Siste sjanse for Asia Bibi
Finnes det dommere i Pakistan som er modige nok til å sette blasfemidømte Asia Bibi fri?
Mandag ble anken av dødsdommen behandlet i høyesterett. Det kan ta tid før rettens kjennelse er klar.
Aasiya Noreen er hennes fulle navn, men hun er kjent over hele verden som Asia Bibi – den kristne, pakistanske kvinnen som ble dømt til døden fordi hun drakk en kopp vann. Den absurde hendelsen skjedde sommeren 2009. Hun hadde vært ute og arbeidet i varmen og ble tørst, så hun tok en kopp vann fra en brønn. Dermed brøt levenet løs.
19. juni, en liten uke etter hendelsen ved brønnen, ble hun arrestert. 8. november 2010 ble hun dømt til døden for blasfemi. Siden har hun sittet i fengsel, under svært vanskelige forhold. Hun er blitt et ikon for kampen mot Pakistans undertrykkende blasfemilover.
Mandag ble anken mot blasfemi-dødsdommen endelig behandlet av Pakistansk høyesterett, etter å ha blitt utsatt flere ganger. Et dommerpanel på tre, ledet av sjefen for høyesterett, Mian Saqib Nisar, skulle ta stilling til Asia Bibis anke. At saken var kommet så langt, var nesten for godt til å være sant. Ankebehandlingen var blitt utsatt flere ganger, noe som godt kan tolkes som tegn på at dommerne kviet seg for å ta i saken.
I så fall er det ikke det minste rart. Blasfemilovene er en uhyre sensitiv sak i Pakistan. To høytstående politikere, Salmaan Taseer og Shahbaz Bhatti, som ble drept i 2011, hadde begge vist støtte til Asia Bibis sak og argumentert for at blasfemilovene burde reformeres.
Hennes egen advokat, Saif-ul-Malook, lever med politibeskyttelse. Og ektemannen, Ashiq Masih, sa nylig i et intervju med Deutsche Welle at familien lever på flukt: «Vi får stadig drapstrusler og må flytte fra den ene plassen til den andre».
Pakistanske kristne skal ha omtalt blasfemilovene som et sverd som henger over nakken. Gjentatte ganger er de blitt ofre for misbruk av disse lovene med tap av menneskeliv og eiendom som resultat.
De kristne utgjør bare 1,5 prosent av befolkningen. Likevel var en firedel av 702 registrerte blasfemisaker fra 1990 til 2014 mot kristne, ifølge nyhetsbyrået World Watch Monitor (WWM).
De som kjemper for at blasfemilovene må revideres har opplevd både lyspunkter og skuffelser de siste årene. At livvakten som sto bak mordet på Salman Taseer i 2016 fikk lovens strengeste straff, viste at myndighetene så alvorlig på drapet.
Det var også et lyspunkt at en annen blasfemidødsdømt ble frikjent og satt fri i mars. Men konservative krefter fortsetter å stritte imot endringer. I november gjorde protester mot reformer av blasfemilovene at hovedstaden Islamabad nærmest sto stille.
Det lover heller ikke bra at den nyvalgte statsministeren Imran Khan støtter dagens blasfemilovgivning – til tross for at han i 2010 sa at dødsdommen mot Asia Bibi var feil.
Til tross for dette mente advokaten hennes før høringen at det var gode sjanser for at dødsdommen blir omgjort, enten til en livstidsdom eller at hun aller helst slipper fri. Han mener ifølge WWM at aktoratet har en svak sak, blant annet fordi vitneutsagnene spriker.
Mandagens høring i høyesterett var Asia Bibis siste sjanse til å få omgjort dødsdommen i det pakistanske rettssystemet. Hvis dette ikke lykkes kan hun søke presidenten om nåde.
Pakistan er under internasjonalt press for å løslate Asia Bibi. Da EUs spesialutsending for religionsfrihet, Jan Figel, besøkte Pakistan i fjor, knyttet han fornyelsen av Pakistans eksportavtale med Europa til løslatelsen av Asia Bibi. En rekke menneskerettighetsorganisasjoner, blant andre Åpne Dører og Stefanusalliansen, er engasjert i saken med brevkampanjer og støtte til familien.
Den sterke internasjonale støtten har sørget for å holde saken varm. Asia Bibi er ikke glemt. Så lenge Pakistan holder henne innesperret med dødsdom hengende over seg, må de leve med et uønsket søkelys mot seg.
Men den store oppmerksomheten har trolig også medvirket til at det har gått prestisje i saken. Det islamistiske partiet the Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP) har ifølge WWM truet med at konsekvensene vil bli forferdelige hvis Asia Bibi blir utlevert til et annet land.
Partiet er kjent for sin sterke støtte til blasfemilovene. De har argumentert for at folk som begår blasfemi må dømmes til døden og at de som tar loven i egne hender og dreper blasfemikere skal feires som helter.
Det er nettopp faren for at noen skal ta loven i egne hender som er pakistanske kristnes store frykt hvis Asia Bibi blir løslatt. World Watch Monitor skriver at selv om hun vinner frem med anken og dødsdommen blir omgjort, kan hun bli et offer for voldelig mobb, fordi der er mange i Pakistan som mener at hun fortjener å dø.