– Samvittighet er viktig og positivt for helsevesenet
Hvis man tvinges til å handle mot sin samvittighet vil det svekke kvaliteten på helsetjenestene, mener sparket leges forsvarer.
Andre dag i Høyesterett begynte advokat Håkon Bleken sitt forsvarsinnlegg for tidligere fastlege Katarzyna Jachimowicz.
Jachimowicz var fra 2011 til 2015 fastlege i Sauherad kommune, men fikk sparken fordi hun ikke ønsket å sette inn spiral av samvittighetsårsaker. Den katolske legen gikk da til sak mot kommunen for ugyldig oppsigelse.
Ingen reservasjon
Tirsdag argumenterte Sauherad kommunes advokat Frode Lauareid, for at Jachimowicz ikke kunne reservere seg mot å sette inn spiral. Han mente at hverken fastlege-regelverket eller andre norske, lover åpner for en slik mulighet.
Kommune-advokaten mente at Jachimowicz heller ikke kan påberope seg et vern i Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK).
– 30 års praksis
Onsdag talte Bleken reservasjonslegen sin sak. Han begynte med å gjennomgå fastlege-forskriften som gjelder i dag og tidligere forskrifter.
– Totalforbudet mot samvittighetsforbehold for fastleger ble innført 1. januar 2015. Det eksisterte ikke et effektivt forbud før det, sa Bleken og fortsette:
– Så lenge pasientene mottok den behandlingen de hadde krav på, godtok myndighetene et samvittighetsforbehold.
Han understreket at forbudet ble innført etter «minst 30 års praksis».
– Gjorde «alt» riktig
Nå føler Jachimowicz seg som et offer for forbudet og mener hun i forkant av oppsigelsen gjorde «alt» riktig. Bleken ramset opp hvordan Jachimowicz hadde handlet:
• Hun informerte kommunen tre ganger før hun ble ansatt om sine samvittighetsgrunner. Kommunen aksepterte dette.
• Hun valgte en kommune som var stor nok til å ha flere fastleger. På legesenteret i Sauherad var det ansatt fem leger. Flere av dem setter ikke inn spiral.
• Hun var skånsom overfor sine pasienter og brukte manglede kompetanse som begrunnelse.
• Det forelå ingen klager på henne før hun sluttet.
• Det forelå klager etter hun sluttet fordi flere utenlandske pasienter mistet en fastlege som snakket både russisk og polsk.
Liv og død
Jachimowicz reserverer seg på tre punkt: Å skrive ut såkalt angrepille, henvise til abort og å sette inn spiral.
– Dette er spørsmål som handler om liv og død, ikke noe ut over det, sa Bleken og la til:
– I liv-død-spørsmål er det særlig tungveiende grunner for å være så liberal som man kan.
Ikke «fritt frem»
Han understreket at det ikke skulle være «fritt frem» for reservasjoner på bakgrunn av samvittighet. Det vil være å gå for langt.
– Det er totalforbudet og mangel på fleksibilitet som er hovedproblemet, sa Bleken.
Å ha åpning for å kunne reservere seg i enkelte tilfeller er derimot et gode for samfunnet.
– Samvittighet er ikke en spesifikk, kristen dyd. Man må ikke være kristen for å ha samvittighet. Men samvittighet er både viktig og positivt for helsevesenet og ikke bare et problem.
Han trakk også frem at personell som ikke er lojal mot egen overbevisning heller ikke kan forventes å være lojal mot andre normer og standarder.
Plikt
Tirsdag argumenterte Frode Lauareid, advokat i Sauherad kommune at fastleger har plikt til å skaffe seg nødvendig kompetanse.
– Etter min mening følger det klart av regelverket at fastleger ikke kan reservere seg. De har plikt til å rette seg etter instrukser fra kommunen, sa han.
Ble instruert
Dette var advokat Bleken ikke enig i. Han løftet frem at fastleger ikke er ansatt i kommunen, men har en egen fastlegepraksis.
– Kommunen har ingen styringsrett overfor en fastlege som ikke er ansatt i kommunen, sa han.
I Jachimowicz sitt tilfelle, hadde hun likevel blitt instruert om å lære seg å sette inn spiral. Det var flere leger på legekontoret i Sauherad som heller ikke hadde kompetanse til dette.
– Som den eneste legen i kommunen fikk hun beskjed om å lære seg dette. Man velger faktisk ut den ene som faktisk har et samvittighetsproblem.
– Unødvendig oppsigelse
For den katolske legen var dette ikke et alternativ. For henne er det å sette inn kobberspiral et samvittighetsspørsmål fordi denne prevensjonen har en aborterende funksjon når den hindrer at et befruktet egg fester seg.
Bleken mener hele oppsigelsen var unødvendig.
– Kommunen kunne erklært avtalen om reservasjonsmulighet for ugyldig. Da måtte man likebehandlet henne med de leger som ikke satt inn spiral på grunn av manglende kompetanse. Dermed ville man løst problemet, sa han.
Fastlegens ansvar
Bleken var også opptatt av at fastlegeforeskriften ikke krever at alle leger skal utføre alle oppgaver. Man har derimot et «ansvar» for sine pasienter.
– En fastlege har ansvar for sine listepasienter, men det har aldri vært tanken at fastlegen skulle gjennomføre alle prosedyrer personlig, sa Bleken.
– Hvis man gjør en prosedyre uten å kunne den, tar man ikke ansvar for pasienten i det hele tatt.
Mangler kompetanse
Ifølge dommen fra lagmannsretten må man kunne 30 av 54 oppgaver for å bli spesialist i allmennmedisin. Spiralinnsetting er ikke en av disse. Omlag 30 prosent av alle fastleger i Norge har ikke kompetanse til å sette inn spiral.
– Normalordningen er at ingen fastleger gjør alt, sa Bleken og fortsatte:
– Samvittighetsforbehold skaper ikke et problem for fastlegeordningen. Det er derfor helle ikke tilstrekkelig interesse for å gripe inn i samvittigheten.
Torsdag vil Bleken fortsette sitt innlegg og gjøre rede for hvorfor manglende reservasjonsmulighet, etter hans mening, er i strid med Den europeiske menneskerettskonvensjon.