HÅPER: Sokneprest Maria Tveten gleder seg til å lage fest og håper at flere brudepar kontakt. Foto: Johanna Hundvin Almelid

Senker terskelen for par som vil gifte seg

25. mai er det duket for bryllupslørdag i Foldnes kyrkje for de som gruer seg til alt «fjaset».

Publisert Sist oppdatert

Stadig færre gifter seg. I fjor var det nærmere 21.000 par som lovet å elske og ære hverandre livet ut, en nedgang på 1200 fra året før.

Nedgangen merkes også godt i Den norske kirke. I fjor var det 7000 par som giftet seg i kirken. Det er en nedgang på 200 fra året før. Går man ti år tilbake, var det 500 flere som giftet seg i kirken i året.

Fra ti til seks

I Foldnes kyrkje på Sotra vest for Bergen opplever de den samme tendensen. I 2017 var det ti par som giftet seg i kirken. Året etter var det seks par.

– Nedgangen er betydelig. Vi var faktisk ikke klar over det før vi bestemte oss for å arrangerer bryllupslørdag i fjor. Nå håper vi at tallet for 2019 blir betydelig bedre, sier sokneprest Maria Tveten.

Dagen treffer henne like før påske. Det strømmer på med barn som skal på påskevandring i kirken. Presten hilser på dem idet de kommer inn, men har ikke ansvar for selve samlingen.

– Kanskje kunne det være en idé å nevne for parene hvilke farger vi kommer til å bruke? foreslår hun.

Kirken har kapasitet til å ta imot fire brudepar denne dagen, men så langt har bare to par meldt seg. De tok ganske raskt kontakt etter at det ble kjent at kirken ville arrangere bryllupslørdag der kirken står for blomster, pynt, bryllupsgave og lokaler.

Ble kristen

Ett av parene er Renate Olsen og Atle Seim som har vært samboere i 18 år. Olsen forteller at hun ble kristen for seks år siden. Etter hvert som troen har modnet i henne, har hun kjent et større behov for å gifte seg.

– Ingen av oss har vært gift tidligere. Vi har hatt oppturer og nedturer som alle andre og tenkte at det å gifte seg kunne styrke forholdet og skape enda større trygghet også for barna, sier hun på telefon fra Krakow.

Olsen sitter i soknerådet som kom opp med idéen til bryllupslørdag.

Hun er takknemlig for at Foldnes tar hånd om mye av det praktiske rundt den store dagen.

– Det gjør det enklere for oss å tenke litt mindre. De som vil, kan være med på mottagelsen etter vielsen. I etterkant er forlovere og den innerste kretsen invitert ut til middag for å feire. For oss oppleves det som en riktig måte å gjøre det på, sier hun.

Slag i slag

Den første vielsen blir klokka 13.00. Så går det slag i slag. Alle får en time i kirken og en time til mottagelse etterpå. Det er god plass i kirken, med plass til fest på to ulike steder samtidig. Når den ene festen er over, må det ryddes og vaskes før de neste gjestene kommer.

Blomster og pynt trenger brudeparet ikke å tenke på, og bryllupskaken er sørget for. I Foldnes kirke har de til og med kontakter som kan hjelpe til med få finne de bryllupsklærne man vil ha til en rimelig pris.

Sokneprest Tveten understreker at selv om det kan bli fire bryllup på rad, så legger de ikke opp til noe samlebånd. Og hvert ektepar får sin personlige tale.

– Vi har tro på ekteskapet og på det å forplikte seg. Vi tror det er de beste rammene for et samliv, sier hun og understreker betydningen av å få Guds velsignelse over samlivet.

– Det er det bare kirken som kan gi, sier hun.

Hun registrerer at mange har lyst til å gifte seg, men på grunn av alt arbeidet og de høye kostnadene vegrer man seg for å ta steget.

Ifølge Tveten er det ikke for sent for par å melde seg på, men hun forstår at folk kan tenke at de får litt dårlig tid på seg.

Familierelasjoner

Soknerådsformann Per Helge Refvik, forteller til Dagen at idéen om bryllupslørdag kom opp da de jobbet med diakoniplanen.

– Vi snakket om hva vi kunne gjøre for å bidra til å ta vare på familierelasjoner i soknet vårt, forteller han.

I soknerådet kom det opp et ønske om å gi tilbud om bryllup til par som kanskje har gruet seg til å ta steget fullt ut og gifte seg. Vi har jo en tanke om at ekteskapet er den beste måten å ivareta familien, begrunner han.

I vår tok soknerådet initiativ til å arrangere ekteskapskurs i kirken. Når bryllupslørdag er over og høsten kommer, planlegges foredrag om relasjoner mellom foreldre og barn.

– Vi ønsker at kirken skal være aktuell for folk flest og for medlemmene våre. Å ta seg av ektefelle og barn er viktig for alle som lever i en familie, sier Refvik.

Bryllupstall

Totalt ble det inngått 20.785 ekteskap i Norge i 2018. Det er 6 prosent færre enn i 2017.

Det er ikke inngått så få ekteskap i Norge siden 1994. Da hadde Norge 975.000 færre innbyggere.

Fra januar 2018 ble ansvaret for borgerlige vielser overført fra tingretten til kommunene.

Det var forventet at antall vielser skulle øke, men det sank.

Powered by Labrador CMS