Det egyptiske militæret satser på oppdrett av reker og fisk langs grensen til Gaza. Sjøvann skal få eksisterende tunneler til å kollapse. Illustrasjonsbilde: William Warby/CC/Flickr

Setter reker inn i kampen mot våpensmugling

Sjøvann skal få eksisterende Gaza-tunneler til å kollapse og gjøre det umulig å grave nye.

Publisert Sist oppdatert

De siste par ukene har egyptiske militære anleggsmaskiner startet et nytt arbeid ved den 14 kilometer lange grensen til Gaza. 18 store dammer skal fungere som oppdrettsanlegg for reker og fisk, men også hindre tunnelgraving mellom Gaza og Egypt, melder nyhetsbyrået AP.

Tunnelene brukes både til å smugle sivile varer og våpen inn til Gaza, men også til å forflytte militante islamister inn og ut av den palestinske enklaven. Det siste vurderer Egypt som en trussel mot egen sikkerhet.

Egyptiske myndigheter beskylder, ifølge nyhetsbyrået Reuters, Hamas for å støtte bevegelser som ønsker å styrte regimet i Kairo.

Egyptiske bulldozre og gravemaskiner graver i sanden langs grensen melllom Gaza og Egypt. Målet med prosjektet er å hindre ytteligere tunnelbygging og legge til rette for fiskeoppdrett i området.

Terrorangrep

Etter at 31 egyptiske soldater ble drept i et terrorangrep i november, har Egypt ødelagt hundrevis av bygninger i grenseområdet og laget en buffersone for å hindre smugleraktiviteten. Det blir anslått at antallet operative tunneler er redusert fra flere hundre til rundt 20.

Men voldshandlingene har fortsatt. Forrige måned angrep militante islamister egyptiske stillinger i Sinai gjennom en koordinert bølge av beskytning og selvmordsangrep. Dette var det dødeligste angrepet i Sinai på flere tiår. Forrige uke ble dessuten to egyptiske politimenn drept i et angrep utført av islamister.

Nå ønsker Egypt å gjøre slutt på tunnelene en gang for alle. For to uker siden begynte den egyptiske hæren å grave langs grensen og fra søndag av har gravemaskiner vært i sving flere steder.

– Vi bygger 18 dammer for oppdrett av reker og fiskesorten multe. Dammene vil også gjøre det umulig å bygge underjordiske tunneler, sier anonyme militære kilder til AP.

Effekt

De nye byggearbeidene har hatt en umiddelbar virkning på smuglingen av sivile varer. En smugler, som ønsker anonymitet, for ikke å få problemer med egypterne, sier til AP han kjøpte et parti motorsykkeldeler for 6.000 dollar. Han måtte imidlertid betale 10.000 dollar for å få delene smuglet inn til Gaza. Smuglingen er blitt mye vanskeligere og mer risikabel.

For to uker siden kostet ti pakker smuglersigaretter rundt 220 kroner. Nå er prisen 250.

Flere smuglere sier til The Associated Press at de nå installerer vannpumper med 200 meter lange slanger for så lenge som mulig å holde tunnelene frie for vann.

Hamas-kritikk

I mange år aksepterte Egypt smuglingen over grensen til Gaza. Tunnelene var en livline for Hamas, som samlet inn millioner av dollar i skatter og avgifter på smuglingen. Ting forandret seg imidlertid da den egyptiske hæren avsatte president Morsi fra det muslimske brorskapet –en søsterbevegelse til Hamas.

Hamas anklager nå Egypt for ytterligere å isolere Gazastripen.

– De nye gravearbeidene vil ytterligere stramme grepet om Gaza. Egypt burde ikke ta del i Israels beleiringspolitikk, sier Hamas-talsmann Mushir al-Masri.

Ordfører i grensebyen Rafah, Subhi Radwan fra Hamas, hevder at dersom egypterne fyller dammene med sjøvann, vil dette kunne ødelegge grunnvannet i Gaza. Han frykter også at bygging av oppdrettsanlegg vil kunne få hus inne på Gaza-siden av grensen til å kollapse.

–Vi appellerer til våre brødre i Egypt om å stoppe dette arbeidet som setter innbyggerne i Gaza i fare. Gaza har nok problemer fra før: kriger, beleiring og en vanskelig økonomisk situasjon, sier ordføreren.

Israel-korrespondenten

TIPS OSS om saker / temaer du vil at vi i Dagen skal skrive om: redaksjonen@dagen.no

-----

Dagen er eneste norske mediehus med en egen, fast korrespondent bosatt i Israel.

Kenneth Fjell Rasmussen startet i jobben i april 2015.

Innspill, spørsmål og tilbakemeldinger om Israel: kenneth@dagen.no

-----

Nå må du være abonnent for å kunne lese alt innhold på Dagen.no

*** Prøv Dagen i 1 måned for bare 1 krone.

* Følg gjerne Dagen på Facebook

UKENTLIG NYHETSBREV: Få noen av de viktigste nyhetssakene og debattene rett i epostkassen. Meld deg på her!

Powered by Labrador CMS