Samlivsdebatten i Misjonskirken: – Et overveldende flertall tok til orde for å beholde dagens ordning
Ifølge pastor Sten Sørensen tyder signalene på at flertallet ikke vil åpne for medlemskap for mennesker som lever i likekjønnet samliv. Han har deltatt under debatten for ledere i trossamfunnet.
– Hvis ledelsen i vår sammenheng skal ha med seg signaler fra dette møtet, så var disse ganske tydelige, mener Sørensen, som deltar på pastor- og medarbeidersamlingen i Misjonskirken Norge i Kragerø denne uken.
Med gruppearbeid og åpen debatt diskuterte Misjonskirkens ledere tirsdag kirkesamfunnets samlivsteologi i over fem timer.
Under en flere dager lang ledersamling, var forslag om å endre praksis i forhold til medlemskap et av temaene.
To forslag var på forhånd sendt ut av ledelsen i trossamfunnet, og disse ble diskutert.
Det ene forslaget er å beholde dagens ordning, som innebærer at mennesker som lever i likekjønnet samliv ikke kan være medlemmer i kirkesamfunnet.
Det andre forslaget åpner for at mennesker i likekjønnet samliv kan være medlemmer, og også inneha visse oppgaver.
Uro i menighetene
Saken er krevende for trossamfunnet, men ifølge Sørensen var debatten preget av respekt.
– Jeg må si det var gledelig at vi klarte å diskutere dette med lave skuldre, i en vennlig og respektfull tone, sier Sørensen.
Stavanger-pastoren mener likevel det under debatten ble så tydelig at flertallet ikke ønsker en endring, at han ikke kan se for seg at ledelsen går videre på et slikt spor.
– Hvis de er rimelig musikalske, så ser de at vi er langt unna å ville endre dette, sier Sørensen.
Skaper uro
Han er usikker på om det er klokt å involvere menighetene bredt i saken, utover pastorer og medarbeidere, slik situasjonen er.
Planen er at saken skal tas opp i en generalsamtale på forsommeren, hvor delegater fra menighetene kan delta, etter hva Dagen forstår.
– Jeg er redd for at man da bare skaper uro og at menighetene tar støyten.
– Men vil du snyte menighetene for å delta i prosessen?
– Dette er krevende, men jeg er redd for at det kan bli veldig problematisk i menighetene, sier Sørensen, og peker på at signalene fra debatten i Kragerø viser at trossamfunnet trolig ikke kommer til å endre praksis nå uansett.
«Uenighetsrommet»
Generalsekretær i Misjonskirken Norge, Siri Iversen, har ikke besvart Dagens henvendelser de siste dagene.
Pastor i Misjonskirken Betlehem Oslo, Erik Andreassen, sier denne menigheten ikke har det travelt med å lande spørsmålet når det er gode samtaler på nasjonalt nivå.
– Ingen er tjent med forhastede prosesser eller ukloke endringer, sier Andreassen til Dagen.
– Er ditt inntrykk at Misjonskirken Norge vil åpne for å endre reglene for medlemskap, ut fra signalene under debatten i Kragerø?
– Jeg vil ikke spekulere i dette. Temaet er for viktig og dyptgripende til å gjøres til en kirkepolitisk kampsak. Heldigvis er Misjonskirken Norge velsignet med mange mennesker med varme hjerter og klare tanker, og jeg er trygg på at det går an å ha en god samtale hvor vi utforsker hvor stort uenighetsrommet kan være i dette spørsmålet, svarer Andreassen.
– Det jeg opplever er enstemmig, er ønsket om å forkynne evangeliet til hele verden og skape gode fellesskap for alle.