Sår bønnefrø, for å høste vekkelse

Da Franklin Graham landet på norsk jord, hadde forbedere bedt i månedsvis.
 – Vi legger et bønnefundament for alt vi gjør, 
sier europaleder Hans Mannegren.

Publisert Sist oppdatert

«Våk hver tid og stund og be om å få kraft til å komme velberget fra alt det som skal hende, og bli stående for Menneskesønnen.» Slik lyder oppfordringen i søndagens prekentekst. Nettopp det å våke og be er grunnleggende for Hans Mannegren som leder Billy Graham Evangelistic Associations europa-arbeid.

– Folk flest har ikke opplevd åndelig vekkelse eller gjennomslag, sier han.

– Jesus lever

– Hver plass vi reiser skal vi reise til fordi vi har bedt og Gud har ledet, sier Mannegren.

– Vi vil be og legge et bønnefundament for alt vi gjør. Staben min vil kunne fortelle at vi har bønn flere ganger om dagen. Det er fordi vi tror at Jesus lever og at Den hellige ånd leder oss. Vi trenger ikke være som foreldreløse barn eller som de som ikke har en frelser, sier han.

– Vi har en vi alltid kan komme til.

Mannegren har nå vært i Norge i nesten et halvt år i forbindelse med Franklin Grahams møter på Håpets festival i Oslo i november. Etter 14. desember stenges kontoret i Norge i denne omgang. Han forteller at han ut fra sin åndelige utrustning ber mye for tjenesten sin, uten at han har noen formell funksjon som bønneleder.

Forberedelse

Den svenske kristenlederen presiserer at selve festivalen bare var en liten del av alt han og staben arbeidet med her til lands.

– Festivalen er grunnen til at vi kommer, men den åndelige forberedelsen er viktigere, slår han fast.

I forkant av Håpets festival arbeidet staben med å trene og mobilisere kristne i bønn.

Som svenske fra Värmland føler Mannegren seg beslektet med det norske kristenfolk, selv om han nå har bodd 17 år i USA. Han fremhever særlig slektskapet med de tidligere «lesere», altså de kristne pietistene som vektla lesningen av Bibelen og åndelig litteratur.

– Jeg føler at vi ligger nær hverandre når det er snakk om vår åndelige historie.

Fornøyd

Mannegren gleder seg over alt han fikk være med på under Franklin Grahams møter i Oslo. Han forteller om folk som kom frem når muligheten bød seg til å ta et valg.

– Noen sa ja til frelse, flertallet ville overgi seg på nytt, noen kom frem for å be om forbønn for sykdom eller om at de skulle få et barn.

Svensken er fornøyd med responsen og takknemlig for det gode samarbeidet med musikere og menigheter.

– Det var en god tid, sier han.

Lite kjennskap

Europadirektøren tror en av de største utfordringene for kristne nordmenn i dag er at de lever i det han betegner som tiden etter postmodernismen.

– Folk flest har ikke opplevd åndelig vekkelse eller gjennomslag. Folk har ikke opplevd hva Gud kan gjøre.

Mannegren tror det er lett for at kristne fokuserer på andre ting enn evangelisering fordi det de ønsker ikke skjer.

– Eller de endrer sine forventninger, eller budskapet som en vet er til anstøt for dem som ikke tror. Folk er kyniske.

Møter frykt

I løpet av sin tid i Norge har Mannegren besøkt mange kirker og han kjenner mange ledere i landet.

– Som regel trener vi folk til å forstå hva de er i Kristus, hvordan de kan leve seirende liv med Kristus og hvordan de kan dele troen sin med venner.

Det som ofte møter staben i Billy Graham Evangelistic Association er frykten som mange kristne har for å snakke direkte om Jesus.

– Det er delvis kultur men også delvis åndelig krigføring, sier han.

Menyen

Mannegren har observert at verdier som folk tidligere tok for gitt ikke lenger styrer valgene til folk. Han sier folk lever etter relative verdier.

– Det er en utfordring for kirken som vil være relevant for folk.

Europadirektøren peker på dagens unge.

– Mange av dem forholder seg ikke til familie, samfunn eller kirke. De er online, er del av et virtuelt fellesskap og velger sine verdier som de plukker maten på en meny. Det skal samsvare med der de er akkurat da.

Forventning

Hans Mannegren er ikke overrasket over utviklingen. Han påpeker at relativismen kom inn i utdannelsessystemet alt på 60-tallet.

– Det er ikke rart at bibelske verdier er irrelevante og rare for denne generasjonen, sier han.

Til tross for utfordringene han ser i kristent arbeid i dag, er den svenske lederen forventningsfull.

– Jeg har knapt møtt en eneste kristen som ikke vil dele evangeliet med andre. De fleste har et ønske om å være tydelige om sin tro, sier han.

Reiser syd

Mannegren viser til «I am Andrew»-programmet som Billy Graham Evangelistic Association bruker for å hjelpe kristne til å dele. Det bygger på bibelhistorien om Andreas som brakte sin bror til Kristus.

– Vi legger stor vekt på at Jesus er den eneste som kan si om seg selv at han er Veien, Sannheten og Livet. Ofte er det skyld som holder oss igjen fra å vitne om det. Vi tror ikke at vi er verdige. Det kan også være frykt for at folk ikke vil like oss dersom vi sier det vi tror på.

Hans Mannegren har alt vendt blikket mot sørligere strøk i Europa. I april 2018 blir det håpsfestival på en tyrefektingsarena i Lisboa. Mye skal forberedes. Men før han reiser vil han oppmuntre og utfordre kristne i Norge:

– Jesus sier: «Har de forfulgt meg, så vil de også forfølge dere». Fyll dere med Ånden og del Jesus med andre. Da vil dere bli overrasket over det Gud gjør.

Powered by Labrador CMS