Sammenligner kamp mot abort med tortur
Abortbevegelsen The Center for Reproductive Rights (CRR) mener arbeidet for livsvern er en fare for gravide på linje med tortur. – Nesten ikke til å tro, sier Den katolske kirke.
Nå gjør CRR hva de kan for å få FN med på laget i sitt arbeid for såkalte reproduktive rettigheter.
Den frivillige organisasjonen er ikke bare imot alt arbeidet som kirker og krsitne organisasjoner gjør for å forsøke å hjelpe kvinner til å bære fram sine barn. CRR går mye lenger. Nå vil den internasjonele organisasjonen at innsatsen for å sikre kvinners rett til å ta abort skal innlemmes i det verdensvide arbeidet mot tortur. Livsvernsarbeid kan nemlig sammenlignes med overgrep, ifølge organisasjonen.
Roma midt imot
CRR taler i særlig grad Roma og Den katolske kirke midt imot, og på sine nettsider leder de i særlig grad oppmerksomheten mot katolikkene.
– FNs komité mot tortur må være resolutt og gjøre det klart at ingen får stå i veien for hensynet til en kvinnes helse, verdighet og menneskerettigheter. Vatikanet må holdes ansvarlig for slik urett, skriver Nancy Northup, president og direktør for CRR, i et brev til FN-komiteen.
Den gjennomgikk i begynnelsen av juli pavestolens gjøren og laden i spørsmål knyttet til tortur og menneskerettigheter. En lang sjekkliste inneholdt blant annet seksuelle overgrep begått av geistlige og krenkelser av kvinners reproduktive rettigheter. Bakgrunnen for gjennomgangen er blant annet at Vatikanet har ratifisert FNs konvensjon mot tortur.
Nancy Northup ytrer seg i et åpent brev til torturkomiteen og skriver også:
– Avgjørelser som angår kvinners helse skal tas i samarbeid mellom kvinnen og hennes lege. Den hellige stol skal ikke spille noen rolle når det gjelder hvilke helsetjenester kvinner og jenter skal motta, deriblant tjenester knyttet til reproduktiv helse. Det er grusomt, inhumant og nedverdigende å tvinge en kvinne til å fullføre en uønsket graviditet, særlig når kvinnen har overlevd en voldtekt og hennes liv og helse står på spill. Når man ønsker å fjerne de mulighetene kvinner har til å kontrollere sine liv og sikre sin families helse, er det et alvorlig brudd på fundamentale menneskerettigheter, fremholder Northup.
Som en del av sin argumentasjon trekker CRR fram et tilfelle med en brasiliansk jente på 9 år som ble gravid etter flere års seksuelt misbruk.
– Internasjonale kriminelle?
Den kristne organisasjonen American Centre for Law and Justice (ACLJ) ser ganske annerledes på saken og kritiserer CRR for å ville tvinge FN til å bli med på å stoppe kirkelig livsvernarbeid – med henvisning til traktaten mot tortur.
Nær 90 000 mennesker har undertegnet et opprop til FN der man ber organiasjonen overse CRRs åpne brev. For tiden slutter rundt 1000 personer seg til protesten hvert døgn.
– De mener at selv ikke religionsfriheten kan brukes til å beskytte livsrettsbudskapet og at lederne for livsvernbevegelsen skal betraktes som internasjonale kriminelle, hevder ACLJ.
– Dette er å snu alt på hodet. Det er drap på barn som er brutalt og inhumant. Livsvernbevegelsen redder liv, står det på ACLJs nettside.
Til FN retter organisasjonen følgende budskap:
– Vårt forsvar av det ufødte barnet er humant og rettferdig. FN har ingen autoritet over kirken og kan ikke bringe livsvernbevegelsen til taushet. Vi ber dere avvise The Center for Reproductive Rights og ivareta den trosfriheten.
– Absurd
– Det framstår som ganske absurd å skulle innlemme abort i menneskerettighetene og å bruke FNs konvensjon mot tortur for å rettferdiggjøre dette, sier samfunnskontakt Ingrid Rosendorf Joys i Oslo katolske bispedømme til Dagen.
– For kirken er dette en verdikamp og en kamp for den mest forsvarløse, ikke en kamp for kvinners rettigheter. Kvinner kan også være en svak part. Det anerkjenner også kirken, for det sier seg selv. Men prinsippet om livets ukrenkelighet er urokkelig, og det er alltid barnet som er den svakeste parten, sier hun samtidig som hun medgir at det er en utfordring å se begge parter og å ta det pastorale ansvaret på alvor.
Ikke fordømmende
– Vår holdning er heller ikke ensbetydende med en fordømmelse av kvinner som tar abort, men det å søke å kriminalisere livsvern, opplever jeg som autoritært og en trussel mot trosfriheten. Det er nesten ikke til å tro, sier Rosendorf Joys.
Hun tror ikke man trenger være fast kirkegjenger for å reagere på det The Center for Reproductive Rights presenterer, men tror dette er fremmed tankegods også folk flest her i Norge.
– Jeg tror mange vil reagere på CRRs ønske. Det er et ekstremt synspunkt, sier Rosendorf Joys.