Sammenhengende menighetsvekst i 25 år
Trondheim Frikirke har opplevd en jevn og kontinuerlig vekst mange andre menigheter bare kan misunne dem. Nå bygges kirken ut for 14 millioner kroner for å møte de økte behovene.
Forsamlingen på Moholt i Trondheim er den menigheten i Den Evangeliske Lutherske Frikirke som har vokst mest i løpet av de siste 25 årene. Det hele startet en gang med 40 sjeler, og i dag teller menigheten 540 personer.
Hardt arbeid
- Vi har aldri opplevd det vi kan kalle en vekkelse, men veksten kan forklares mer med systematisk, grundig arbeid i alle ledd, ved trosfast bønn og utholdenhet. Forsamlingen styres ikke av de store visjoner. Vi legger vekt på kvalitet i det enkelte ledd, og jeg tror vi arbeider veldig disiplinert og målrettet, sier pastor Thomas Bjerkholt.
DagenMagazinet er på besøk i forsamlingens kirkebygg, og rundt oss er det full aktivitet med håndtverkere som arbeider intenst med å bli ferdig. For om få uker skal en ny etasje i kirkebygget tas i bruk. Utvidelsen er kostnadsberegnet til drøye 14 millioner kroner. Og det er først og fremst de yngste i menigheten som går på søndagsskole, speideren og ungdomsarbeidet som skal benytte seg av den nye etasjen. Dette frigjør den gamle søndagsskolesalen, slik at den kan innlemmes i kirkerommet. Hovedlokalet har plass til 330 sitteplasser, noe som kan være i minste laget når menigheten inviterer til gudstjeneste. Åpnes veggen mot søndagsskolen, kan 100 ekstra plasser bli tatt i bruk.
Strategiske vurderinger
Bjerkholt forklarer at menigheten har måtte gjøre flere strategiske vurderinger for hvordan man skulle møte framtiden i forhold til veksten forsamlingen opplever.
- Vi spurte oss selv om vi skulle plante en ny menighet. Det ville i så fall kreve en større gruppe som kan plante, men også mennesker som har de rette nådegavene til en slik oppgave. Vi så også på muligheten for å avvikle to gudtjenester i løpet av søndagen. Det ville bli veldig ressurskrevende. Sist, men ikke minst vurderte vi muligheten for å bygge ut, noe vi også til slutt landet på. Det betyr at vi tar et skritt videre, og neste trinn kan være å etablere en Trondheim Frikirke nummmer to. I forhold til det å plante nye menigheter er særlig Kristiansand Frikirke et eksempel til etterfølgelse. Men skal man gå i en slik retning, er det spørsmål om timing, Guds ledelse og de rette nådegavene, understreker pastoren.
- Tror du dere fortsetter veksten med utvidet kirkebygg?
- Vi tror det vil generere fortsatt vekst. Et nytt bygg som kommer som et svar på en menighet som vokser, vil normalt forsterke veksten ytterligere.
- Du har vært pastor i denne menigheten i hele 26 år. Hvordan opplever du å være en del av et fellesskapet som nesten sammenhengenede har vokst i løpet av denne tiden?
- Jeg er utrolig takknemlig til Gud for det jeg får være med på her. Det å se mennesker bli frelst har også vært til stor glede og inspirasjon. Samtidig har Gud velsignet oss med en rekke gode og dyktige medarbeidere, svarer han.
Bibelsk kost
Som pastor er Bjerkholt opptatt av å gi menigheten en solid bibelsk kost. Og det ser ut til at han lykkes godt med en slik strategi, for hver søndag samles flere hundre mennesker til gudstjenestefellesskap. En god del unge småbarnsfamilier kommer også på grunn av god kvalitet på søndagsskolen. For pastoren er utleggningen av Ordet en viktig del av det å bygge menighet.
- Hvis menigheten ikke bindes til Ordet, blir vi uten forankring. Men det er nettopp denne fordypningen av Ordet vi ønsker å være med å gi mennesker i menigheten. Etter min mening må vi ikke forkynne for mye løsrevet fra en tekst i Bibelen. Det er teksten som er helt avgjørende. Gud åpenbarer seg i selve Ordet. Fra mitt ståsted blir det en grunn kristendom om ikke Ordet er det sentrale i forkynnelsen, fremholder Bjerkholt.