Ser behov for Hauge i koronasituasjonen

Hauge Business Network (HBN) skal bruke 250-årsjubileet for Hans Nielsen Hauges fødsel til å løfte fram innsatsen hans som gründer og jobbskaper.

Publisert Sist oppdatert

– Jobbskaping blir kanskje det viktigste for landet vårt etter Covid-19, sier Arne Sylta i HBN.

Sammen med Einar Ekerhovd og Anders Torvild Bjorvand sitter han i arrangementsgruppen som skal markere næringslivsperspektivene i Hauges virke.

Jubileumskonferanse

9. juli skal det være en markering i Bergen av at det er 220 år siden Hauge fikk kjøpmannsbrev der og dermed borgerstatus.

17. - 19. september blir det jubileumskonferanse i samme by med temaet «Forvalteransvar og samfunnsbygging». Programmet på fredagen blir i samarbeid med Opplysningsvesenets Fond og biskopen i Bjørgvin.

– Det var i Bergen at Hans Nielsen Hauge ble anerkjent og fikk operere fritt som forretningsmann og ble norgeshistoriens største seriegründer. Det er derfor naturlig at denne delen av Hauges liv og virke blir skikkelig markert her, sier Sylta.

Lørdagen står den åndelige siden ved Hauge i fokus.

– Det var Hauges åpenbaring 5. april 1796 som skapte den store forandringen og kraften i hans tjeneste, sier Sylta.

Søndagen blir det gudstjeneste i Korskirken i Bergen der Hauge hadde sitt faste sete fordi biskopen i Bjørgvin, Johan Nordahl Brun, hadde en positiv innstilling til Hauge.

Skapte samhold

Hauge tok initiativ til en lang rekke nyetableringer over hele landet.

– Bedriftene hadde lønnsomhet over gjennomsnittet og ble drevet etter prinsipper som anerkjennes i moderne ledelsesforskning: Lønnsomhet som middel for en høyere hensikt, flittighet, omsorg for medarbeiderne, innovasjonsfokus og liten avstand mellom ansatte og ledere, sier Sylta.

Han påpeker at dette skjedde i en tid uten banker.

– Hauge fikk til et unikt engasjement blant kristne for å få forretningsidéer gjennomført. I økonomisk vanskelige tider bidro de bemidlede med risikokapital, noen bidro med kompetanse og andre med lederansvar. På denne måten ble hele samfunn vitalisert, sier Sylta.

Han mener Hauge skapte et unikt samhold og engasjement.

– Hans forkynnelse og undervisning skapte en gudsfrykt med nøysomhet, sier Sylta.

Frihet til folket

I dag mener han Norge har behov for nyhaugiansk inspirasjon. Gjennom HBN ønsker de å utruste og inspirere mennesker til blant annet å ta i bruk sitt gudgitte potensial, stimulere samfunnsbyggende innsats på bibelske prinsipper, fremme åpenhet, sjenerøsitet og arbeidende fellesskap og bekjempe korrupsjon, grådighet og egoisme.

Anders Torvild Bjorvand mener Hauge med sin næringsutvikling brakte frihet til folket.

– For Hans Nielsen Hauge var penger viktig, men de ble aldri et mål, sier Bjorvand.

Privat nøysomhet

Han påpeker at Hauge søkte suksess langs flere akser i sine bedrifter - både finansielt og menneskelig.

– Inkludering og sysselsetting var alltid viktig for ham, og han ansatte mennesker med både fysiske og psykiske funksjonsnedsettelser. Haugianerne var også preget av stor nøysomhet i privat forbruk. Bortsett fra en feilinvestering i ei skute som var i dårligere forfatning enn Hauge forstod, så gikk de fleste etableringene hans forbløffende bra, sier Bjorvand.

Powered by Labrador CMS