Sex – tabuemne i kirken?
«Jeg tilhører en frikirkemenighet, men har aldri fått undervisning om sex. Jeg gikk inn i ekteskapet temmelig blank på dette området. Har savnet en klar bibelsk undervisning. Hvorfor er den mangelfull i mange menigheter?»
Takk for ditt spørsmål. Nå har vi ikke oversikt over i hvilken grad sex-undervisning er fraværende menighetene. Men du har sikkert rett i din antagelse – at det er altfor lite. Du målbærer din opplevelse, noe vi takker deg for.
Krever mot
Det finnes sikkert mange grunner til at dette temaet i liten grad behandles i menighetene. Det skal mot til for å ta opp noe så personlig. Det er litt som elefanten i rommet – alle vet at den er der – men ingen vil snakke om den. Alle vet at sex er en viktig del av det ekteskapelige samliv – men det snakker vi ikke om. Det kan oppleves som et personlig nederlag om dette ikke fungerer godt. Er det fortsatt slik i våre menigheter at vi ønsker å framstå som vellykket – både innad og utad?
Dersom vi ønsker å være relevante menigheter for moderne mennesker, burde vi ikke da snakke om temaer som kan hjelpe medlemmene til et bedre liv? Det neste spørsmålet blir: Har Bibelen relevante råd som kan hjelpe par også på det seksuelle området? Svaret på dette er JA.
Stort press
Vi lever i en tid der det er viktig å hegne om og investere i ekteskapet. Mange ekteskap kan bli enda bedre! Vi tror at menigheten bør rette positiv oppmerksomhet mot temaet. Noen gjør det allerede, men enda flere bør gjøre det samme.
Vi vil derfor oppmuntre de som har ekteskapskurs om å ta dette emnet med i sin undervisning. Noen gjør det, men kanskje det bør intensiveres. Det er også viktig at menigheten selv har eller har knyttet til seg noen som kan håndtere sjelesorg på dette området.
Det er viktig at en lærer seg til å snakker naturlig om temaet i menigheten. Det er trist dersom et så viktig område i ekteskapet som sex er, ikke kommer fram i undervisningen. Vi må bestrebe oss på å gi en god undervisning og veiledning på dette området. Vi vil oppfordre pastorer og ungdomsledere å ta dette temaet på alvor.
Motvekt
Vi lever i en verden der sex så absolutt ikke er et tabuemne. Det blir eksponert i stor grad og ofte helt frikoplet fra kjærlighet og forpliktelse. Temaene er tenning, lyst og begjær, teknikk, flere partnere, og mye mer. Derfor er det viktig at menigheten kommer på banen og formidler noe om Guds plan for et godt sexliv.
Ekteskapet mellom mann og kvinner er ikke bare bibelsk ramme for samliv. Det gir også en ramme hvor to mennesker på en trygg, kjærlighetsfull og nær måte får mulighet til å utvikle et godt seksuelt samliv. Det er rett og slett en grov løgn at et godt sexliv kan skje ved å gi etter for lyst i tilfeldige relasjoner slik det ofte fremstilles i medier. Et godt sexliv er et resultat av kjærlighet og atmosfæren mellom ektefellene som utvikles i trygge og tillitsfulle forhold over tid.
Unge utsettes også for et enormt press. De påvirkes gjennom skole, media og venner på en feil måte. Det er derfor også viktig at menigheten tar sjansen på å være en motvekt og snakke om sex med ungdommene i kirken. God bibelsk og faglig veiledning er viktig. Det finnes materiell som kan brukes til å undervise de unge.
Bibelsk forpliktelse
Bibelen sier klart at ektefolk har forpliktelser overfor hverandre: «Ektemannen skal gi sin ektefelle den ekteskapelige ømhet som han skylder henne, og det samme skal også kona overfor ektemannen. Kona rår ikke over sin egen kropp, men ektemannen rår over den. Og på samme måte rår heller ikke ektemannen over sin egen kropp, men kona rår over den. Hold dere ikke borte fra hverandre, uten at dere er blitt enige om det for en stund, slik at dere kan hengi dere til faste og bønn. Og kom sammen igjen, for at ikke Satan skal friste dere fordi dere ikke makter å leve avholdende. Jeg sier dette som en tillatelse, ikke som et påbud.»1Kor 7,2-6.
Selv om ektepar «skylder» hverandre sex, betyr det ikke at det trenger å være et pliktløp. Tvert imot vil det være en trygg ramme for mye spenning og utprøving. Noe av det fineste på denne jord er et godt ekteskap – og det blir bare enda bedre om man tør å gjøre seg sårbar og være åpen for hverandre om hva som oppleves som godt og spennende.
Sexlivet
Livet går i faser, og det gjør også sexlivet. Det er naturlig, men viktig å snakke om. Det er viktig at ikke media skal få fortelle oss hva et godt sexliv er. Det må finnes ut sammen med livspartneren i lys av Guds ord.
Det kan være utfordrende for menighetsledere å ta opp temaet fordi de ikke føler at de har det som skal til. Det finnes noen som tilbyr kurs. Sjekk dem ut og bruk dem. Vi oppfordrer også kirkesamfunn til å ta tak i dette temaet for å tilby menighetene. Det er helt nødvendig at vi som menigheter ikke lar samfunnets verdier preger våre menighetsmedlemmer. Vi må være en motvekt. I denne saken har vi dessuten det beste svaret for hvordan et godt sexliv kan utvikles.