- Sarpsborg har ikke valgt side i Midtøsten
Hverken Sarpsborg kommune eller ordføreren har valgt side i Midtøsten-konflikten selv om Østfold-byen har et vennskapsforhold til Betlehem.
- Det er viktig for meg å presisere at verken kommunen eller undertegnede er imot Israel, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje (Ap) til Dagen.
Nå vil han også sende en henvendelse til den Israelske ambassaden og beklage Sarpsborg Frps grove påstander.
Onsdag skrev vi at Fremskrittspartiets bystyregruppe vil foreslå at Sarpsborg sier opp vennskapsavtalen med Betlehem.
Til Dagen uttalte studieleder Erik Nilssen at avtalen er «et uheldig signal om kommunens sidevalg i Midtøsten-konflikten».
Olav den Hellige
Ordføreren forklarer at vennskapsavtalen stammer fra 1997 og at den har en helt spesiell bakgrunn:
- Sarpsborg kommune inngikk vennskapsavtalen med Betlehem i 1997 for å markere Osloavtalen som ble inngått i 1993. Deler av forhandlingene bak Osloavtalen ble gjennomført i her i byen.
- Videre er Sarpsborgs grunnlegger Olav den hellige malt på en søyle i fødselskirken i Betlehem, den er fra slutten av 1100-tallet. Denne historiske forbindelsen mellom våre to byer ønsker vi å markere, skriver Marthinsen-Evje i et e-brev til Dagen.
Kristen minoritet
Fremskrittspartitalsmannen viste i Dagen også til at ordføreren har posert i den lokale gratisavisen med palestinaskjerf og forsvart vennskapsavtalen. Marthinsen-Evje tilbakeviser at har stilt opp i avisen med palestinaskjerf.
- Avisen har brukt et bilde av meg fra et vennskapsbybesøk i Betlehem hvor jeg poserer sammen med Betlehems borgermester. Jeg har på meg et skjerf som ligner palestina-flagget. Det fikk jeg i gave fra henne. Dette er en tradisjon i Betlehem.
- Hun er for øvrig katolikk, og det bor en stor, kristen minoritet i Betlehem. Vår lokale kirke har nylig inngått et samarbeid med den Lutherske kirke i Betlehem, påpeker ordføreren.
Han legger til at Sarpsborg gjennom vennskapsavtalen ønsker å jobbe for fred og forsoning.
DAGEN