Senegal stenger grensen til Guinea
Senegal stenger igjen grensen til Guinea på grunn av frykt for ebolaepidemien i nabolandene, og de tre ebola-rammede landene blir stadig mer isolert.
Stengningen skjer tre måneder etter at grensen ble åpnet igjen etter å ha blitt stengt da epidemien først oppsto tidligere på året.
Stengningen gjelder landegrensen mot Guinea, og den gjelder for fly og skip fra både Guinea, Sierra Leone og Liberia, de tre landene som er hardest rammet.
Senegals beslutning følger etter at flere andre afrikanske land innførte restriksjoner mot reisende fra de tre landene.
Flere land
Sør-Afrika innførte tidligere denne uka et forbud mot alle reisende fra de tre land unntatt sørafrikanske statsborgere. Men sørafrikanere som har reist i de tre landene, må gjennomgå grundig testing ved ankomst.
Også Elfenbenskysten har nylig innført strenge restriksjoner mot de tre landene, både langs grensa og i havnene, og Kamerun og Tsjad har stengt grensa til Nigeria, der det også har vært noen få tilfeller etter at en reisende fra Liberia døde av ebola.
En rekke flyselskaper, blant dem Kenya Airways og Gambia Bird, i tillegg til europeiske selskaper som British Airways og Air France, har stanset sine flygninger til de tre landene inntil videre, trass i bedrede prosedyrer for helsesjekk på flyplasser.
Mange land, blant dem USA og flere europeiske land, har sendt ut til reiseråd der de anbefaler sine borgere å unngå reiser til de ebola-rammende landene.
Advarer mot isolering
Verdens helseorganisasjon har likevel advart mot at regionen isoleres fordi slike restriksjoner kunne skape mangel på mat og andre grunnleggende forsyninger i områdene som er hardest rammet.
Guineas president Alpha Conde møtte onsdag representanter for flyselskapene for å be dem gjenoppta normale flygninger til landet.
– Ingen fra Guinea som har reist ut, har tatt med seg ebola noe annet sted. Selv WHO anerkjenner at våre tiltak er tilstrekkelige, sa han.
Kamp om mat
I slumområdet West Point i Liberias hovedstad Monrovia kjempet en menneskemengde på flere hundre seg fram til lastebiler som var kommet med vann og ris etter at området ble satt i karantene for å hindre spredning av ebola.
Politiet brukte køller for å skyve folk tilbake, mens hjelpearbeidere hjalp folk til å stikke fingrene i blekk for å vise at de hadde fått sine rasjoner.
WHO sier at leveranser av forsyninger til 1 million mennesker i de tre landene er viktige for å hindre en matvarekrise i en region der over 1.300 mennesker har dødd i den verste ebolaepidemien noensinne.