Setter opp påskeforestilling fra eget liv: – Livskrisen ble vår største velsignelse
Palmehelgen settes det splitter nye stykket «Korsfestelsen» opp i Q42 i Kristiansand. Påskeforestillingen vokste fram hos manusforfatter Tonje Hallsteinsen da familien gikk gjennom en vanskelig tid.
– Vi opplevde at Gud plantet oss i en mindre potte. Men det som startet som en livskrise, har blitt den største velsignelsen for oss, sier Tonje Hallsteinsen.
Hun er manusforfatter og regissør for den store produksjonen som vises i Q42 i Kristiansand i palmehelgen.
Over 70 personer er involvert i den tverrkirkelige produksjonen som lages av Kirkelig Kulturfabrikk, som ledes av Hallsteinsen.
Det samarbeides med Oasen skolene og Filadelfia Kristiansand, med sin bibelskole.
Lav puls
Hallsteinsen har skrevet og regissert en rekke juleforestillinger og store produksjoner, men denne påskeforestillingen er spesiell for henne.
Historien springer ut fra et dypt sted.
Sammen med sin mann, gitarist Fredrik Hallsteinsen, og deres to barn bega de seg ut på en reise i 2019 da de forlot sitt travle og prestasjonsfylte liv på Østlandet til fordel for et roligere liv på Sørlandet.
Det var både sykdom og følelsen av å møte veggen som ga dem en lengsel etter å ta grep i livet.
På østlandet hadde Tonje hatt fullt opp med ulike menighetsprosjekter, og Fredrik var fullt utøvende musiker, i tillegg til jobben som psykolog.
Han turnerte blant annet med Astrid S. og jobbet med artister i NRKs «Stjernekamp».
Ekteparet bestemte seg for å ta et år med lav puls i Kristiansand.
Ble «kaffekoker»
– Det ble en pause i livet, hvor vi skrellet vekk alt som vi ikke måtte gjøre. Vi begynte å jakte på de nære ting, og for første gang kunne vi være ordentlig til stede for våre barn. Vi holdt på å miste hele småbarnstiden med det jaget vi hadde, sier Hallsteinsen.
Hun opplevde det som at Gud tok dem til side.
– Gud brøt seg inn i livet. Han røsket opp i røttene våre. Det var en tid for lite blomstring i tretoppene, forteller Hallsteinsen, som også opplevde perioden som en sorgprosess.
– Jeg måtte finne ut hvem jeg er uten alle aktivitetene.
Jobben i NRK ble sagt opp.
– Jeg ba om å få jobbe som frivillig, som «kaffekoker», på bibelskolen til Filadelfia. I et halvt år var jeg her i lokalene på dagtid, og da vokste dette påske-stykket fram i meg, fra et dypt sted, forteller hun.
Tung bagasje
Forestillingen «Korsfestelsen» handler om en familie på flyttefot, gjennom en livskrise.
Midt i denne krisen blir vi revet med inn i påskeevangeliet via nattverden og Getsemane, til korsfestelsen og oppstandelsen og helt fram til våre liv i dag.
Scenografien i forestillingen har mye symbolikk fra familiens prosess.
Trær som knopper ut, blomstrer, visner og dør, før de beskjæres og igjen springer ut på nytt.
– Som livets ulike sesonger, som vi nå har skjønt at livet innebærer. Man vil også få se mange gamle kofferter som symboliserer denne reisen som livet er, alt vi bærer med oss, som noen ganger er unødvendig tunge.
Men korsfestelsen av Jesus, og evangeliet, er hovedfokuset.
– Vi ser hva evangeliet og tilgivelse gjør med denne faren som er veldig sentral i stykket. Han har mye tung bagasje. Vi vil at forestillingen skal kunne relatere til menneskers liv.
Hele familien på fire er med i stykket.
Fredrik er musikalsk ansvarlig, August (8) er skuespiller, mens Oscar (6) er en av to trommeslagere i bandet.
– Vår drøm er at mange mennesker skal få se denne levende og visuelle fremstillingen av påskens budskap, i ny drakt og med høy kunstnerisk kvalitet, sier Hallsteinsen.