Setter barnas helse foran omskjæring
- Vern om barns helse og rettigheter må gå foran hensynet til gamle riter og tradisjoner som pålegger foreldre å omskjære sine guttebarn, mener stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp).
Hva mener du? Kommentarfelt nederst på siden.
Helseminister Bent Høie har varslet at regjeringen vil foreslå at omskjæring av gutter skal inn det offentlige helsetilbudet. Forslaget møter sterk motstand hos stortingsrepresentant Jenny Klinge ( Sp):
- Omskjæring av gutter er en tradisjon man kan ikke tillate i 2014 når det er et unødvendig medisinsk inngrep som handler om å fjerne en frisk del av kroppen som også har en funksjon.
- Da er det min plikt som folkevalgt å sørge for at ungene blir beskyttet mot den type praksis, sier Klinge i et intervju med Dagen.
Sterkt engasjement
Bakgrunnen for sitt sterke engasjement forklarer hun slik:
- I mitt yrke som politiker har jeg vært, er og vil alltid være opptatt av rettighetene til små barn. Det er en gjennomgangstone i det jeg holder på med, selv om jeg også er opptatt av samferdsel og kommuner.
Hun mener det er selvsagt at hun må engasjere seg i dagens praksis med omskjæring av smågutter. For Klinge handler det om rettigheter små gutter skal ha til å bli beskyttet mot inngrep på en frisk kropp.
- Det vekker en del sterke reaksjoner og det har jeg forståelse for. Religionsfrihet skal stå høyt hos oss og det er forståelig at folk reagerer mot dette som har vært en del av gamle tradisjoner så lenge.
- Men samtidig må man vurdere riter og tradisjoner, både for seg selv og i i sammenheng. Omskjæring av gutter er en tradisjon man kan ikke tillate i 2014 når det er medisinsk unødvendig.
Lov eller aldersgrense?
Klinge forstår at hun har engasjert seg i en vanskelig sak og at dilemmaet står mellom om man skal verne om barna ved å gjøre som Høie eller om det beste er å sette en aldersgrense.
- Det jeg stusser over med Høies forslag er at man legitimerer inngrepet enda mer om man tar det inn i helsetilbudet. Men jeg er selvsagt opptatt av ungene skal få et mest mulig vern. Men det vil likevel være bedre med en aldersgrense.
Hun er overbevist om at et offentlig tilbud om omskjæring ikke vil bli brukt av alle uansett. De som har dårligst råd vil også være de som vil vegre seg mot å betale en høy egenandel dersom alternativet er at man kan få gjort det gratis.
- I Danmark sier man at det er fem prosent komplikasjoner, også ved utføring i offentlige sykehus, påpeker representanten fra Møre og Romsdal.
De helsemessige konsekvenser er en side av omskjæringen, de prinsipielle en annen, i følge Klinge:
- Er det rett at voksne, med argumenter om tradisjon og religion, skal gjøre inngrep i kroppen til unger som er friske, med fare for skade, men også funksjonsforandringer?
- Det er den kroppslige integriteten til ungene jeg er oppatt av. Det er friske unger som blir gjort til pasienter.
- Jeg mener Bent Høie burde være mer opptatt av å verne helsen til ungene, sier 37-åringen fra Surnadal.
Også internasjonalt
Hun peker på at omskjæringsdebatten også går i mange andre land. Den er ikke helt unikt for Norge.
Både organisasjoner og enkeltpersoner i USA, Frankrike og Canada tok kontakt med Klinge etter at hun engasjerte seg og hevdet at det var veldig bra om Norge går foran i denne saken.
- De påpekte at ingen land vil gå foran i denne debatten, men mente at når både jeg, barneombudet og ulike fagmiljøer er så klare på temaet er det et godt grunnlag for at det skjer noe i Norge og at det blir mulig å innføre en aldersgrense.
- For min egen del gir det en mening i det hele at debatten går i flere land.
- Jeg mener også det er et poeng i seg selv at Norge kan bli et foregangsland. Vi skal ikke la være å gjøre vanskelige vedtak dersom vi vet at de vil føre noe godt med seg, understreker stortingsrepresentanten.
Europarådet vedtok for en tid siden en enstemmig resolusjon om barns rettigheter, der de pekte på at det må være et mål å få et forbud mot omskjæring av gutter også på linje med omskjæringsforbudet for jenter.
Sterk kritikk
Da hun i Stortinget i februar i år trakk sammenligningen mellom omskjøring av gutter og jenter møtte hun sterk motbør fra helseminister Høie.
- Forstår du at en slik sammenligning kan gi uheldige signaler?
- Det er to dimensjoner her: Kjønnslemlestelsen som foregår mot kvinner er helt grotesk og så vannvittig helseskadelig at vi bare grøsser. Det er den verste formen for omskjæring og kan ikke sammenlignes med noe.
- Men en dimensjon som er lik er at det er snakk om små barn i begge tilfeller som har krav på beskyttelse og at det blir gjort endringer i kjønnsorganene. Dessuten er det fare for skader i begge tilfeller.
- Beskyttelse mot dette er en grunnleggende rettighet som gutter og jenter må ha sammen. Det blir feil å skille mellom disse to. Om en gutt dør er han like mye verdifull som en jente, men det blir ingen straffereaksjon om han dør.
- Da blir det feil å ta omskjæring inn i helsetilbudet. Den forrige regjeringen ville ha et påbud, mens dagens regjering vil gjøre det til tilbud. Da har man ingen reaksjonsmuligheter når noe går galt, sier Jenny Klinge.