Satte på bremsene i eget liv
Den folkekjære artisten Rune Larsen har aldri tatt bilsertifikat. Men i livet har han hatt stor kjøreglede.
Mellom seminar og konserter i en hektisk sommer takket Rune Larsen ja til en kjøretime med Dagen i en 1996-modell Polo.
Den aktive mannen setter seg direkte på passasjersiden med beina godt plantet på gummimatta og forblir sittende. Bilen snirkler seg fra Halden sentrum og opp til Fredriksten festning. Der parkerer vi utenfor murene med sommerkledte turister yrende rundt.
Selv har den folkekjære artisten aldri tatt sertifikatet etter å ha vært aktiv i Arbeiderpartiets miljøbevegelse i ungdomstider. Der var bilkjøring svartelistet, og han aldri satt seg bak rattet på en bil, men ett unntak: For noen år siden tok en kompis ham med på kjøretur på parkeringsplassen på IKEA. På natta.
Allikevel har han hatt god kontroll på bruk av bremser, drivstoff og trafikkregler gjennom egen livsreise. Reisen har vart i 67 år 8. august, og han kommer til å fortsette å kjøre i sitt eget tempo. Hans far på 95 år er en lun og jevn person i god form.
– Jeg håper min fars gode helse er arvelig. Helsen min er bra. Jeg føler meg i bra fysisk form, men jeg har fått ryggproblemer. Da jeg var med på «Skal vi danse», var det et handikap for meg.
Rune Larsen klager ikke over at det kan gjøre vondt i beinet når nerver i ryggen er i klem, men utrykker derimot tilfredshet over at han fikk delta så lenge.
– De andre trente fire-fem timer om dager. Jeg kunne bare trene i to. Jeg var ikke særlig god, men publikum sendte stemmer.
Det var det norske folk som bidro til at Rune fikk danse i fem programmer på TV 2 for fire år siden. Hadde dommerne og sykdommen fått bestemme, ville han ha røket ut av konkurransen mye før.
Den revolusjonære Jesus
Rune Larsen startet sin karriere alene som 16-åring og fire år etter fikk Jesus være med. Læren om at den revolusjonære Jesus kom i konflikt med de religiøse og makthaverne fasinerte ham. Troen ble sterkere etter hvert som han lærte og fant ut mer om Jesus. Rune ble kristen og troen har fulgt med hele veien.
Videre har artisten fylt bagasjen med 21 soloalbum, to selvskrevne bøker, journalistjobber hos Bergens Tidende, programlederjobber for NRK og han har bidratt på over 50 andre album med ulike artister. Rune er selv mest fornøyd gospelkvartetten som oppstod etter en spontankonsert på Hedmarktoppen i Hamar.
– På 70-tallet jobbet jeg sammen med Arnold Børud, Ivar Skippervold og Kjell Fjalsett. Dette samarbeidet resulterte i noe av det beste musikalske jeg har gjort i min karriere.
I 1970-åra dyrket hippiene planter og røyket sitt gress. Kvartetten ved navnet Frisk luft mot åndelig forurensning, dyrket Jesu ord. Lydbølgene finnes fremdeles og kan nytes som et åndelig friskt pust i en ellers forurenset hverdag.
Bremsene virket
Rune Larsen opprettet et eget plateselskap og suksessen gikk rett til himmels. Han signerte artistene Sissel Kyrkjebø og Karoline Krüger. Rune Larsen forteller åpenhjertig om da han måtte roe ned tempoet gjennom bevisste valg.
– Jeg spurte: hva er verdifullt i livet? Vi tjente veldig mye penger, men jeg fikk ikke så mye tid til vennene mine og familien min. Da måtte jeg sette på bremsene. Tiden til plateselskapet gikk også ut over tiden med Jesus, men først og fremt vennene som ikke inviterte oss lenger fordi jeg ikke hadde tid.
Rune Larsen bremset og tok vare på vennskapet med gullkalven han hadde gitt fra seg. Sissel Kyrkjebø og Rune Larsen er fremdeles gode venner. Han forteller at de deler sin begeistring over bibelverset «Hva gagner det et menneske om man vinner hele verden, men taper sin sjel?»
Drivstoff
Drivstoffet til Rune Larsen er alkoholfritt. Kanskje er valg av påfyll en av grunnene til at karrieren har vart i 51 år. Å se elendigheten alkoholmisbruk kan føre med seg, er grunn nok til ikke å drikke for Larsen.
For ham er det viktig å spre positive holdninger til alkoholfrie alternativer i samfunnet og få disse holdningene normalisert. Rune Larsen møter mange ungdommer på sine seminarer. Han opplever at dagens ungdom i større grad ønsker å bidra til endring enn generasjonen over.
Kjøreglede
Etter 47 års ekteskap har Rune Larsen produsert mye mer enn musikk og TV-programmer. Rune er far til tre og bestefar til syv. Barnebarna er i alderen tre til 20 år og byr på både store og små gleder. Det glitrer i Runes krystallblå øyne når han så følsomt forteller om gledene i livet og målet for selve livsreisen.
– Reisen i seg selv er målet. Målet der fremme er at jeg skal krysse over til den andre siden. Livet for meg er så meningsfullt og godt å leve. Målet mitt er å være noe for andre, og gjøre de glad. Derfor er jeg så opptatt av barnebarna mine, for de uttrykker glede når de kommer på besøk.
Østerbo
Vi starter bilen og kjører ned igjen fra festningen på de svingete asfaltveiene. Til høsten entrer Rune Larsen og mangeårig kompanjong Tor Endresen scenen i Grieghallen i Bergen to ganger. Selv har han aldri tilbudt alkohol på sine fester, men han opplever likevel fulle hus.
Denne dagen går turen hans videre til Evangeliesenterets landsstevne på Østerbo, hvor han fylte stevnehallen med sangen «Han er min sang og min glede».