Savner kall til omvendelse

Bibellesing, omvendelse og dyp forpliktelse er ikke ord som er avleggs, sa Sofie Braut til kirkemøtet da dystre tall ble lagt frem.

Publisert Sist oppdatert

Kirkemøtet i Trondheim fikk fredag formiddag presentert en årsrapport med en rekke nedadgående piler:

Færre blir døpt, færre går på gudstjenester, færre gifter seg i kirken og det er vanskelig å rekruttere nye prester.

Kirkerådsdirektør Jens Petter Johnsen understreket hvor viktig det er å satse på gudstjenesten, og særlig forkynnelsen. Han formanet også til å forenkle strukturer.

– Det handler om å prioritere: hardhendt – mellom alle de gode formål, aktiviteter og bruk av ressurser. Greier vi dette, kan vi være en bekjennende, tjenende, misjonerende og åpen folkekirke, sa han i talen.

– Ikke bare opplevelser

Enkelte av delegatene fulgte opp med innlegg om hvordan kirken igjen skal komme på offensiven.

Sofie Braut advarte mot å være så relevante at man former utspillene etter sakene som til enhver tid er oppe i samfunnet.

Vi må våge å formidle tidløse sannheter inn i samfunnet. Dåp og tro er knyttet løselig sammen. Vi kan ikke bare tilby gode opplevelser. Vi trenger varig engasjement på dypet og en tro som har haket seg fast i folk. Bibellesing, omvendelse og djup forplikting er ikke ord som er avleggs, sa hun.

– Jeg vet det høres gammeldags ut

Til Dagen sier hun at hun etterlyser en utfordrende forkynnelse.

– Ofte kan man kjenne at det «blir dåpen alene»: Får man bare folk døpt, er det greit. Jeg vet det høres gammeldags ut, men jeg vil utfordre kall til omvending. Det er så tonet ned fra kirkens toneangivende folk. Jeg savner det.

– Taler dere for lite omvendelse, biskop Kari Veiteberg?

– Jeg kan ikke snakke for alle. Jeg ser at en del kritiserer kirken for å være politisk. Forkynnelse handler for meg også om diakoni og liturgi. I profetisk diakoni og liturgi ligger det et dypt kall til omvendelse, sier hun.

– Lær av søsterkirker

Helge Gaard, prost på Karmøy er på bispemøtet som vara for biskop Ivar Braut, som er sykemeldt. Gaard sier kirken har forstått at årsrapporten avdekker en alvorlig situasjon og oppfordret til å lære av vennskapsmenigheter i andre land.

– Vi kan lære av søsterkirker som vokser med fire-fem menigheter i uken, sa Gaard, som selv har vært misjonær på Madagaskar.

Advarte mot prosjektstillinger

Solveig Mysen fra Borg bispedømme er selv utdannet teolog og advarte mot å tro at kirken løser rekrutteringskrisen med å ansette flere i prosjektstillinger i kirkerådets sekretariat.

– Det er bedre å bli kalt til tjeneste av en enkeltperson i sin menighet. En som sier: «Jeg ser deg, kirken trenger deg». «Du som er så flink formidler, du har ikke lyst å bli kateket?» Vi trenger ikke å bruke penger på nye stillinger.

Vil ha hjemmedåp

Egil Morland fra Bjørgvin bispedømme la vekt på at kirken må ta folk på alvor.

– Når 33 prosent av medlemmene sier at de er ateister, begynner vi ikke å reklamere for dåp. Da snakker vi om omvendelse og tro.

Gunhild Andreassen fra Nord-Hålogaland var en av få delegater som kom med konkrete forslag til nye måter å jobbe på for å få opp dåpstallene:

– Kan kirken dra hjem til folk og gjennomføre dåp? Det kan ufarliggjøre dåpen, ikke bare av små barn, men også av de som er større. Hjemmedåp oppleves både personlig og høytidelig.

Hva tror du den dramatiske nedgangen skyldes? Den norske kirke · Kristin Gunleiksrud Raaum · Gamle Glemmen menighet · Trond PladsenPosted by Dagen on Tuesday, April 10, 2018

Slutt på fødestue­-rapport

Kirkerådsdirektør Johnsen kom med en opplysning som gjør det ekstra utfordrende å holde dåpstallene oppe:

Fra 1. oktober i år mister Den norske kirke tilgang til Folkeregisteret som har gjort det mulig å finne nyfødte barn av medlemmer. Dermed kan de ikke lenger sende ut dåpsinvitasjoner slik de gjør det i dag.

– Det betyr at våre kommunikasjonstiltak må bli ytterligere forsterket, sa Johnsen.

Powered by Labrador CMS