Sjøholt-prosjektet blir mange millioner større
Arbeidet med å klargjøre Sjøholt folkehøgskole til å ta imot de første elevene er i gang igjen etter en lengre pause. I mellomtiden har prosjektet vokst med mange millioner.
Siden mars, da byggearbeidene stanset opp, har prosjektet vokst fra et budsjett på 40 millioner kroner til 65 millioner inkludert merverdiavgift. Dette muliggjør enda bedre lokaler for elever og ansatte og åpner for drift av sommerhotell på stedet når det ikke er skoleelever der.
Pengene vil gå med både til rehabilitering av den eksisterende bygningsmassen og nybygg.
Saken ble behandlet sist i august i et ekstraordinært møte i styret for Indremisjonsforbundet (ImF) som er eier av skolen.
Der la styreleder Gabriel Pollestad og generalsekretær Erik Furnes fram en plan for finansieringen der det legges til grunn at skoledriften kommer i gang ett år forsinket, høsten 2021, melder nettutgaven av Sambåndet som er ImFs hovedorgan.
For 16-åringer
For et halvt år siden ble det klart at man vanskelig kunne rekke å komme i mål med å klargjøre Sjøholt folkehøgskole til å ta imot sin første elever høsten 2020.
Etter en pause legges det nå opp til snarlig gjenopptagelse av byggearbeidene på folkehøgskolen. Håpet er at de starter midt i oktober.
Skolen retter seg særlig mot skoletrette 16-åringer som er ferdige med grunnskolen og ønsker å gjøre noe annet et år før de går løs på videregående utdannelse. Den skal styrke elevene faglig og sosialt slik at de kan bli bedre rustet for den videregående skolen.
Nytt eiendomsselskap
Det blir nå dannet et nytt eiendomsselskap, Sjøholt folkehøgskole Eiendom AS, som skal eie de to nye internatbyggene og det rehabiliterte hovedbygget fra 1935.
Internatet skal kunne huse 90 elever, mens hovedbygningen får klasserom, gymsal, kjøkken, matsal og rom for ti elevstipendiater. Bygningene skal så leies ut til Sjøholt folkehøgskole AS som skal drive skolen.
Sambåndet melder at en «bindande forhåndsuttale» fra Skatteetaten sikrer at løsningen med et eget eiendomsselskap gjør at man får fullt momsfradrag for oppføringen av internatene, som vil koste 36 millioner kroner, og for rehabiliteringen av den eksisterende bygningen, som vil koste 29 millioner. Momsrefusjonen er beregnet til 10 millioner.
ImF sentralt vil søke om utvidelse av det opprinnelige banklånet fra 40 til 50 millioner kroner og gå inn med to millioner i aksjekapital. Samtidig er ImF Sunnmøre invitert til å bli medeier i skolen.
De går inn med en halv million i aksjekapital til driftsselskapet. ImF-administrasjonen ber om at resten av egenkapitalen – 2,5 millioner kroner – hentes inn «frå andre som deler visjonen og ser på investeringa som eit ideelt føremål».
– Det er et løft for ImF, dette, og det håper jeg giverne legger merke til. Sjøholt folkehøgskole er en positiv utvikling i den viktige skolesektoren, uttaler generalsekretær Erik Furnes til Sambåndet.
Samlivsstøy
Det har tidligere vært mye mediestøy omkring skolen etter at lokalavisa Bygdebladet skrev om samlivskravene for ansatte som er stilt opp i verdidokumentet som gjelder alle ImFs skoler.
På generalforsamlingen for Sjøholt folkehøgskole 5. juni ble det gjort en endring av skolens vedtekter som innebærer at ansatte ikke må signere verdidokumentet, men vise lojalitet overfor innholdet. Det blir understreket at dette ikke forandrer skulens syn på ekteskap og samliv.
– Vi tror det nye verdidokumentet kommuniserer bedre, sier styreleder for Sjøholt folkehøgskole AS, Odd Christian Stenerud, til Sambåndet.