Selger kroppen og ber til Gud
De selger sex på nattestid og går til kirken på søndag. Ferske tall viser at mange utenlandske prostituerte er dypt troende.
- For de aller fleste kvinnene betyr religion mye, sier Maya Brenna Nielsen, i Rosa-prosjektet.
I fjor hjalp de 44 prostituerte med alt fra helsetjenester til norskopplæring. Erfaringene viser at kvinnene som kommer fra Øst-Europa og Afrika er dypt troende.
- Vi tilbyr kvinnene å bo på et krisesenter med hemmelig adresse. Slike sentre har vi over hele landet og som oftest er det en menighet i nærheten, forkarer Brenna Nielsen.
De prostituerte søker gjerne til frimenigheter.
- Flere av kvinnene sier at Den norske kirke er kjedelig, det er for lite sang og musikk og det meste foregår på norsk. I frikirkene derimot får de både sang og musikk de kan kjenne seg igjen i, og ofte er det engelske møter eller engelsk oversettelse, forteller Brenna Nielsen.
- Dessuten treffer de oftere unge mennesker i frimenigheten, kvinner som er på deres egen alder.
- Kvinnene som kjemper for å komme seg løs fra prostitusjonen ønsker bare å være normale. De ønsker å være seg selv, forklarer Brenna Nielsen.
- Styrken med menigheten er at kvinnene kan dele troen sin, uten å måtte fortelle om sin bakgrunn som ofte er mørk og vanskelig, forteller hun.
I Bergen har Nykirken en egen kafé for prostituerte. Lederen for kafeen, Rikke Nordal, forklarer at de nigerianske prostituerte kommer trofast til kirkekafeen, som er drevet av Kirkens Bymisjon.
LES OGSÅ:
Brukte facebook til prostitusjon Bruker voodoo til sex-kontroll Ny singel mot prostitusjon
- Vi hadde besøk av 59 ulike kvinner i fjor, de fleste av dem kommer fra Nigeria.
Kafeen er bare åpen for de prostituerte og holder hus i kjelleren på den store hvite kirken i Strandgaten. Kvinner fra Øst-Europa og Sør-Amerika besøkte også kafeen som har åpent 50 av totalt 52 uker i året.
Gudstjenester
Men Bymisjonen arrangerer også egne gudstjenester for de prostituerte.
- Vi har hatt ni gudstjenester dette året med et snitt på ni kvinner per gudstjeneste, forteller Nordal.
Det kan virke som en motsetning at prostituerte har et forhold til Gud, men det er det ikke for de nigerianerne Kristin Nordvik møter gjennom Kirkens Bymisjons sitt arbeid, FRI.
- Jeg har hatt flere samtaler med dem og troen er en naturlig del av livet deres. Det er ingen motsetning mellom den situasjonen de befinner seg i, og troen de bærer på innsiden, forteller Nordvik.
I Sandnes har menigheten Intro, leder av Jostein og Brit Krogedal, sponset samlinger Kirkens Bymisjon har gjort for de prostituerte i Stavanger-regionen.
- Flere av kvinnene i menigheten vår er veldig engasjert i dette. De ønsker virkelig å gjøre noe for disse kvinnene.
Mer fokus
Krogedal tror organisasjoner som A21, som har sitt utspring Hillsong i Australia, har vært med å tenne et engasjement hos kristne i pinsemenigheter. A21 var i februar på turne i en rekke ulike menigheter i Norge der de snakket om menneskehandel, og hva kristne kan gjøre for å hjelpe prostituerte ut av slaveriet. I Salt Bergenskirken har flere unge kvinner i menigheten arrangert samlinger der de informerer om problemet og oppmuntrer menigheten til å gi penger og skape gode holdninger.