FORDOMMER: Thomas Vårlid og Ann-Christin Østerberg fra Ansgarskolen erfarer at de får gode samtaler og kan avkrefte fordommer under Arendalsuka.

Savner flere kristne aktører på Arendalsuka

Ansgar høyskole og bibelskole opplever at tilstedeværelse på hele Norges lobbyuke åpner dører. Tankesmien Skaperkraft har valgt å trappe ned innsatsen.

Publisert Sist oppdatert

I mylderet i Arendal denne uken hadde Ansgar høyskole og bibelskole fått en sentral plassering. Standen sto like bak hovedscenen der blant annet de politiske partiene hadde sine partitimer.

– Mange av temaene som snakkes om på Arendalsuka, er kjemperelevante for oss som skole, men også som kristne, sier kommunikasjons- og rekrutteringsleder Thomas Vårlid.

Han er også ansvarlig for nettsiden bibelskolene.no som er felles for dette skoleslaget i Norge.

Bygger omdømme

Informasjonsrådgiver Ann-Christin Østerberg ved Ansgarskolen opplever at mennesker på Arendalsuken er åpne og nysgjerrige i møte med skolen.

– Bare det å vise ansikt i dette mangfoldet har en egenverdi, sier Østerberg.

Vårlid forteller at et av de viktigste målene er å bygge omdømme, blant annet ved å få sine vitenskapelig ansatte inn i paneler.

– Det er ikke her vi først og fremst rekrutterer studenter, sier han.

Samtidig opplever han at det bryter ned fordommer at skolen viser seg fram. Det tror han også kunne vært nyttig for en søsterskole som NLA Høgskolen.

– De har vært mye i medias søkelys på en måte som kanskje ikke har vært ønskelig fra deres side, påpeker han.

NLA satser på neste år

NLA Høgskolen har også campus i Kristiansand, samt i Bergen og Oslo, men var ikke til stede med stand i år.

– Arendalsuka er en viktig møteplass der NLA Høgskolen absolutt bør være med, men det har vært et kapasitetsspørsmål. Vi er en relativt liten flercampus-institusjon med begrensede ressurser og mye som skal på plass på mange studiesteder særlig i forbindelse med semesterstart når Arendalsuka pågår, men vi håper likevel å kunne få til og bli med fra neste år, skriver rektor Sigbjørn Sødal i en epost.

Heller ikke store kristne høgskoler som MF vitenskapelig høyskole og VID var til stede med egne stands i år.

Bredt kristent spekter

En rekke kristne aktører hadde derimot stands. Evangelisk Orientmisjon var der å fortelle om sitt arbeid, blant annet i India og Nord-Korea. De viste fram symaskiner, sammenleggbare drivhus og nytestamenter som de sprer.

I standen Bykirka sto en rekke frimenigheter sammen for å dele ut vafler og snakke med mennesker om kristen tro. Kirkerådet var som tidligere på plass med Kirkeskipet der det ble delt ut vafler, men dessuten foregikk en rekke samtaler om tema knyttet til kirke, tro, kultur og politikk.

Frelsesarmeen, Det Hvite Bånd og Kirkens Bymisjon var blant aktørene med en diakonal profil som hadde egne stands.

KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter hadde tre arrangementer, hvorav to samarbeid med fire andre aktører på sektoren.

– For oss er Arendalsuka en arena der vi kan vise fram noe av det gode arbeidet som gjøres av våre medlemmer og samtidig løfte problemstillinger som både de og resten av samfunnet er opptatt av. Målet er å vise lokale og nasjonale politikere hva som rører seg og hvilke utfordringer sektoren kan bidra til å løse. Arendalsuka har dessuten vist seg å være en god arena for å møte folk, både gamle kjente og nye bekjentskaper, sier Marit Brandt Lågøyr, direktør for politikk, ledelse og innovasjon i KA til Dagen.

Samtidig glimret flere kristne organisasjoner og aktører med sitt fravær, om enn flere av dem er representert via Norges Kristne Råd.

VAFLER OG TRO: – Det er fint å kunne vise det flotte tilbudet som menighetene i byen har, sier Asle Vikanes Hansen. Han representerte Misjonskirka i Arendal i Gatekirka.

Fra 50 til 1.759

Daglig leder i Tankesmien Skaperkraft, Filip Rygg, var til stede under Arendalsuka. Det samme var faglig leder Øyvind Håbrekke. Men de hadde ikke egen stand eller egne arrangementer.

– Tidligere følte vi at vi ikke hadde gjort jobben vår hvis vi ikke hadde egne arrangementer, sier Rygg.

Men siden starten for ti år siden, har antallet arrangementer eksplodert. Den gangen var det 50, nå var det 1.759, ifølge arendalsuka.no.

Derfor har Skaperkraft konkludert med at det ikke er hensiktsmessig å ha egne arrangementer lenger.

– Alt er dyrt og komplisert, og du kjemper med store PR-byråer som kan bruke enormt med penger på sine arrangementer, sier Rygg.

Må tenke seg om

Han opplever også at uken på noen måter bærer mer preg av profesjonell lobbyvirksomhet enn demokratisk mangfold.

Skaperkraft-lederen understreker imidlertid at det kan ha stor verdi å være til stede fordi det er lett å møte beslutningstakere i en avslappet atmosfære.

– Jeg tror det kunne vært flere kristne aktører, men man bør tenke på hvorfor man er der så man ikke kaster bort tid og penger, sier Rygg.

Ut av kristenboblen

Gjermund Øystese, som var politisk rådgiver for tidligere bistandsminister Dag Inge Ulstein og nå jobber som kommunikasjonsrådgiver i Norges Kristne Råd, ser potensial for brobygging på Arendalsuka.

– Her kan konservative kristne snakke med de mest liberale kjønnsaktivistene, bare for å nevne noe. Den gode samtalen trenger vi i dag. Vi trenger å sette oss ned og snakke med meningsmotstandere, sier Øystese.

TVISYN: Kommunikasjonsrådgiver Gjermund Øystese mener Arendalsuka gir muligheter for kristne aktører, men tror også de kan oppleve å forsvinne i mengden.

Han tror flere kristne aktører kunne vært til stede.

– Ikke bare fordi man tenker ulikt, men ofte fordi man er i sin egen boble. Det er sunt for oss kristne å komme i kontakt med hva som beveger seg utenfor den kristne sfæren og vice versa, sier han.

Samtidig er Øystese spørrende til ressursbruken og om de mange arrangementene drukner hverandre.

Arendalsuka

Foregikk i år 15.–19. august i Arendal.

Møtested for politikere, næringsliv og organisasjonsliv.

Ble arrangert første gang i 2012 og har vokst eksplosivt i deltakelse og omfang.

Powered by Labrador CMS