Sarah ble sexslave som 12-åring

For Sarah tok det syv år før hun ble reddet ut av sexhandelen. Britene øker nå innsatsen mot moderne slaveri.

Publisert Sist oppdatert

– Ingen brydde seg om meg, forteller britiske Sarah.

Den unge kvinnen er fortsatt i fare for å bli funnet av bakmennene som i syv år utnyttet henne som sexslave.

Derfor sitter hun ikke på scenen, men nede i salen med mikrofon mens hun forteller sin historie.

Denne uken deltok hun i en panelsamtale under Trust Conference, en internasjonal konferanse om menneskehandel i London.

Sarahs bakmenn slapp unna rettssak, og er stadig på frifot. Hun vil derfor ikke fotograferes.

Fra hun var tre år ble den britiske kvinnen plassert i ulike fosterhjem, men følte seg ikke sett og ønsket.

Grooming

Alene og sårbar ble hun som 11-åring et lett bytte for en gjeng. Hun ble utsatt for såkalt «grooming», der voksne blir venn med barn for så å utnytte dem.

I to år var gjengen de snilleste menneskene Sarah hadde møtt. De smilte, tok seg av henne, gav henne mat og sendte henne på skolen. Men de gav henne også sigaretter og alkohol, og iblant mat med rusmidler i, slik at hun ble rusavhengig.

Solgte rus og kroppen sin

En dag var plutselig snillheten borte. Sarah fikk høre at hun skyldte gjengen 17.000 britiske pund, som er rundt 170.000 norske kroner.

Først ble hun truet til å selge narkotika, men snart måtte hun også selge kroppen sin til flere menn om dagen.

Dette skjedde samtidig som hun gikk på skolen. Sarah var under en så streng kontroll at hun til og med ble solgt til menn da hun var på en skoletur til Frankrike.

– Ingen brydde seg

Kvinnen er fortvilet over at utnyttelsen ikke ble oppdaget, verken av miljøarbeidere på skolen eller politiet på gata.

– Jeg ble derfor en sint og opprørsk tenåring. Ingen brydde seg og stilte spørsmål ved hvorfor en 14-åring var på gaten midt på natten, eller hvorfor jeg som 15-åring gikk inn på hotell med eldre menn, forteller hun.

Ble sett som individ

Til slutt var det en politimann som skjønte hva som skjedde og tok henne med til et trygt sted. Men marerittet var ikke over med en gang. Sarah opplevde ikke å få god nok oppfølging før hun kom til et prosjekt med base i Sheffield i Nord-England.

– Jeg har fått lite hjelp av de fleste hjelpetilbud, men i Snowdrop Project ble jeg sett, hørt og beskyttet. Jeg ble behandlet som et individ med behandling tilpasset meg. Det var veldig viktig.

Prosjektet skal være det første i Storbritannia som gir langtidsstøtte til overlevende etter menneskehandel.

Nett-TV:

Samtalepanel med folk som er engasjert for å stanse menneskehandel i sine land. F.h. moderator og Storbritannia-kommisjonær Kevin Hyland, Ajeet Singh fra India, Asif Saleh fra Bangladesh, Jessica Graham fra USA, og Jihyun Park fra North Korea som ble utnyttet som sexslave i Kina. Sarah fra Storbritannia deltok i samtalen, men var ikke med på scenen fordi hun må bevare sin anonymitet. Video: Trust Conference / Thomson Reuters Foundation.

Britene satser

Sarah har en viktig historie, mener Kevin Hyland, Storbritannia første uavhengige antislaveri-kommisjonær.

Han ble utnevnt av innenriksministeren etter en ny lov om menneskehandel kom på plass i 2015. Hyland samarbeider med staten, organisasjoner og private aktører for å sikre en sterk og effektiv satsing mot moderne slaveri.

– Ofrene for menneskehandel er mine sjefer, sier han.

Solgt som vare

Overfor Dagen understreker Hyland at det er et enormt problem at de fleste overgripere og bakmenn slipper unna straff.

– Sjokkerende nok ser bakmennene på personer som varer. Store ressurser går til å jakte på kriminelle som selger varer som narkotika og våpen, men lite går til å jakte dem som selger menneskeliv, sier kommisjonæren.

– Vi er nødt til å omprioritere og bruke mer ressurser på å bekjempe menneskehandel og bruke lovene som fins effektivt over hele jorden. Først da vil vi se en endring, fortsetter han.

Sexkjøp

Han påpeker at stadig flere ofre blir identifisert, flere bakmenn stilles for retten i Storbritannia, og tallet på etterforskninger går opp.

– Statsministeren engasjerer seg personlig, det bevilges stadig mer penger, og vi koordinerer innsatsen både her til lands og med andre land, sier Hyland.

Han følger også med på hvordan det går med forbudet mot sexkjøp i Nord-Irland. Det er så langt ikke innført i Skottland, England og Wales.

Powered by Labrador CMS