Siv Jensen tror KrF vil ha blandede reaksjoner på statsbudsjettet
I dag legger regjeringen fram sitt budsjettforslag, og det er spenning knyttet til hvor KrF-vennlig det er innrettet.
Mandag klokka 10 legger Jensen fram statsbudsjettet, men hun kom ikke med noen flere lekkasjer da hun møtte pressen like før klokka 6.30 mandag morgen. Finansministeren startet arbeidsdagen tidlig og ble møtt av 15–20 journalister da hun forlot sin egen bolig på morgenkvisten.
– Dette blir en hektisk dag, men en god og spennende dag. Mange er opptatt av både detaljer og helheten i et statsbudsjett. Som finansminister er jeg selvfølgelig mest opptatt av helheten. Når vi har en sunn utvikling i økonomien, så gir det oss også rom for å satse på viktige ting, sier Jensen og trekker fram temaer som barnefattigdom, arbeidsmarkedet og integrering.
Godbiter til KrF
Som Dagen skrev før helga, vil regjeringen blant annet foreslå 200 nye tilrettelagte arbeidsplasser, og en kraftig økning i bistandsmidlene er også forventet. Det er knyttet spenning til om det kommer flere godbiter til Kristelig Folkeparti etter Knut Arild Hareides flørt med Arbeiderpartiet. Men Jensen har ikke bare gode nyheter til Hareide & co.
– Nå tenker jeg først og fremst på det budsjettet vi skal legge fram, som jeg tror veldig mange blir fornøyd med. Så må KrF få lov til å ha den prosessen de har, og så får vi ta det derfra, sier Jensen og legger til at hun tror KrF vil ha blandede reaksjoner på budsjettet.
På spørsmål om hun frykter at dette blir hennes siste statsbudsjett dersom KrF bytter side, svarer Jensen at hun håper regjeringen kan fortsette å legge fram gode statsbudsjett i flere år fremover.
– Det er mange saker i statsbudsjettet som jeg tror KrF sikkert kommer til å nikke gjenkjennende til, men sikkert også noen ting som de gjerne ville sett forbedret, svarte Jensen.
Krav til regjeringen
KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad sier til Dagbladet at han har flere krav til Jensen mandag.
– Det første jeg kommer til å se etter er at det er satt av midler til å implementere lærernormen og ansette flere i barnehagene, sier han til avisen.
– Barnefattigdom og en synkende fødselsrate må adresseres. KrF håper på økt barnetrygd og tiltak som legger til rette for at par kan få det tredje barnet, dersom de ønsker det, da. Vi må at regjeringen bruker penger på politikk som gjør at par kan få så mange barn de ønsker. Familie må være et viktig stikkord i statsbudsjettet, sier Ropstad til Dagbladet.
Vil skape et tryggere Norge
– Vi er inne i en situasjon nå hvor vi er nødt til å bruke de gode tidene for å sørge for å trygge velferdssamfunnet vårt, og ikke minst skape et enda tryggere Norge, sa Jensen til pressen.
Så sa hun seg ferdig med journalistene for denne gang, satte seg inn i bilen og kjørte mot Stortinget. Nøkkeltallene i statsbudsjettet legges fram klokka 8, mens regjeringen presenterer sitt forslag til budsjett for Stortinget klokka 10.
Andre lekkasjer som allerede er gitt fra statsbudsjettet:
Skatter og avgifter
* Regjeringen dropper økningen av bilavgiftene i neste års budsjett. Omleggingen av beregningsmåten for avgifter vil tidligst skje i 2020, ifølge VG.
* Regjeringen innfører fra nyttår en ordning med at arbeidsgivere må innrapportere, foreta forskuddstrekk og betale arbeidsgiveravgift på tips ansatte mottar, ifølge Dagbladet.
* Regjeringen foreslår gunstigere skattebetingelser på pensjonen til selvstendig næringsdrivende. Forslaget vil koste staten 65 millioner kroner, melder Dagens Næringsliv.
* Regjeringen kommer ikke til å røre prosentsatsen i formuesskatten, men vil øke bunnfradraget noe. Verdsettelsen av aksjer og driftsmidler kuttes fra 80 til 75 prosent, ifølge Dagens Næringsliv. Til sammen vil forslaget koste staten 690 millioner kroner.
* Regjeringen foreslår å senke taket for hvor mye eiendomsskatt kommunene kan kreve fra 7 til 5 promille av eiendommens verdi, skriver VG. Regelendringen skal ikke tre i kraft før i 2020. Det foreslår samtidig at skattegrunnlaget ikke skal overstige 70 prosent av eiendommens verdi.
Bistand
* Regjeringen foreslår å bruke 37,8 milliarder kroner på bistand i 2019. Det tilsvarer 1 prosent av BNI (bruttonasjonalinntekt) og er en økning på 2,5 milliarder kroner eller 7,1 prosent fra 2018.
* Potten til innsats mot marin forsøpling på bistandsbudsjettet økes med 250 millioner kroner.
* Innsatsen i sårbare stater foreslås økt med 374 millioner kroner, til 706 millioner kroner, ifølge Nettavisen. 60 millioner kroner går til et EU-fond som skal håndtere migrasjon og bekjempe menneskesmugling i Afrika. Budsjettposter som styrker innsatsen mot organisert kriminalitet og ekstremisme økes. Det gjør også bistand til demokratisk og økonomisk utvikling i Eurasia og Sentral-Asia.
Samferdsel
* Regjeringen vil øke satsingen på kollektivtransport og gang- og sykkelveier med 45 prosent, melder Aftenposten. Det betyr at potten for dette vil bli på 3,7 milliarder i 2019. I tillegg settes det av 391 millioner kroner til bygging av Fornebubanen.
* Regjeringen har satt av 27 milliarder kroner til ulike jernbaneprosjekter. Det er 12 prosent mer enn i årets budsjett. InterCity Vestfoldbanen, planlegging av InterCity Østfoldbanen og en ny Oslo-tunnel blant prosjektene som får økt støtte.
* Det foreslås nær 1,1 milliarder kroner til skredsikring av riksveier, samt 800 millioner kroner til skredsikring av fylkesveiene, ifølge Trønder-Avisa.
* Regjeringen øker bevilgningene til vedlikehold av riksveier med 400 millioner kroner, melder NRK. Mesteparten skal gå til tunneler.
* Regjeringen setter av 25 millioner kroner til forsterking av bruer på fylkesveiene. Formålet er å få ned transportkostnadene for tømmertransport, melder Nationen.
Helse og omsorg
* Det bevilges 118 millioner kroner og gis en låneramme på 1,7 milliarder kroner til bygging av det nye Universitetssykehuset Nord-Norge i Narvik, ifølge NRK. Til nye Hammerfest sykehus bevilges et lån på 1,9 milliarder kroner, melder iFinnmark.no.
* 200 millioner kroner av veksten i kommunens frie inntekter skal øremerkes opptrappingsplan for rusfeltet og 100 millioner kroner til bedre rehabiliteringstilbud, melder regjeringen.
* Regjeringen foreslår at det skal være en kommunepsykolog i alle norske kommuner og setter av 50 millioner kroner til dette, ifølge VG.
* Regjeringen setter av 48 millioner til eldrereformen, opp fra 12,5 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett for 2018, opplyser Fremskrittspartiet.
* Regjeringen legger 40 millioner kroner ekstra i potten for sikre fremdriften av den nye helseanalyseplattformen, som skal gjøre helsedata lettere tilgjengelig, skriver Dagens Medisin.
* Unge som har fylt 18 år, skal slippe å betale egenandel hos barne- og ungdomspsykiatriske poliklinikker og psykiatriske ungdomsteam. Det er ikke beregnet noen eksakt kostnad av regelendringen, som i realiteten er en tilpasning til praksisen mange steder i dag.
* Flere tiltak for å styrke fastlegeordningen: 46 millioner kroner til veiledning av studenter i allmennpraksis samt betalt tid til forberedelser for fastlegene. Dessuten 15,6 millioner kroner til å prøve ut nye modeller for utdanningsstillinger i Nord-Norge for å bedre rekrutteringen, skriver Aftenposten.
* Regjeringen vil utvide meldeplikten til Statens helsetilsyn til også å gjelde alvorlige hendelser hos fastlegene, legevakta og sykehjem i kommunene og setter av 23 millioner kroner for å håndtere varslene, ifølge TV 2.
* Regjeringen vil bruke 4 millioner kroner på å «etablere et nasjonalt eldre-, pasient- og brukerombud», melder VG. Ombudet skal bestå av to nye årsverk, samt fem nye årsverk til styrking av de lokale ombudene knyttet til tema eldre.
* 1,8 millioner kroner foreslås til å lage et oppslagsverk for legemidler til barn, ifølge ANB.
Forskning og utdanning
* Regjeringen vil gi 50 millioner kroner mer til de såkalte lærerspesialistene, skriver Dagbladet. Pengene skal gå til å ansette flere spesialister samt å øke lønnstillegget deres ytterligere.
* Regjeringen foreslår å bruke 481 millioner kroner mer på tre satsingsområder innen forskning (teknologi, fornyelse og omstilling i næringslivet og kvalitet i høyere utdanning), skriver Dagens Næringsliv. Nasjonal arena for kvalitet i høyere utdanning styrkes med 25 millioner kroner. Studiesteder som kan vise til «fremragende kvalitet og innovativ praksis» kan søke om midlene.
* Regjeringen bevilger 17 millioner mer i statsbudsjettet for 2019 sammenlignet med i år til kampen mot mobbing. Ekstramidlene skal sørge for raskere saksbehandling av mobbesaker.
* Regjeringen vil bruke 7,1 millioner kroner til opprettelsen av en folkehøyskole på Svalbard.
* Teknisk-industrielle forskningsstiftelse, som Sintef, får 40 millioner kroner mer, ifølge Adresseavisen.
* Bevilgningen til såkalt muliggjørende teknologier økes med 65 millioner kroner, melder Stavanger Aftenblad.
* Regjeringen legger 40 millioner kroner ekstra i potten for sikre fremdriften av den nye helseanalyseplattformen, som skal gjøre helsedata lettere tilgjengelig, ifølge Dagens Medisin.
Integrering
* Regjeringen dobler bevilgningen til såkalte kombinasjonsklasser, der innvandrerungdom kan ta både grunnopplæring og videregående skole samtidig. Det settes av 70 millioner.
* Regjeringen vil bruke 16 millioner på videreutdanning av lærere i voksenopplæring av innvandrere, skriver Dagbladet.
* Det foreslås 9 millioner til å styrke kvaliteten og standardisere innholdet i kommunenes introduksjonsprogram.
Forsvar og sikkerhet
* Regjeringen setter av 535 millioner kroner ekstra til Heimevernet, Forsvaret og politiet, skriver Aftenposten.
* Det settes av 9 millioner til ivaretakelse av kontorer og kaserner knyttet til flytting av Luftforsvarets skolesenter (LSS) fra Kjevik til Værnes, skriver Adresseavisen.
* Regjeringen bevilger 295 millioner ekstra til Sjøforsvaret. Det betyr at totalrammen ligger på om lag 4,4 milliarder kroner i 2019, skriver Nettavisen.
Klima og miljø
* Regjeringen legger inn 400 millioner kroner ekstra til arbeidet med å rense verdenshavene for plastavfall.
* Regjeringen vil bruke drøyt 1,1 milliarder kroner på fornybar energi i utviklingsland i 2019. Det foreslås å øke bevilgningen med 430 millioner kroner, melder NRK.
* Regjeringen vil bevilge over 3 milliarder kroner til Enova. Det er 344 millioner kroner mer enn i årets budsjett.
* Tiltak for villaksen blir tilgodesett med rundt 33 millioner kroner. Pengene skal blant annet gå til en genbank og et nasjonalt villakssenter.
Politi og rettsvesen
* Regjeringen viderefører årets ekstrabevilgning på 30 millioner for å få bukt med gjengproblemet i Oslo sør, skriver VG. I tillegg legges det 40 millioner i en pott for gjengbekjempelse, fordelt på 16 millioner til Oslo-politiet, 8 millioner til Kripos og Økokrim og 16 millioner til konfliktrådet.
Kultur
* Regjeringen øker satsingen til filmformål med 50 millioner kroner. Den største økningen går til å styrke rammen for tilskuddsordningene under Filmfondet med 30,9 millioner kroner. 5,1 millioner av dette øremerkes internasjonal satsing på dataspill.
* Regjeringen vil sette av 175 millioner kroner til bygging av den omdiskuterte kunstsiloen i Kristiansand, melder NRK.
* Regjeringen bevilger 2,5 millioner kroner til drift av Vikersund hoppsenter.
* Regjeringen bevilger 19 millioner kroner til et formidlingssenter ved ruinene av Klemenskirken i Trondheim.
Barn og familie
* Regjeringen setter av til sammen 181 millioner kroner til tiltak for å bekjempe barnefattigdom, skriver VG. For lavinntektsfamilier settes det av 46 millioner til gratis kjernetid i barnehage for toåringer, 60 millioner skal styrke bostøtteordningen, om lag 40 millioner går til områdesatsing, 20 millioner til pilotprosjekt for deltakelse i fritidsaktiviteter og 5 millioner til ferietiltak i regi av Røde Kors og Den Norske Turistforening.
* Regjeringen vil øke Forbrukertilsynets budsjett med 6 millioner øremerket blant annet tilsyn og oppfølging av merking av reklame hos bloggere og influensere, skriver Minmote.no.
Olje og energi
* Regjeringen foreslår å bevilge 50 millioner til kartlegging av en stor havbunnsstruktur som går over delelinjen mot Russland.
Arbeid og velferd
* 22,5 millioner kroner foreslås til å opprette 200 nye tilrettelagte arbeidsplasser for psykisk utviklingshemmede, som Dagen skrev før helgen.
* 125 millioner kroner settes av for å styrke gjennomføringen av Navs inkluderingsdugnad, som skal hjelpe til å få flere mennesker ut i arbeid, skriver Dagbladet.
(©NTB)