Samlet 1000 til misjonsdrøfting

– De som ikke er priviligerte har en spesiell oppgave i å formidle hva evangeliet betyr, sier Olav Fykse Tveit.

Publisert Sist oppdatert

Hva ligger i begrepet misjon? Hva betyr evangelisering? Har begrepene endret seg i løpet av årene?

Det er noen av temaene som deltagerne på den store misjonskonferansen i regi av Kirkenes Verdensråd (KV) diskuterte i Arusha i Tanzania i uken som gikk. 1000 deltagere fra ulike land i verden, blant dem 15 fra Norge, deltok på stormøtet. «Mission from the margins», som på norsk gjerne kan oversettes som «misjon fra de marginaliserte», er et av begrepene som dukket opp i samtalen.

– Det betyr at en fokuserer på hvordan de som ikke er privilegerte, de som lever under urettferdighet, i fattigdom, i konfliktområder eller i undertrykkelse på grunn av den de er ut fra rase, etnisitet, kjønn, alder eller legning, har en spesiell gave og oppgave i å formidle hva evangeliet betyr, forklarer Olav Fykse Tveit.

Den norske teologen har vært generalsekretær i Kirkenes Verdensråd siden 2009.

Misjon anno 2018

Fykse Tveit mener at mange ikke forbinder misjon med å samle inn penger for å betale en misjonær for å forkynne i et annet land lenger.

– Det er det, også. Men i samtalen på denne konferansen får man frem at det handler om mye mer, sier han i et intervju med Den norske kirke som Dagen har fått tilgang til.

Han forteller at samtalen videre handlet om hvordan den kristne troen blir formidlet i ord og handling slik at forkynnelsen og formidlingen blir autentisk og troverdig i alle sammenhenger der kirken og den kristne lever.

Sist det var verdenskonferanse i regi av Kirkenes Verdensråd var i 2005, og konferansen har betydning på flere måter, forteller Fykse Tveit.

– Det er viktig at KVs medlemskirker møter for eksempel katolske og evangelikale kirker, og at vi sammen diskuterer ulike former for misjonsarbeid. Vi prøver å finne ut hvordan vi skal definere kall til å dele evangeliet i ord og handling og hvordan vi tolker misjon anno 2018.

Disippelskap

Hovedtemaet for konferansen som delegatene diskuterte, var «Moving in the Spirit: Called to Transforming Discipleship» (Å bevege seg i ånden. Et kall til forvandlende disippelskap). Medlemmene av den norske delegasjonen har for det meste tilknytning til Den norske kirke og misjonsorganisasjoner og læringsinstitusjoner knyttet til kirken.

Generalsekretæren mener at disippelskap helt klart har relevans for Den norske kirkes 3,6 millioner medlemmer.

– Alle døpte er jo ut fra det vi leser i dåpsliturgien fra Bibelen døpt til å være en Jesu disippel, for at den døpte skal tro på Jesus og følge han. Det er ikke snakk om å ha en eller annen oppfatning av en religiøs idé, det er snakk om hvordan vi skal leve når vi er døpt, sier KVs generalsekretær.

– Det handler i praksis mye om hvordan jeg skal leve som kristen og hva som er et godt liv. Forvandlende disippelskap betyr at vi spør: «Hvordan kan jeg bidra til å gjøre verden til et bedre sted, og hvordan kan jeg gjøre noe for at de rundt meg skal få det bedre.»

Fykse Tveit mener det er en klar sammenheng mellom folkekirke og disippelskap:

– Det er det vi sier og gjør som viser andre hvordan vi lever et kristent liv i dag. Det er naturlig å spørre seg selv: Hvordan lever jeg et kristent liv? Hvem skal bestemme hva det er? Vi står overfor Gud med våre liv, og alle må vi finne vår vei i livet, sier Fykse Tveit.

På verdenskonferansen var det satt av tid til både drøftinger og møter, blant dem også mindre sammenhenger.

– Å komme sammen og drøfte slike store spørsmål som vi gjør her, er faktisk veldig viktig. Vi ­lærer av hverandre hva det vil si å følge Jesus i dag.

Powered by Labrador CMS