Sensurerer «blasfemi» mot Muhammed

NRK sendte i forrige uke en dokumentar som viste de voldsomme reaksjonene Asia Bibi skapte i Pakistan. Men hva den tidligere dødsdømte kvinnen angivelig har sagt om profeten, får seerne ikke vite.

Publisert Sist oppdatert

I første del av en dokumentar NRK-URIX sendte om den pakistanske blasfemiloven, forteller de om den kristne tobarnsmoren Asia Bibi, som i 2010 ble dømt til døden for å ha spottet den muslimske profeten Muhammed.

Når Qari Saleem, imamen som anmeldte Bibi, skal fortelle hva han mener hun har sagt om Muhammed, blir dette sensurert. Lyden er kuttet og underteksten fjernet. Senere får seeren se personer som drapstruer Asia Bibi og store opptøyer i gatene mot henne, men blir ikke opplyst om hvilke uttalelser som forårsaker dette sinnet.

Asia Bibi sier selv i dokumentaren at hun i 2010 sa «Dere har deres tro, jeg har min. Vi er alle like» og at dette sitatet førte til en falsk anmeldelse mot henne.

– Kan sette filmskaperne i fare

NRK oppgir til Dagen at det er av sikkerhetshensyn at gjengivelsen av Bibis sitat er sensurert.

– Hvorfor sensureres Qari Saleem i sin gjengivelse av hva han hevder Asia Bibi skal ha sagt for å spotte profeten Muhammed?

– Dette er en ekstern produksjon og ikke noe NRK har laget selv, sier Sigurd Falkenberg Mikkelsen, utenrikssjef i NRK.

– Det var et sterkt ønske fra filmskaperne å ta bort denne biten. Blasfemiloven i Pakistan er så streng at den ville rammet Saleem selv om han kun gjengir sitatet indirekte og det ville kunne sette filmskaperne selv i fare om det ble stående.

– Respekterer deres ønske

Da NRK mottok dokumentaren, var den allerede sensurert av de britiske filmskaperne.

– Har NRK tatt en selvstendig vurdering på hva som skal sensureres i denne dokumentaren?

– Her har vi respektert filmskapernes ønske, sier Falkenberg Mikkelsen.

– Asia Bibi blir i dokumentaren omtalt som en «demon» for det hun har sagt og har fått en rekke drapstrusler mot seg. Det har også høyesterettsdommerne som frifant henne. Er det ikke en vesentlig opplysning for seerne å få vite hva hun faktisk har sagt?

– Jo, det kan du godt si og dette er ikke en ideell situasjon. Hva hun har sagt har vi dekket på nyhetsplass tidligere, og vi har valgt at dokumentaren skal gå slik den er laget.

«Livsfarlig»

Falkenberg Mikkelsen sier NRK er kjent med hva innholdet i det sensurerte sitatet er, men viser til programinnkjøper Carina Bordewich for å få dette ordrett.

– Hva sier Qari Saleem som gjør at denne setningen sensureres vekk?

– Saleem sier ikke ordrett hva Bibi skal ha sagt, men han gir en gjengivelse. Det er altså ikke dette hun er anklaget for. Vi har fått en beskrivelse hva som er sagt, og en begrunnelse for hvorfor det vil være å sette livet hans i fare dersom det blir sendt uten sladding.

– Hvem i NRK tok avgjørelsen om å beholde sladden?

– Det har ikke vært oppe til diskusjon, sier Bordewich.

Begrunnelsen

I filmskapernes beskrivelse av sitatet, som ble sendt til NRK og som Dagen har fått tilgang til, står det følgende:

«Blasfemilovens bestemmelse 295 c sier at «bruk av nedsettende bemerkningen, sagt, skrevet, direkte eller indirekte, f. eks krenker Muhammeds navn» er straffbart med en obligatorisk dødsstraff. Vi har lyden, og Qari Saleem (anklager) sier ikke direkte hva Asia «angivelig» sa. Han sier det indirekte. Han starter påstanden med å si «det ville vært som Asia sa XYZ om noen» når han antydet at hun hadde rettet påstanden mot Profeten. Så det kan veldig lett tolkes til at Qari Saleem indirekte gjentok nedsettende bemerkninger om Profeten».

Filmskaperne har dermed ikke sensurert en gjengivelse av hva Asia Bibi skal ha sagt, men en påstand om hva som kan oppfattes blasfemisk.

Redaktør Erik Waatland i Medier24.

Respekterer valget

Medie-nyhetskanalen Medier24 har omtalt sensuren i den NRK-sendte dokumentaren. I sin sak valgte de også å ikke publisere sitatet.

– Vår vurdering baserer seg ene og alene på at vi ikke kjenner sikkerhetssituasjonen i Pakistan. I henhold til Vær varsom-plakaten er vi særlig varsom når det kan handle om liv og helse, sier Erik Waatland, ansvarlig redaktør i Medier24 til Dagen.

– Deler dere NRKs oppfatning av at publisering av sitatet ville satt Qari Saleems og filmskapernes sikkerhet i fare?

– Vi registrerer at Sigurd Falkenberg Mikkelsen sier det er en stor risiko for filmskaperne.

Waatland sier at Medier24 var opptatt av å lage en metajournalistisk vinkling på at dokumentaristene gjorde dette valget og at poenget derfor ikke var å avsløre det sensurerte sitatet.

– Mener du det ikke er en vesentlig opplysning for seerne å få vite hva Asia Bibi er anklaget for å ha sagt?

– Jeg er prinsipielt enig i at det er vanskelig for seerne å gjøre seg opp en mening når man ikke ser hva som er sagt. Men vi forholder oss til Vær varsom-plakaten og vi vet at det foregår drapstrusler i Pakistan. Derfor valgte vi å holde saken på dette nivået.

Asia Bibi

Asia Bibi ble i 2010 dømt til døden i Pakistan for blasfemi.

I oktober 2018 ble dommen omgjort av pakistansk høyesterett etter kraftig internasjonalt press.

Powered by Labrador CMS