FINALISTER: De italienske keeperen Gianluigi Donnarumma redder de avgjørende straffen i semifinalen mot Spania. De to katolske landene har helt ulik fotballfilosofi.

Ser vi forskjell på katolsk og protestantisk fotball?

Noen land dyrker kollektivet. Andre slipper stjernene løs. Erfaringene fra krigen kan være en viktigere forklaring enn religion, mener ekspert.

Publisert Sist oppdatert

Tilbake i EM står et land med katolske tradisjoner og et land som forlot katolisismen da kong Henrik brøt med pavestolen i 1534.

England og Italia har svært ulik historie når det gjelder religion - og mye annet. Men påvirker det måten de spiller fotball på? Kanskje mindre enn man skulle tro, ifølge eksperter.

Katolikkene best i fotball?

Foran onsdagens semifinale mellom Danmark og England luftet Kristeligt Dagblad i København to spørsmål som gjerne dukker opp i forbindelse med internasjonale mesterskap i fotball:

Er katolikker bedre enn protestanter i fotball? Og hvordan kommer dette til uttrykk på banen?

Det begynner å bli noen år siden den katolske nyhetstjenesten i Østerrike vakte en viss oppsikt med å hevde at Europas beste fotballspillere er katolikker. I EM i 2008 var nemlig 11 av de 16 kvalifiserte nasjoner der flertallet av befolkningen er katolsk.

Forklaringen er vel at de fleste land på kontinentet har en katolsk historie.

REISTE SEG: Italienske Ciro Immobile ble skadet i kvartfinalen, men reiste seg og spilte videre. – Et nærmest evangelisk øyeblikk, antyder den danske avisen Kristeligt Dagblad.

Professor Peter Lodberg forsker i global kristendom ved Aarhus Universitet. Han mener man kan se de kirkelige forskjellene i spilleres fremtoning.

– Spillerne fra de katolske landene bærer sin tro mer på kroppen, når de for eksempel slår korsets tegn foran kampen.

Men mønsteret er ikke entydig. For Danmark ser vi Pierre Emile Højbjerg gjøre korsets tegn under en kamp, og Martin Braithwaite så ut til å be inderlig da Christian Eriksen fikk førstehjelp under kampen mot Finland.

BA: Det blir lagt merke til at Danmarks Martin Braithwaite gikk i bønnestilling etter Christian Eriksens hjertestans. Bildet er fra danskenes kamp mot Tsjekkia tidligere i mesterskapet.

Sterke kollektiv

Højbjergs mor er fransk. Braithwaite har en katolsk far fra Guyana.

Professoren mener det ikke er tilfeldig at nettopp disse to korser seg og ber på banen.

Han fremhever at de beste lagene i dette Europamesterskapet preges av sterke kollektiv. Frankrike og Portugal og deres verdensstjerner har røket ut, mens mindre stjernespekkede nasjoner som Spania og Danmark har gått langt.

– Denne tendensen går på tvers av konfesjonelle forskjeller, mener teologen.

Katolske og svært ulike

Samfunnsdebattanten Thue Kjærhus, fotballinteresserte skolemann og stifter av en konservativ tenketank, mener det er paradoksalt at katolske Italia nærmest står for en protestantisk arbeidsmoral på fotballbanen.

– Italias fotballkultur har i mange år vært kjennetegnet av en enorm kynisme, der man har trillet ballet forsiktig rundt til man har scoret et mål. Så trekker man seg tilbake for å forsvare seg.

Her skiller italienerne seg fra sine katolske naboer i vest. Portugal og Spania er kjent for mer risikovillig angrepsfotball.

Preget av krigen

Kjærhus tror den italienske fotballstilen er preget av hvordan landet kom seg gjennom det 20. århundre. Italia var en av aksemaktene og i likhet med Tyskland utviklet de en forsiktig spillestil. Kollektivet ble dyrket framfor individualistene.

– De var helt nede i kullkjelleren etter krigen og følte at de måtte kjempe for sitt brød. Protestantiske Danmark har spilt langt mer teknisk og flamboyant enn det katolske Italia, påpeker han.

Italia og England møtes til EM-finale søndag kl. 21.00.

Powered by Labrador CMS