Setter opp Perleporten for skoleelever: – Forkastelig
– Jeg forstår ikke hvorfor denne politiske satiren skal bli så mye mer kritisert enn andre, sier Kristine Røed Rosseland, daglig leder for KinoSør.
Kristiansand Kino tilbyr skolekino-visninger av Kristiansand-filmene «Perleporten» og «K-town».
I en e-post sendt til en rekke videregående skoler i regionen tilbyr kinoen visninger for skoleelever til rabattert pris og mulig besøk av regissør eller skuespiller.
«Perleporten» har vakt sterke reaksjoner i Kristiansand. Spillefilmens fiktive karakter har en rekke likhetstrekk med den omstridte, kristne netthandelsgründeren Einar Øgrey Brandsdal.
Flere kritikere har kalt filmen for et karakterdrap av Øgrey Brandsdal.
– Forkastelig
Svein-Harald Mosvold Knutsen, bystyrerepresentant i Kristiansand for Pensjonistpartiet, reagerer kraftig på at kinoen legger opp til skolevisninger av filmen.
– At kommunen legger opp til at barna våre oppfordres til å se på dette gjennom skolekino synes vi er forkastelig, sier han.
Kristiansand Kino eies av Kristiansand kommune.
Mosvold Knutsen mener filmen er mobbing av personer og grupperinger i Kristiansand, deriblant Øgrey Brandsdal, og frykter det kan føre til mer mobbing i byens skolegårder.
– Det er ikke slik vi får ned mobbing, sier han.
Han viser til at flere skoler i byen har urovekkende høye mobbetall.
– Er det ikke naturlig at kinoen legger til rette for skolene når det kommer ut filmer fra nærområdet?
– Jo, vi skal gjerne løfte frem lokale filmer, men ikke den type filmer som blir ren mobbing.
Lokale filmer
Daglig leder i KinoSør, Kristine Røed Rosseland, påpeker at kinoen tilbyr samtlige kinofilmer som skolekino når skolene ønsker det.
– Hvorfor går dere ut med en spesifikk oppfordring til skolene om Perleporten og K-town?
– Dette er to lokale filmer, og derfor har vi mulighet til å tilby besøk av skuespillere og regissør på visningene. Vi ser at mange skoler synes det er mer interessant når man kan sette filmen inn i en ramme på den måten, sier Rosseland, og tilføyer at e-posten var et tilbud fremfor en oppfordring.
Kinoen har også fått forespørsel om å sette opp skolekino-visninger av Perleporten før oppfordringen ble sendt i forrige uke.
– Det ville vært underlig å om vi skulle ta bort filmer fra skolekino-tilbudet, sier hun.
Ifølge Rosseland er kinoen i dialog med «et par» skoler om visning av filmen.
– Forstår ikke
Kinosjefen undrer seg over at filmen har blitt kalt for en «mobbefilm», og mener mye av kritikken har stilnet etter at folk har fått se filmen i sin helhet.
Kinoen har heller ikke fått noen klager på filmen, opplyser hun.
– Jeg forstår ikke hvorfor denne politiske satiren skal bli så mye mer kritisert enn andre.
Mosvolds frykt om at filmen skal bidra til mer mobbing i skolegården stiller hun seg helt uforstående til.
– Vi må regne med at den aldersgruppen som filmen skal vises til er moden nok til å se både denne og andre filmer, og så ta debatten. Det er en merkelig holdning å ønske å sensurere filmer, sier hun.