VENDTE OM: Svensk rapper og evangelist Sebastian Stakset, med sionismens far Theodor Herzl i bakgrunnen, ombestemte seg.

Sammen med tusen artister skrev Sebastian Stakset under på opprop mot Israel. Nå angrer han

– Jeg ble mørkredd.

Publisert Sist oppdatert

Over tusen svenske artister, blant dem Robyn, Timbuktu og Marit Bergman har undertegnet et opprop med krav om at Israel utestenges fra årets Eurovision.

– I over 100 dager har vi vært vitne til hvordan den israelske hæren begår det ledende menneskerettsorganisasjoner beskriver som grove krigsforbrytelser. Over 25.000 palestinere er drept, mer enn 10.000 av dem barn, heter det i oppropet som er oversendt den europeiske kringkastingsunionen EBU.

De svenske artistene viser til at EBU utestengte Russland etter invasjonen av Ukraina, og at Belarus også ble utestengt som følge av manglende pressefrihet.

– Israels brutale krigføring i Gaza har ødelagt livsviktig sivil infrastruktur, forårsaket umenneskelige forhold og tvunget 85 prosent av innbyggerne på flukt.

Oppropet er gjengitt av NTB.

Dobbeltmoral

Videre peker artistene på de rundt 100 palestinske journalister drept og utenlandsk presse nektet adgang, påpekes det i oppropet.

– Dette er et av de største angrepene på pressefriheten i moderne tid. Ved å la Israel delta demonstrerer EBU en bemerkelsesverdig dobbeltmoral som undergraver organisasjonens troverdighet.

Dagen skrev riktig nok nylig om journalisten David Collier, som la fram en 150 sider lang rapport om de angivelig journalistene på Gaza.

– Halvparten av de drepte journalistene på Gaza, jobbet for terrorgrupper, konkluderte han.

Revurdert kall

Artist, evangelist og norgesvenn Sebastian Stakset skrev først under på oppropet.

Deretter så han reaksjonene på innlegget hans om konflikten i sosiale medier.

Da angret han.

– Jeg ble mørkredd da jeg så hva de skrev. Det var så mye hat at jeg måtte slå av kommentarene. Jeg ringte og sa at jeg tror ikke dette er mitt kall i livet, sier han til Expressen.

Svenske Dagen omtalte saken først.

Stakset innså at han ønsker å være «en forsonende kraft» i konflikten og ikke ta parti.

– Uansett hvor du står, blir det ekstremistisk. Min oppgave er å samle inn støtte og humanitær hjelp til Gaza. Jeg skal ikke gå inn i politikken.

SKREV UNDER: De to søstrene Johanna (t.v.) og Klara Söderberg i gruppa First Aid Kit er blant over tusen svenske artister som krever at Israel utestenges fra årets Eurovision.

Guds folk

Til svenske Dagen utdyper artisten sitt delte syn på konflikten.

Han er kritisk til den militære strategien Israel har valgt i krigen mot Hamas i Gaza.

Samtidig understreker den kristne artisten at han selv har besøkt Israel flere ganger, og at han «godt vet hvorfor jødene fikk landet sitt i 1948».

– Hele vår tro er basert på at jødene er Guds paktsfolk, fastslår Stakset.

Han henviser til kapittel 12 i Romerbrevet som kilde:

– Jeg vet at jødene i Israel er omringet av mennesker som ønsker å ødelegge dem. Men jeg kan ikke støtte å bombe hele Gaza for å ta Hamas. Jeg forstår at de ønsker å unngå nærkamp på bakken, men prisen i form av sivile lidelser blir altfor høy. Jeg kan ikke forsvare det, sier Sebastian Stakset.

Guds barn

Deretter retter han en pekefinger mot kristne i Vesten, som han mener bidrar til å dehumanisere palestinere.

– Ingen kan si at barna i Gaza ikke går gjennom ekstreme lidelser. De er også Guds barn og våre medmennesker. Jeg lider med både jøder og palestinere og setter ikke det ene over det andre.

Norge og Finland

Rundt 1300 finske musikere og artister har tidligere fremmet et tilsvarende krav om utestengelse, og det samme har over 300 norske artister, blant dem Åge Aleksandersen, Karpe, Dagny, Aurora og Sondre Justad.

EBU avviser kravet om israelsk utestengelse og sier at de ønsker å bevare konkurransens status som en apolitisk begivenhet som forener publikum over hele verden gjennom musikk.

Powered by Labrador CMS