Säpo: 125 svenske fremmedkrigere i Syria
125 svenske statsborgere befinner seg i dag i Syria hvor de kjemper for IS eller andre terrorgrupper. – Dette er en historisk utfordring, sier sikkerhetspolitiet Säpos sjef.
– Det finnes et voldsforherligende islamistisk miljø i Sverige som oppfordrer folk til å reise. Kjernen som består av rundt 200 personer og gir støtte i form av logistikk, penger og rekruttering, har lyktes ganske godt her, sier Säposjef Anders Thornberg.
Totalt har rundt 300 svensker reist til Syria, blant dem er også barn, ifølge svensk etterretning.
– Det er ganske mange. Sammenligner man for eksempel med andre verdenskrig, så var det bare rundt 180 svenske frivillige i SS, sier Hans Brun, forsker på kontraterrorisme ved King's College i London.
35 kvinner
Rundt 40 av de svenske fremmedkrigerne har dødd i strid, mens 125 altså er igjen i Syria. Blant dem er 90 menn og 35 kvinner.
– Vi har aldri sett noe lignende. Før Syria og IS hadde vi i løpet av ti-tolv år kanskje 40 reisende til Jemen, Afghanistan, Pakistan og andre land. Da hadde vi en rimelig sjanse til å holde oversikt. Nå har vi 300 på to og et halvt – tre år, sier Thornberg.
Kvinnenes oppgave er først og fremst å hjelpe til med logistikk, utdanning av barn og omsorg av andre kvinner og barn, forteller Säposjefen.
– Mennene er der for å kjempe, men de er også der sammen med sine familier for å danne en stat, et kalifat, sa Thornberg til TV4 lørdag.
115 hjemvendte
Säpo har oversikt over 115 svensker som har vendt hjem.
– Vi tror ikke det er 115 potensielle terrorister, men de som kommer hjem, kan få en slags rockestjernestatus og bli forbilder for andre ungdommer. Vi står overfor en historisk utfordring, understreker Thornberg.
Han påpeker at Säpos overvåking av de hjemvendte fremmedkrigerne er en viktig del av arbeidet med å forhindre at det skjer terrorangrep i Sverige.
– Vår oppgave er å identifisere dem, å sortere dem. Finnes det én eller to som er terrorister blant dem, må vi håndtere dem, sier Säpo-sjefen.
Blir ulovlig
Säpo kjenner til flere svenske Syria-farere som ønsker å vende hjem. Men stadig færre kommer tilbake, enten fordi de blir drept eller fordi hjemreisen har blitt mye vanskeligere, påpeker Thornberg.
Å slutte seg til IS er ikke et lovbrudd i seg selv i Sverige. Det er først når man kan bevise at et enkeltindivid har begått straffbare handlinger, at det svenske rettsvesenet kan gripe inn. Neste år trer imidlertid en ny lov i kraft i Sverige som gjør det straffbart å slutte seg til terrorgrupper. (©NTB)