Segl til bibelsk konge funnet i Jerusalem
Ved Tempelberget har arkeologer avdekket en leir-medaljong med påskriften «tilhører Hiskia, sønn av Akas».
Første gang
Ifølge Hebrew University er det første gang at et judeisk eller israelittisk kongelig segl er funnet under en vitenskapelig arkeologisk utgravning.
Funnet bringer liv til historiene om kong Hiskia som regjerte i Jerusalem fra 727-698 før Kristus.
PODCAST: Stort, lite funn i Jerusalem
Leirmedaljongen er bare rundt en kvadratcentimeter stor og tre millimeter tykk. Det er en såkalt «bulle» som sammen med tynne snorer forseglet et sammenrullet papyrusdokument.
Hør podcast
Assyriske symboler
I tillegg til påskriften «tilhører Hiskia, sønn av Akas, konge av Juda», vises kongens egne symboler.Hovedsymbolet, en sol med to vinger, er i likhet med andre tegn på seglet av assyrisk opprinnelse og skal symbolisere liv, kraft og Guds beskyttelse.
– Symbolene indikerer at seglet var laget sent i kongens regjeringstid, siden han da var under sterk assyrisk innflytelse, sier den internasjonalt anerkjente arkeologen Eilat Mazar til Haaretz.
Selv om Hiskia regjerte i Jerusalem, var han på sett og vis en vasall-konge under det mektige assyriske riket. Men både assyriske skrifter og Bibelen (Andre kongebok, Andre Krønikebok og Jesaja) skriver positivt om han. Han omtales som en ressursrik konge, som klarte å beholde en stor grad av selvstendighet.
– Stolte på Herren
Hiskia var påvirket av kulturene rundt Israel, men likefullt beskriver Bibelen regjeringstiden hans som et radikalt brudd med avgudsdyrkelsen som florerte da faren Akas styrte.
Ifølge Andre Kongebok 18 gjorde Hiskia «det som var rett i Herrens øyne». Han nedla offerhaugene, slo i stykker steinstøttene og hugget ned Asjera-stolpene.
«Hiskia satte sin lit til Herren, Israels Gud. Verken før eller siden har det vært hans like blant alle kongene i Juda», står det skrevet.
Søppelhaug
Bullen med Hiskias segl og 30 andre buller ble funnet i det som på Hiskias tid må ha vært en søppelhaug. Flere av seglene bærer hebraiske navn og er sannsynligvis blitt brukt til å forsegle sekker med mat.
LES: Kongen besøkte jødisk museum
Like ved er ruinene av et matlager fra kong Salomos tid funnet. Matlageret var en del av det befestede Ophel-området mellom Davidsbyen og tempelhøyden.
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));