HVILEN ER BRUTT: Ukrainsk militært utstyr ligger ødelagt i utkanten av den sørlige havnebyen Mariupol lørdag. FOTO: Vasilij Fedosenko / Reuters / NTB scanpix

Sammenstøt i Ukraina tross våpenhvile

Våpenhvilen mellom Ukraina og de prorussiske opprørerne ble brutt lørdag kveld, ifølge kilder i havnebyen Mariupol.

Publisert Sist oppdatert

Kraftige eksplosjoner, trolig fra artilleri, kunne høres utenfor byen.

– Det kan også være ukrainske stillinger, plassert øst for Mariupol, som skyter tilbake. Uansett er våpenhvilen brutt, sier TV 2-journalist Øystein Bogen, som befinner seg i byen.

– Håpet om fred er kraftig torpedert, sier han videre.

Også flere andre medier meldte om artilleriangrep som skal ha pågått i flere timer i løpet av kvelden. Et industrianlegg og en bensinstasjon sto i brann i utkanten av byen, ifølge en reporter som jobber for Reuters.

– Vi er blitt beskutt en rekke ganger, men har ikke informasjon om sårede, sier en ukrainsk offiser til nyhetsbyrået.

– Flyttet styrker

Våpenhvilen og fredsplanen som partene signerte i Hviterussland fredag, forbyr også troppeforflyttinger.

– Dette avtalepunktet er definitivt brutt. Begge parter har brutt avtalen. Vi har selv sett store ukrainske styrker som har forflyttet seg nordover mot Donetsk, sier Bogen.

Etter en telefonsamtale mellom Russlands president Vladimir Putin og Ukrainas president Petro Porosjenko lørdag, forsikret de to at våpenhvilen skulle opprettholdes og styrkes, til tross for at partene anklaget hverandre for å ha brutt avtalen rett etter at den ble undertegnet.

Lørdag så det ut til å være rolig i Øst-Ukraina fram til det ble kveld, og det kom ikke meldinger om nye kamper natt til søndag.

Planla fangeløslatelser

Den nye våpenhvileavtalen er den første der både Ukraina, Russland og opprørerne har avtalt å få slutt på kampene siden militante separatister startet opprøret mot Kiev i april.

I henhold til våpenhvilen var det meningen at partene skulle utveksle fanger lørdag, men dette ser ikke ut til å ha skjedd. I tillegg skulle det deles ut humanitær hjelp.

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk har krevd at den nye fredsplanen oppfyller tre krav: Våpenhvile, tilbaketrekking av «russiske styrker og russiske banditter og terrorister» og gjenopprettelse av Ukrainas grense til Russland.

Samtidig fremholder lederen for de prorussiske styrkene som har kontroll i byen Luhansk, at de fremdeles ønsker å løsrive seg fra Ukraina.

Regjeringen i Ukraina skal være villig til å godta betydelig desentralisering av makt og økonomisk frihet til landets regioner, samt fritt språkvalg og amnestiordninger, for å få til en politisk løsning.

Powered by Labrador CMS