Sjømannskirke skulle selges, men det kom ingen bud. Nå satser de på nytt
Kirkebygget var lagt ut for salg og arbeidet skulle trappes ned. Sjømannskirken ble aldri solgt, men resulterte heller i en ny giv i den norske kolonien.
Sjømannskirken i Rio de Janeiro ble lagt ut for salg i 2021. Men markedet var dødt og ingen ville kjøpe.
Sentralt i organisasjonen hadde man to år før dette besluttet at det ikke lenger skulle være fast stab utsendt fra Norge i den brasilianske byen.
Nordmenn sendt hjem
Nedgang i brukere og stort driftsunderskudd var noe av det som lå til grunn for nedtrappingen.
Men økonomiske nedgangstider, økt kriminalitet, politisk kaos og en av verdens største korrupsjonsskandaler var faktorer som også rammet kirkens tilstedeværelse. Mange utstasjonerte nordmenn i den brasilianske byen ble også sendt hjem.
På toppen av det hele slo koronapandemien til og forverret en allerede krevende situasjon.
Det så rett og slett mørkt ut for Sjømannskirkens tilstedeværelse i Rio de Janeiro.
Ingen bud
Bladet Hjem skriver at det aldri kom noe bud på kirkebygget etter at det ble lagt ut for salg, og det kan alt i alt se ut til å ha vært en lykkelig løsning.
– Kirken lå ute for salg i et drøyt år under pandemien, i et elendig boligmarked. Heldigvis, kan vi si nå, kom det ingen bud på eiendommen, sier operativ leder Jan Stellef Rønningen til Hjem.
Snudd til optimisme
Han legger til at pessimisme er snudd til optimisme. Noe av det har sammenheng med at et økende antall norske bedrifter vurderer å etablere eller reetablere seg i Brasil. Det politiske klimaet er også i endring etter ny president ble valgt i landet.
Sikkerhetssituasjonen rundt kirken er ifølge Rønningen betydelig bedre nå enn tidligere da flere norske bedrifter betegnet nabolaget til sjømannskirken som såkalt «no-go-zones».
Satsing
Meldingen om at salget var avlyst kom i slutten av fjoråret. Det skulle istedenfor satses fremover, noe som innebærer at to nye medarbeidere er ansatt fra høsten av for å styrke arbeidet.
– Vi har nå et mandat til å drive en god stund fremover, men vi må generelt sett alltid vurdere satsingene i takt med endringer i rammevilkår og behov, understreker Rønningen.
Feiret med pølser
Ambulerende sjømannsprest i Latin-Amerika, Anne Netland, gleder seg over nyheten om at det fortsatt blir sjømannskirke i Brasil. Hun forteller at de som har benyttet seg av tilbudet stort sett er utstasjonerte familier, men også sjøfolk, studenter og turister.
Beskjeden om fortsatt drift av sjømannskirke i landet skapte begeistring i den norske kolonien.
– Vi feiret med takkegudstjeneste og pølsefest. Det var gøy å kunne fortelle dem at vi nå satser for fullt igjen, tilføyer Netland.
Fastboende nordmenn
Ifølge den norske generalkonsulen Marianne Rosland i Rio de Janeiro er det i tillegg til et økende antall turister fra Norge, bosatt vel 1.900 nordmenn i Brasil. En stor andel av disse bor nettopp i den populære turistbyen.
Fra norske myndigheters side er derfor Sjømannskirkens tilstedeværelse i landet ikke helt uvesentlig.
– Særlig i forbindelse med beredskap og krisehåndtering, samt konsulær støtte i mer krevende saker, sier hun til Hjem.