Seks av ti funksjonshemmede opplever seg nedvurdert
Mennesker med nedsatt funksjonsevne forteller om hverdagslige hendelser hvor de blir oversett og utsatt for «mikroaggresjon».
Dette kommer frem i en forskningsrapport fra forskningstiftelsen Fafo. Deler av innholdet er offentliggjort under den pågående Arendalsuka, men den endelige rapporten legges fram 27. august.
I kartleggingen kommer det frem at seks av ti funksjonshemmede i undersøkelsen ofte eller svært ofte opplever det som kalles «mikroaggresjon». Begrepet kommer fra USA og sier noe om at mennesker med nedsatt funksjonsevne gjerne blir oversett, snakket over hodet på eller nedvurdert.
Ofte er de disse opplevelsene vanskelig å definere, og det behøver heller ikke ligge noen hatefulle og dårlige hensikter bak adferden. Likefullt skaper det ubehag og usikkerhet hos den som opplever slike situasjoner.
Minimering og hjelpeløshet
– De vanligste formene for mikroaggresjon er minimering og hjelpeløshet, sier Gunhild Frisell, forskningsassistent ved Fafo til handicapnytt.no
Med minimering peker hun på at funksjonshemmede blir fortalt at funksjonshemningen kunne vært verre. Når det er snakk om hjelpeløshet er det omgivelsenes antagelse om at funksjonshemmede trenger hjelp og ikke klarer ting selv.
Forskeren legger til at mikroaggresjon har såkalt kumulativ effekt over tid. Det vil si at jo mer mikroaggresjon man utsettes for, jo vanskeligere er den å håndtere.
Utløser stress
Det er Unge funksjonshemmede som har bestilt forskningsrapporten, og rådgiver Maren Hagen Fuglesang forteller at opplevelsen av mikroaggresjon kan sette sine spor hos den som opplever fenomenet på kroppen.
– Det fører blant annet til minoritetsstress, som innebærer at man er redd for å bli møtt med mikroaggressive kommentarer og kanskje unngår å oppsøke steder hvor slike situasjoner kan oppstå, understreker hun.