Sier nei til Vårt Land – går for svensk TV-kanal
Tro & Medier vender seg til utlandet for å få realisert sine TV-planer.
Dagen skrev tirsdag om Vårt Lands initiativ om å starte en bred, kristen TV-kanal.
Over 40 norske trossamfunn og kristne organisasjoner skal innen månedsskiftet bestemme seg for om de vil bli samarbeidspartnere.
– Sunn og samlende
Tro & Medier sa til Dagen tirsdag at de har takket nei til Vårt Land.
Den felleskristne organisasjonen, som arbeider for kristen tro og gode verdier i mediehverdagen, avslører at de har valgt å se utenfor landegrensene for å få realisert sine ønsker for en TV-satsing.
Styret i Tro & Medier vil satse på TBN Nordic, en svensk TV-kanal med et oppdrag om «Å gjøre Jesus kjent i vår tid».
I tillegg til svenske forkynnere og kristne artister har TBN Nordic tilgang til cirka 30 kristne TV-kanaler rundt om i verden via paraplyorganisasjonen Trinity Broadcasting Network. Hillsong Channel inngår som en av disse.
TBN Nordic er en ideell organisasjon som ikke har profittmaksimering som mål.
– Vi har jobbet ut fra tanken om at vi trenger en TV-satsing som er sunn, seriøs, søkervennlig og samlende, sier Jarle Haugland til Dagen.
Lausannepakten
For Tro & Medier var det av stor betydning at TV-kanalen har Lausannepakten som basis. Manifestet fra 1974 fremmer aktiv kristen evangelisering over hele verden og fastholder Bibelens autoritet og kraft.
Haugland presiserer at det er organisasjonen Tro & Medier som har engasjert seg i TBN Nordic.
– Vi har orientert våre 29 medlemsorganisasjoner om det, så får de ta sine beslutninger.
I dag er blant annet Filadelfia Kristiansand, Norea og Troens bevis med på satsingen.
– Det er nok andre som også vurderer det. Vi håper at dette kan bli det samlende alternativet for den evangelikale delen av Kristen-Norge, sier Haugland.
En evangelikal kristen defineres gjerne som en protestant som tror på omvendelse og har et personlig forhold til Gud.
– Spennende visjon
Haugland forteller at Tro & Medier går inn i en ressursgruppe med andre aktører på samme nivå. Her vil de jobbe for å utvikle kanalen til å bli det de ønsker.
– Vi må ikke ha alle svarene klare før vi går inn, men noen grunnleggende ting har vært viktig for oss, sier han.
Kanalen har et ønske om å produsere kvalitetsinnhold som formidler evangeliet og være «en Paulus på Areopagos i vår tid».
– Det er en spennende visjon for vår TV-kanal, sier Haugland.
– Randsonen av kristen tro
I talen sin på Areopagos, i nærheten av alteret for en ukjent gud, henvende apostelen Paulus seg til athenerne og sa at Gud befaler alle mennesker om å vende om.
– Vi ønsker å nå mennesker i randsonen av kristen tro. Den teologiske basisen og det misjonale oppdraget er derfor viktige elementer for oss, sier Haugland.
I tillegg peker han på den tekniske løsningen som TBN Nordic har.
– Jeg synes at streaming-plattformen som kanalen baserer seg på fremstår som tilpasset fremtidens mediebruk og TV-titting.
– Har mer spisskompetanse
Generalsekretær Erik Furnes orienterte i Dagen tirsdag at landsstyret i Indremisjonsforbundets har sagt nei til Vårt Lands TV-prosjekt. Han forteller at organisasjonen har vurdert andre muligheter, og ønsker i den forbindelse å ha kontakt med likesinnede.
– Tro & Medier har mer spisskompetanse på feltet enn oss, og det kan være interessant å se nærmere på aktørene som de jobber med, sier han.
Er i dialog
Anders Wisth startet TV-kanalen TBN Nordic i 2018 etter noen år som pinsepastor og senere næringslivsleder. Han forteller at visjonen for evangelisering via mediene gjorde at han valgte «å gå i tro og satse på kristne medier på heltid».
Den svenske kanalen er i dag en frittstående organisasjon i Norden med eget økonomisk ansvar.
Wisth forteller at foruten Filadelfia Kristiansand, Norea og Troens Bevis, har kanalen dessuten et lite samarbeid med TV Inter om å sende Egil Svartdahls Plussord i Sverige på nyåret.
– Vi har også dialog med et antall organisasjoner og forsamlinger i Norge som har vist interesse for TBN Nordic, sier han til Dagen.
Wisth ønsker ikke å gå i detalj, men forteller at det ikke er lenge til han kan informere om flere samarbeidspartnere.
Vil ha hub i Oslo
Gründeren forteller at koronapandemien har satt en del prosjekter på vent, men sier at TV-kanalen håper å komme i gang med produksjon i Norge i vår.
– Vi vil lage egne programmer i Norge og arbeider nå med konsepter som kan fungere både i Norge og Sverige.
Wisth omtaler Filadelfia Kristiansand for en «hub» for kanalen, et slags knutepunkt.
– Vi jobber for å få en hub i osloregionen også.
– Hvem blir sentral for det?
– Det har vi en plan om, men den er ikke offentlig ennå.
– Samlende kraft
– Jarle Haugland håper TBN Nordic blir det samlende alternativet for den evangelikale delen av Kristen-Norge. Er det dette dere arbeider for?
– Ja, vi ønsker å bli den samlende kraften. Det er viktig at forsamlingene kjenner seg delaktige i kanalen og oppbygningen av den. Derfor er referansegruppen viktig. Vi tar det steg for steg.