Seier over verden
Mammon må beseires på det indre plan ved at Jesus blir Herre i det enkelte menneske.
«Utro som dere er, vet dere ikke at vennskap med verden er fiendskap mot Gud? Den som vil være verdens venn, blir Guds fiende!» (Jak 4,4) Min svigerfar var frelsesoffiser hele sitt liv. På frelsesmøtene søndag kveld gikk korpsoffiserene ofte ut i lokalet og hentet «angrende syndere» fram til botsbenken for samtale og bønn.
Som ung løytnant kom svigerfar over en mann nede i salen som tydeligvis var berørt av budskapet: «Har du vært langt ute i verden du, da?» Mannen så noe overrasket ut og svarte: «Nei, jeg har i grunnen aldri vært lenger enn til Danmark, jeg.»
Det nye testamentet benytter det greske ordet «kosmos», både som navnet på Guds skaperverk, og for å betegne det usynlige, falne systemet som gjennom synden har blitt Guds fiende. «Hele verden ligger i det onde.» (1. Joh 5,19)
For en kristen er denne fienden ofte en snikende og udefinerbar motstander som påvirker og forsøpler oss uten at vi merker det i særlig grad. Likevel ba ikke Jesus Faderen om å ta oss ut av verden. For selv om vi er jo ikke av den, så er vi dens salt. Stolthet, misunnelse og begjær er de tre store drivkreftene i dette systemet. Det hele finansieres av Mammon, denne verdens gud og ånd.
Mammon må beseires på det indre plan ved at Jesus blir Herre i det enkelte menneske. For vi har ikke fått verdens motløse ånd, men en ånd som gir kraft, kjærlighet og sindighet. Her er nøkkelen til et liv i seier over verden.