Siste 22. juli-samling før Utøya gjenoppbygges
Mandag har to år gått siden terroraksjonene i regjeringskvartalet og på Utøya. For mange pårørende blir det en viktig merkedag.
- To år er ikke mye. For mange av dem som mistet noen eller som var tett på, føles det nok fortsatt veldig nært, sier nestleder i Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli, John Hestnes, til NTB.
Toårsdagen skal markeres både i regjeringskvartalet og på Utøya, og i tillegg blir det en rekke arrangementer rundt om i landet i regi av AUF.
Siste gang
Hestnes venter at flere hundre vil møte opp i regjeringskvartalet, samt at svært mange vil besøke Utøya i løpet av helga.
- For mange blir dette kanskje siste muligheten til å se øya før AUF starter med sitt byggeprosjekt på øya, sier han.
Sissel Stenberg mistet datteren Victoria (17) på Utøya. Også hun ser på mandag som en av de siste gangene hun kan få se Utøya slik øya var den 22. juli for to år siden.
- Når AUF nå begynner å rive ting der ute vil ikke Utøya lenger være et sted vi kan minnes Victoria på samme måte som før. Derfor blir mandag veldig viktig, for det kan være den siste gangen vi ser stedet hvor hun ble drept, sier hun.
Veronica var blant dem som ble drept ved pumpehuset, som AUF planlegger å rive som et ledd i oppbyggingsarbeidet på øya.
Fullt program
Arrangementene mandag 22. juli 2013 starter med en minnemarkering med kransenedleggelse i regjeringskvartalet klokken 10.00. Deretter er det minnegudstjeneste i Oslo domkirke klokken 12.00, før AUF arrangerer en minnemarkering på Thorbjørn-kaia på landsiden ved Utøya klokken 14.00.
Senere vil det bli en egen markering for de berørte på Utøya.
- Det blir en dag uten presse og støy på øya. Folk skal få gå rundt på øya fritt i sitt eget tempo, sier Hestnes.
Åpent hele helgen
Utøya er åpen for berørte hele helgen, i tillegg til mandag.
- Det er ikke alle som ønsker å være på Utøya på toårsdagen. Noen lokallag reiste til området i begynnelsen av helgen, og bruker det som en anledning til å møtes. Da kan medlemmene reise ut til Utøya når det passer dem gjennom helgen, sier Hestnes.
Sissel og Stein Ivar Stenberg, foreldrene til Victoria, skal være på Utøya mandag.
- Det å være der, og å se hvordan det ser ut i forhold til vannet og bakken opp mot stien, det får oss til å bearbeide det som skjedde. For oss hjelper det å være der, sier Sissel.
Hele familien Stenberg skal være ved pumpehuset rundt kvart over seks, da Victoria og de andre ved pumpehuset ble drept.
Minnes
Hestnes har fått beskjed om at mange av de berørte vil markere toårsdagen.
- Det er en viktig dag for mange. Dette er en dag vi skal hedre de drepte og vise at vi aldri kommer til å glemme det som skjedde, sier han.
Prest Per Arne Dahl skal holde en egen håpsmesse i Oslo domskirke på kvelden 22. juli. Han sier det er viktig å minnes.
- Vi ønsker å minnes dem som er gått bort, og å holde håpet oppe. Vi vil minnes de drepte den 22. juli, og plante og holde håpet levende, både om en bedre verden, men også for den enkelte, sier han til NTB.
- Toner ned
Hestnes mener det blir viktig å markere 22. juli i alle år framover.
- Dette er en viktig dag. Vi forsøkte å tone ned årets markering noe, men de neste årene vil de trolig bli enda mindre, sier han.
Han understreker at man for fremtiden bør finne en form på markeringen som kan bli relativt lik fra år til år.
- Når de nasjonale minnesmerkene blir satt opp vil vi ha et fast sted å gå til, og et naturlig sted å minnes, sier han.