, sier hun.

Brødre og søstre

Eriksen er av samme oppfatning. For ham har det aldri vært tvil om å invitere katolikkene.

– Hvis vi ikke skulle gjøre dette så måtte jeg personlig mene at de ikke var mine brødre og søstre i Kristus, og det tenker jeg jo ikke, understreker han.

Powered by Labrador CMS