OVERGANG: Varaordfører Marita Moltu (t.v.) og Elisabeth Leirgul ble valgt inn i Bergen bystyre for KrF i 2015, men representerer nå Partiet De Kristne.

Ser homovielse som symptom

Varaordfører Marita Moltu og bystyrerepresentant Elisabeth Leirgul i Bergen ser ikke lenger rom for verdikonservative i KrF og går til Partiet De Kristne.

Publisert Sist oppdatert

Overgangen skjer samme uke som det har vakt oppmerksomhet at KrFs familiepolitiske talsmann på Stortinget, Geir Jørgen Bekkevold, sist lørdag viet partiets kommunikasjonssjef og hennes kvinnelige kjæreste.

– Avgjørelsen om å gå inn i PDK ble ikke tatt denne uken. Det er noe som har modnet fram over tid. Men vielsen er et eksempel på hvilken retning KrF har beveget seg i, sier Moltu til Dagen.

Hun er gift med Tomas Moltu som har vært byråd for KrF i Bergen og leder for partiets lokallag i byen, men meldte overgang til PDK i 2016. Han var stortingskandidat for PDK i fjor.

Marita Moltu begrunner sin overgang til PDK med at hun ser behov for et verdikonservativt korrektiv i politikken.

– Her i Bergen ser jeg at KrF er blitt for politisk korrekt og for vage når det gjelder å stå for sine kjernesaker, sier hun.

Som eksempler nevner hun ruspolitikken, der hun mener dette byrådet har vært mer opptatt av liberaliserende tiltak heller enn å hjelpe rusavhengige til et rusfritt liv. Hun har også reagert på at KrF motarbeidet en gjennomgang av et utvalg enkeltsaker i barnevernet. Gjennom byrådssamarbeidet med Arbeiderpartiet mener hun partiet har beveget seg for langt til venstre.

– Jeg kjenner meg mer hjemme i sentrum-høyre. Det er sterke liberale krefter også på høyresiden i politikken, men jeg tror vi finner mer forståelse for vårt verdisyn der.

Også på nasjonalt plan etterlyser hun mer tydelighet.

– I innvandringsspørsmål er KrF blitt mer liberale uten å tenke gjennom konsekvenser. Jeg mener det er viktig å hjelpe mennesker i nød, men vi bør ikke være ukritisk til hvem vi slipper inn i landet og hvordan disse kan integreres. Vi bør også være opptatt av hva våre bistandspenger blir brukt til og ikke kun se på hvor mye Norge skal gi. Et eksempel er overføring av penger til de palestinske selvstyremyndighetene. I familiespørsmål er man mer opptatt av å være politisk korrekt der man burde vist sin politikk, sier Moltu.

– Det er fortsatt mange gode folk i KrF, men den verdikonservative siden i partiet blir ikke hørt på samme måten lenger, sier hun.

Ikke lenger hjemme

Elisabeth Leirgul har vært medlem i KrF i 18 år.

– Partiet har endret strategi. De er opptatt av å nå nye velgergrupper, og beveger seg dermed bort fra gamle verdikonservative standpunkt, sier Leirgul til Bergens Tidende.

Hun peker blant annet på flyttingen av den amerikanske ambassaden til Jerusalem og ekteskapet mellom mann og kvinner som saker der KrF har sviktet sitt primære standpunkt.

På spørsmål fra BT om hun ikke var klar over disse problemene da hun ble valgt inn i bystyret for KrF for tre år siden, svarer Leirgul:

– KrF har beveget seg mye i de årene. Jeg trodde det fortsatt var mulig å påvirke partiet da. Nå er det kommet til et punkt der jeg ikke føler meg hjemme nok til å stå i partiet.

Powered by Labrador CMS