Seks av ti blir gjerne med på gudstjeneste
Få medlemmer av Den norske kirke deltar på vanlige gudstjenester. Men seks av ti ville blitt med dersom de ble invitert, ifølge en undersøkelse utført for Dagen.
PS: Artikkelen du nå leser ble skrevet i desember 2013:
-----
– Dette er en ganske kraftig utfordring til å invitere folk til å komme til kirken, sier preses for Bispemøtet, Helga Haugland Byfuglien.
En undersøkelse InFact har gjort for Dagen, viser at over seks av ti spurte ville takket ja til en invitasjon til å bli med i kirken. Undersøkelsen er gjort blant medlemmer av Den norske kirke.
Byfuglien gleder seg over tallene.
– Det er ganske høye tall. Det å få en personlig utfordring fra en bekjent eller venn, er ofte det som skal til for at folk går i kirken. Hvis en er usikker, gir det trygghet når du kommer sammen med en du kjenner, sier hun.
– Hvilken kultur har kirken for å invitere med seg folk til gudstjenester?
– Fra person til person er det veldig forskjellig. Jeg tror kanskje at mange kirkefolk er sjenerte. Vi vet at terskelen er ganske høy for å komme på vanlige søndager dersom folk ikke er fortrolige med det eller har en spesiell grunn, sier Byfuglien.
Få kirkebesøk
Mens Den norske kirke har de fleste innbyggerne i Norge som medlemmer, har kirken til gjengjeld lav oppslutning på vanlige gudstjenester utenom høytider og spesielle anledninger.
Rundt to prosent av befolkningen i Norge deltok på en vanlig gudstjeneste i Den norske kirke i 2012, ifølge et estimat Stiftelsen Kirkeforskning (Kifo) har gjort.
- Dette er en stor utfordring til dem som er mer eller mindre fast kirkeinventar til å invitere naboer, venner og kjente til å være med til gudstjeneste. Vi har lett for å tro at det er uaktuelt for våre naboer, men dette understreker at en invitasjon vil hjelpe mange på kirkevei, sier direktør i Kirkerådet, Jens-Petter Johnsen.
Han understreker at kirken kommuniserer mye gjennom menighetsblader, annonser og plakater.
- Men undersøkelsen viser at det er den personlige kontakten som kan være avgjørende for om folk kommer eller ei. Vi er svakest på å frimodig invitere med oss kjente og ukjente naboer, sier Johnsen.
- Vær frimodig
- Jeg må innrømme jeg ble gledelig overrasket over hvor positive folk er til å bli invitert til kirken, sier Knut Tveitereid.
Den tidligere ungdomspresten er stipendiat ved NLA Høgskolen Bergen og forfatter av bøkene «En helt overkommelig bibel» og «En helt overkommelig disippel».
- Fra et kristent perspektiv er det i alle fall ingen grunn til ikke å invitere venner med i kirken. I følge undersøkelsen vil to takke ja for hver gang en vil takke nei. Selv leser jeg undersøkelsen som en påminner om å blankpusse frimodigheten i møte med naboer og venner, sier han.
Forfatteren tolker også undersøkelsen som et tegn på at folk flest kan ha interesse av gudstjenesteliv og menighetstilhørighet utover ved livsriter og høytider.
Preses utfordrer
Tveitereid understreker at det er flere måter å tolke funnene i undersøkelsen på.
- Det er umulig å vite om årsaken ligger i den personlige invitasjonen, i folks høye tanker om kirken, en kombinasjon eller noe helt annet. Fra et forskningsperspektiv ville det derfor vært interessant å få gjort tilsvarende undersøkelse med spørsmålet «Hvis noen hadde invitert deg til å bli med i en frikirke/på bedehuset, ville du da takket ja og blitt med?», sier han.
Preses Byfuglien har en utfordring til både menigheter og enkeltpersoner i kirken:
- Vi må få ned den terskelen og gjøre det slik at flere føler at kirken er relevant, og at de føler seg velkommen. Og så må vi bli mer frimodige til å invitere andre med og slik la flere føle at de også tilhører kirken, den er deres, sier hun.
Se også:
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));