MINNEBØNN: Mange av medlemmene i Det Mosaiske Trossamfunn i Oslo møtte opp i synagogen for å minnes de drepte jødene i Pittsburgh. Foto: Ingunn Marie Ruud, KPK

Sang og ba for ofrene i Pittsburgh

Norske jøder samlet seg tirsdag kveld i synagogen i Oslo for en minnestund for jødene som ble drept i Pittsburgh. – Vi er veldig bevisst på egen sikkerhet, sier forstander Ervin Kohn.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag den 27. oktober ble 11 mennesker drept og flere skadet under en sabbatsgudstjeneste til Eitz Chajim-samfunnet i Pittsburgh i USA da en mann stormet synagogen og skjøt rundt seg.

Styreleder i Det mosaiske trossamfunn i Oslo og forstander i den jødiske menigheten ved St. Hanshaugen, Ervin Kohn, tror ikke et angrep som det i Pittsburgh kunne hendt i Oslo.

– Vi er heldige som har fast politivakt. Det hadde de ikke i Pittsburgh. Her ville gjerningsmannen blitt stanset før han rakk å komme seg inn, sier Kohn til Kristelig Pressekontor.

Han forteller at selv om de ikke går rundt og er konstant bekymret, så er norske jøder bevisste på sin egen sikkerhet.

– Slike terroraksjoner oppstår ikke i et vakuum. Denne typen hat oppstår ikke fra en dag til den neste. Det kommer fra en gradvis eskalering av fryktspredning, fordommer og xenofobi.

Antisemittisme-undersøkelsen til HL-senteret i 2017 viste at 12 prosent av befolkningen har en tilbøyelighet til å tolerere trakassering av jøder. Dette er om lag en tredobling siden 2012.

– Flere aksepterer vold mot jøder og det bekymrer, sier Kohn.

VIL GI MENING: Forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfunn i Oslo mener vi gjennom å stå opp mot fremmedfrykt og antisemittisme ærer ofrene for den meningsløse terrorhandlingen. Foto: Ingunn Marie Ruud, KPK

– Kall det terror

Sist gang det var minnestund i synagogen i Oslo var i 2011 etter terrorangrepet i Oslo og på Utøya den 22. juli. Kohn er opptatt av at også drapene i Pittsburgh var en terroraksjon.

– Mange er tilbakeholdne med å bruke terrorbegrepet, men det er det det er. Vi deler sorgen til Eitz Chajim-samfunnet. Vi deler deres frykt og vi deler deres sinne, sier Kohn.

I talen under minnestunden spør han om det er mulig å gi mening til noe så meningsløst som mord av tilfeldige tilbedere i en synagoge på sabbaten.

– Vi skylder det for ofrene å lete etter mening. Selvfølgelig kan vi ikke finne mening i selve terroren. Det vi kan gjøre, er å spørre oss selv hva vi kan gjøre for å hedre ofrene, slik at deres offer vil ha betydning for våre liv og vårt samfunn, sier forstanderen.

– Først når vi anerkjenner årsakssammenhengen mellom fremmedhat, rasisme, antisemittisme og hat, vil det være mulig for oss å beskytte vårt åpne samfunn fra det hat som legger grunnlaget for denne typen terror. Som Elie Wiesel sa da han mottok Nobel fredsprisen i Oslo; Det motsatte av kjærlighet er ikke hat, men likegyldighet.

Det ble også tent et minnelys, bedt minnebønn, lest fra salme 121 og sunget Ose Shalom under minnestunden.

LYS OG BØNN: I tillegg til minneord ble det også tent minnelys og lest minnebønn for ofrene i Pittsburgh under minnestunden i synagogen i Oslo. Foto: Ingunn Marie Ruud, KPK

– Stå opp mot fremmedhat

Den israelske ambassadøren i Norge, Alon Roth Snir, og viseambassadøren for den amerikanske ambassaden, Richard Riley, var også til stede og talte under minnemarkeringen.

– Det er en ære å være her og representere det amerikanske folket og ambassaden. Dette er en dyster anledning der vi sørger over det store tapet i vårt eget land, men det gir oss tro på samfunnet og en tro på våre brødre og søstre, ikke bare i USA, men også i Norge og i hele verden, sier Riley.

Kohn oppfordret de fremmøtte til å stå opp mot alle former for fremmedhat, antisemittisme og rasisme, og kreve det samme av lederne i samfunnet.

– Oppfordre dem til å både se og gjenkjenne antisemittisme når den stikker sitt stygge hode opp fra bakken hvor den burde være begravet. La oss oppfordre våre ledere til å snakke mot fremmedfrykt, antisemittisk og rasistisk tale i offentligheten, sier Kohn og fortsetter:

– La oss oppfordre våre ledere til å gjenkjenne det som den eksistensielle trusselen det er for våre liberale demokratier - våre åpne samfunn. På denne måten kan vi ære ofrene i Pittsburgh. På denne måten vil deres offer få mening.

GIR TRO: Viseambassadør ved den amerikanske ambassaden i oslo, Richard Riley, var takknemlig for minnemarkeringen i synagogen på vegne av det amerikanske folk. Foto: Ingunn Marie Ruud, KPK

Drømmer om vakrere terrorsikring

Synagogen som ligger i Bergstien i Oslo er blant annet omgitt av store betongblokker som skal hindre terrorangrep.

– Vi håper at Oslo kommune vil gjennomføre planene for Bergstien, slik at det kan se penere ut. Nå ser det ut som et fort, og det er ikke noe hyggelig, sier Kohn.

Han viser til visjonen Venstres Ola Elvestuen hadde for gata da han var byråd for Oslo.

– Han ville gjøre Bergstien til en vakker gate man har lyst å gå gjennom på vei til St. Hans-haugen. Vi drømmer også om dette, sier Kohn.

TERRORSIKRING: Synagogen på St.Hanshaugen i Oslo er sikret mot terror av store betongklosser. Ervin Kohn drømmer om en vakrere gate og mindre synlig terrorsikring. Foto: Ingunn Marie Ruud, KPK
Powered by Labrador CMS