Sender kristne på omskolering

Flere enn 100 kristne er i løpet av de siste månedene sendt til omskoleringsleire, ifølge den britiske nyhetstjenesten World Watch Monitor (WWM).

Publisert Sist oppdatert

Hendelsene er rapportert fra Kinas nordvestre hjørne, i den selvstyrte provinsen Xinjiang Uyghur.

I leirene, som også er kjent som «studiesentra» eller «sentre for holdningsendring» blir deltagerne opplært i lojalitet til den kommunistiske ideologien.

«Anti-terror»-kampanje

De fleste av de som er blitt sendt til leirene tilhører den etniske minoriteten Uyghurer, og har en muslimsk bakgrunn. De siste årene har denne folkegruppen vært hovedmålet for myndighetens «anti-terror»-kampanje. Målet har vært å slå ned på både separatistgrupper og militante muslimer. Men de som har konvertert til kristen tro har også blitt en del av målgruppen for aksjonene.

En kilde forteller til WWM at medlemmer i hans kirke ble sent til en slik leir uten å vite når de ville returnere. Noen ble der i flere måneder, andre i et halvt år eller lenger. Kristne familier ble splittet når en eller begge foreldre ble sendt bort for omskolering.

Aner ikke hvor mannen er

En kvinne, som er gift med lederen for en forsamling der mange av de kristne har muslimsk bakgrunn, fortalte dette til WWM:

– Jeg aner ikke hvor mannen min befinner seg for øyeblikket, men jeg tror at Gud vil bruke ham enten i fengsler eller leire. Noen ganger er jeg bekymret for om han har nok varme klær i fangenskapet.

– Jeg er redd for at situasjonen vil virke inn på barna, uttaler en annen kvinne. Hennes mann er også sendt til omskolering og nå prøver hun å støtte andre kvinner som befinner seg i samme situasjon.

– Læreren på skolen har vært spesielt oppmerksom i forhold til mine barn etter at myndighetene orienterte skolen om situasjonen for min ektemann, la hun til.

Sterkest overvåkning

Ifølge en rapport som Wall Street Journal (WSJ) har utarbeidet, er Xinjiang-provinsen det området i verden som er mest intenst overvåket i øyeblikket.

– Det er armerte kjøretøy i gatene, politiposter på hvert gatehjørne og enorme mengder med overvåkningskameraer, skriver avisen.

Å bo i denne regionen er ensbetydende med å bli kontrollert mange ganger om dagen, enten man går på markedet, på gata, går inn på en kino eller reiser med buss og tog.

– Til og med smarttelefonen din blir sjekket, påpeker WSJ.

Scanner mennesker

Menigheter som er godkjent av myndighetene er pålagt å scanne mennesker som møter opp til gudstjeneste på søndagene. Når de kommer inn i kirken må de vise fram ID-kort og en alarm utløses dersom en av de registrerte arbeider for myndighetene eller en offentlig institusjon. På grunn av dette har mange kristne sluttet å besøke myndighetsgodkjente kirker. De møtes nå heller i mindre grupper.

– Jeg føler det som om jeg bor i et stort fengsel, uttaler en kilde til WWM.

Kan bli utstøtt

For et år siden meldte WWM at myndighetene i Xinjiang-provinsen hadde forbudt all kristen virksomhet som ikke var tilknyttet de godkjente kirkene. Begrunnelsen var «anti-terror» tiltak. På den ferske listen fra Åpne Dører over hvor i verden det er vanskeligst å leve som kristen, er Kina nummer 42 av 50 land.

Blant Kinas omlag 100 millioner kristne, har bare noen få tusen muslimsk bakgrunn. For dem er prisen for å velge kristen tro eksepsjonelt høy. I tillegg til press fra myndighetene kan de risikere å bli utstøtte fra både familien og lokalsamfunnet.

Powered by Labrador CMS